Thursday, October 29, 2009

Extra Virgin Olive Oil .

Percaya tak kalau eynda kata setiap pagi eynda akan telan 1 sudu besar EVO??
Sila percaya hehe...
Dah banyak tu eynda telan begitu sahaja...
Rasa apa??
Rasa tak sedap...tapi kutelan jugak...
Jom kita kaji apa yg best tentang EVO ini....
Start your day by swallowing one or two teaspoons of extra virgin olive oil on an empty stomach. If you don't like the taste, you can mix it with an equal amount of lemon juice. Ingesting olive oil first thing in the morning will jump-start your metabolism, and will also help you move your bowels and rid your intestines of toxins.The oil will also keep you satisfied longer, so you'll find yourself not craving a mid-morning sugary or fatty snack.
Replace your calorie- and chemical- laden salad dressings with equal parts extra virgin olive oil and the vinegar of your choice. Apple cider and balsamic are tasty vinegars that couple well with olive oil. Mix in some fresh herbs for a flavor boost. Eat a salad every day, even if it's alongside a burger every once in a while. The monounsaturated fat will help you metabolize the rest of your meal easier.
Drizzle olive oil over your grilled vegetables, instead of using other oils or fats. People in the Mediterranean are more slender than the average American, and olive oil is a staple in the Mediterranean diet.
Cook with olive oil. Using lard, shortenings, or other highly-processed oils such as canola or corn oils create stress on your digestive system. This will slow your metabolism and your weight loss. Keeping the ingredients in your diet as pure and whole as possible is a key to weight loss.
ilmu korek dari : ehow.com
So far eynda ikut yg 1st tu aje....
Sebab kalau buat salad eynda suka dressing yg siap dlm botol hehe...kira kes nak semua cepat la ni...
EVO ni eynda telan gitu je sebab nak cepat jugak la...
Selain utk diet, EVO pun ada benefit dari segi kecantikan kulit....boleh campur dlm masker atau scrub *kalau rajin cipta sendiri la*
Kalau rajin guna EVO insyaallah kulit jadi lembut....anti-wrinkle jugak...kulit sentiasa lembap...
Sapu kat rambut pun boleh...tapi eynda tak buat coz eynda guna minyak cemceman mustika ratu ajer...
Jom share apa lagi yg boleh kita buat dgn EVO...

30 comments:

JiEjAh_DeEn said...

o/mate ramai yg minum o/oil ni mcm eynda .. sy jek yg x lalu hehehe
tp mmg sy guna olive oil dlm setiap masakan , dressing salad ,grilled ikan/ayam .. :D

Dilily said...

Ooo tips terbaru... tapi tak sangguplah... nak telan minyak kepala dara pun jenuh tau... Eynda, share lah meal plan LWM dengan kiotorang yang nak berdiet nih.... sharing is caring kans....

eynda said...

Jiejah...nanti eynda pun nak try guna EVO dlm masakan la...

eynda said...

Lily...eynda belum dapat menu lagi...insyaallah nanti mesti eynda share kat blog...

Mr PenyuBiru said...

pernah dengar khasiat kelapa dara ni tapi x pernah cuba lagi.

Lady of Leisure said...

bagus ye EVO ni.. lady tak penah tahu pun.. thanks for sharing kak eynda..
btw, minyak cemcemen boleh letak kat muka ek? bau dia sedap kan..
:)

Azmiezas said...

Selalunya kita guna Olive oil ni buat goreng sayur jer..tapi tak penah la pulak telan cam tu jer..

liana said...

owhh baru ku tau elok minum gitu aje.. selalu guna utk masak hehe.. dlm pantang haritu pon ku guna minyak ni jer utk menumis..

eynda said...

Mr. Penyubiru...minyak kelapa dara eynda tak pernah try...ini olive oil :-)

eynda said...

Lady...minyak cemceman tu utk rambut je...tapi kalau minyak mustajab nona roguy boleh sapu kat muka campur dgn krim muka...kulit jadi lembap & awet muda...cuma baunyer kureng skit la hehe...

eynda said...

Azmiezas...berani cuba?? hehe...

MommyCT said...

hanya utk masak sahaja....hehe

eynda said...

liana...actually eynda hentam telan baru buat research hehe....suka sangat try benda pelik2 :-p

eynda said...

MommyCT....masak pun dah cukup bagus :-)

Willie said...

One thing about health product....the taste is terrible. The only pil yg sedap dimakan ialah vitamin c. Hahahha sebab byk flavour.

eynda said...

Willie..ye betul...yg healthy selalunyer tak sedap kan...vit C i pilih redoxon..sebab macam minum oren jussss hihi...

Yatts said...

haruss gi beli n try nih.....ape mende yg kena mengena ngan diet n kuwus ni cepat je kan....hehe(ckp utk diri sendiri...)

eynda said...

Yatt..sama la kita hehe...ehh nanti eynda reply yg semalam tu ekk... ;-)

Emilia said...

ohh...itu khasiatnya...harus cari dan telan lepas ni..thnx for sharing eynda...
i pun guna minyak cemcem mustika ratu tu untuk rambut... :D

KV said...

minum gitu jer. Kagum seh!

que_zul said...

sy guna tuk masak je olive oil ni...nk telan gitu, adeih...mcm tk tertelan rasanyer...

Nana said...

kak eynda,
MIL nana makan EVO ni. BIL nana cakap untuk reduce tahap kolestrol dalam bdan, awet muda etc (yg baik2 belaka). tapi nana diberitahu oleh BIL EVO ni jgn bagi kene cahaya sebab if kene cahaya khasiatnye hilang :) so, nana nampak MIL selalu balut ngan paper botol EVO tu even die simpan kat dapur sahaja. nnt nana pulak nak try EVO nih...heheheh. awet muda kan :D
kak eynda beli kat mane dan berapa RM?

MIEZA said...

Eynda,
Bagus jugak tips ni..thanks Eynda coz share dengan kengkawan..

eynda said...

Emilia...cari jangan tak cari :-)

eynda said...

KV...hehe...asal yg healthy ku sanggup :-p

eynda said...

Que...eynda pun tak tau cemana tekak ni boleh telan je EVO tu :-D Dah selalu buat lama-lama rasa biasa...

eynda said...

Nana...ye ke...akak simpan dlm almari...nak guna baru keluarkan pas tu simpan balik...guna pun awal pagi kan so akak bajet takde cahaya sangat la..kena cahaya lampu pun beberapa minit je kikiki....bagus la MIL nana amalkan...memang utk kurangkan kolestrol jugak...

eynda said...

Mieza...sama-sama :-)

ana said...

tq for sharing....:)

Rinna said...

Patutlah kulit Eynda cantik.. minum EVO rupanya.. :)

TQ share the info yer..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails