Thursday, October 22, 2009

Blog Adalah Satu Komuniti.....

Anda hidup berjiran??
Bagaimanakah sikap anda sebagai jiran??
Jiran yg begini??
Atau jiran yg begini??
Adakah anda seorang jiran yg boleh berkawan dgn sesiapa pun??
Adakah anda seorang jiran yg suka mengumpat jiran lain...suka menuduh yg bukan-bukan....suka cari pasal??
Adakah anda seorang jiran yg tahu menjaga hati jiran-jiran anda??
Begitu jugak la dgn blog kannn....
Blog adalah satu kawasan kejiranan...
Bloggers adalah jiran diantara jiran....
Adakah kita blogger yg baik??
Adakah kita blogger yg boleh terima tetamu??
Ingat....tetamu adalah rezeki hehe...
Adakah kita seorang blogger yg berbudi bahasa??
Walaupun blog itu adalah hak kita....ikut suka hati kita la nak tulis apa kann...nak tepek apa kann....
Tapi kena ingat...apa yg kita tulis melambangkan keperibadian kita....
Sekilas ikan di laut dah tahu jantan betinanyer (cehhh...nak lawan Karam Singh Walia ker???)
Tak logik la kalau kat blog anda bersikap lain...di alam nyata anda bersikap lain pulak....
Anda adalah tetap diri anda...yg menulis selalunyer datang dari hati...dan itu adalah anda...kannn...
Eynda pun bukan la baik macam malaikat....
Cuma nak saling mengingati je...utk diri sendiri jugak....
Memandu pun kena berhemah...ini kan pulak cara mengendalikan hidup....
Jom sama-sama kita cuba jadi blogger yg profesional ;-)
So....renung-renungkannn...selamat beramal.... :-)
** gambar cilok dari google **

32 comments:

KV said...

sama2 kita jadik profesional dan menghormati orang lain. Tak kira lah masa kita jadi tuan rumah atau pun tetamu. hehe

Mr PenyuBiru said...

ya betul tu.sama² kita menjaga hati jiran² blogger kita.

zarin said...

ya betul tu eynda..sama2 lah kita menjaga hati jiran2 kita samada dialam maya atau di alam nyata

terima kasih kerana sudi mengingat-ingatkan!:)

Nana said...

yess betul tu kak eynda. bersama-sama lah kite menjaga kejiranan kite...wahhh, cakap macam ahli rukun tetangga lak..kekekek.

nana setuju sangat dengan kak eynda tentang ape yang kite cerita/tulis dlm blog kite itu melambangkan keperibadian kite :D

Willie said...

Setuju. My rules of Thumb for blogging.

a. Don't criticize other bloggers or make negative comparison. (tidak bergosip dgn jiran sebelah)

b. Always visit other bloggers who have visited your blogs. (lawat melawat jiran sebelah)

c. Be friendly when commenting on other people's blogs.

d. Share something good to other bloggers (macam kita hantar makanan kat jiran ler)

e. Show that you care of what other bloggers write in their blog by giving detailed comments (macam kalau jiran sebelah kita sakit, kita mestiler melawat dan bersembang lama kit kan?)


Hahaha...that's all from me...tada!

mama_iris said...

setuju sesangaaaatttt....chaiyok eynda....hehhe

sisdee said...

aggred!!

manusia mmg cmtu..kdg2 mudah lupa..
tq eynda..kita jiran baik2 ek :D

Lady of Leisure said...

setuju ngan kak eynda.. apa yg ada di blog kita melambangkan keperibadian pemilik blog tu..
hope kita menjadi jiran blog yg berhemah...
berbai satu sama lain...
thanks for the reminder kak eynda..
:)

Shida said...

btl tu sis..tak kira di alam maya @ nyata,kita mesti menjaga hati jiran..hehe..so far rasanye shida takde menyakiti sesaper..huhuhu..tp takut jgak ada yg terasa secara tak sengaja..hehe..

zlan said...

seronok berblog dapat kenal ramai orng.walau pun tak pernah bersua tapi dapat kongsi segala..kannn,tu kira jiran juga lahhh jiran maya nama nye

dianaibrahimali said...

agree.......

apa yg kita tulis melambangkan keperibadian kita

kalau kita kita tulis lain pastu kat luar lain namanya pretending jer....

diana suka menjadi diri sendiri....

peace...

Lia said...
This comment has been removed by the author.
Topsy-Turvy Mum said...

Memang betul tu eynda..sokong 100%!

w/pun byk beno mende citer nak share, tapi tu laa..tak koser nak layan jenis2 yg suka buat onar ni..last2 citer pasal makannnn jer laa hahaha!

MAKCIK REHAN said...

Makcik setuju!

Makcik tak tifu taww... Makcik memang sgt 'Makcik' samada di dlm atau di luar belog. Hehehehe

Mia-Ina said...

mia dilanda msalah la kak..ble masuk ur blog...kenapa jd script error ek..pelikla..aduh!

tp ble masuk komen ok je..huhu

"psl blog tu sy setuju..tp bersikaplah sebagai penulis blog harian & ada masa berkunjunglah rumah jiran sbg tetamu.Anda akan lbh dihargai wp meninggalkan jejak saja,"

Faham kan maksud mia?

hehe..salam ukhuwah berterusan maya mahupun reality

m@ said...

agreed sesngt..

sumtimes..ade org lebih mudah menulis dr berkata-kata
dr stu pun dh boleh tau keperibadian seseorang tu mcm mana.
kenal n terima jelah kwn sejiran seadanya..:)
bercerita pun kne..x bercerita pun kne..( umpat dll)
:-p

eynda said...

Thanks semua yg bagi pendapat & komen....eynda harap takde yg kecik hati atau terasa....entry ni bukan nak perlekehkan sesape...cuma sebagai nasihat...utk eynda jugak...kalau kita rasa tak puas hati, jangan terus melatah...sebab bila melatah kekadang kita tak perasan apa yg terkeluar dari mulut hehe...so tenang-tenangkan lah diri...



Willie....i suka fakta2 yg u list down tu ;-)



Diana....eynda dah kenal diana lama jugak kan...diana memang seorang yg original hehe...



Rox...tu la pasal...kita berblog ni tak meriah la kalau takde citer...dan gambar2....tapi ada yg selalu tak puas hati kan..eynda tak suka pendam2 citer yg eynda ada hehe...terpulang la persepsi org lain cemana...



Makcik rehan...satu hari nanti nak jumpa makcik rehan yg kononnyer makcik tu hihi...



Mia...akak rasa mia kena klik kat banner akak tu...masuk keseluruhan blog baru takde menda tu..akak pun kalau klik kat link topik entry je mesti ada problem...pasal melawat tu insyaallah...tak jenguk awal...lewat pun pasti jenguk...walaupun kekadang masuk baca secara diam je ;-)

eynda said...

Ma...menulis jugak adalah satu terapi minda walaupun hanya bercerita pasal masakan....betul tak...kalau boleh sapu sampah pun akak nak citer tau :-D

liana said...

tepat sekali eynda.. apa yg kita tulis mmg dr dlm hati.. tp yelah kdg2 ada n3 mungkin biasa bg kita tp boleh mengguris hati org lain..

tu org ckp berhati2 bila berkata2.. sama jugak dlm alam realiti kita kat luar.. kalau main taram je ckp ada ke org yg suka dengar heheh..

bspotgurl said...

Eynda.. saya suka jadi one of your jiran ahh.. Happy Neighbours Day ;) hihik

neezareef said...

ade eynda yg berpura2 dlm blogging nih.tp mmg x semua..lmbt laun kantoi jua

eynda said...

Liana...eynda rasa kalau sekadar nak bagi pendapat kita, orang lain boleh terima kot...tapi kalau yg nak jatuhkan maruah org...yg guna bahasa agak kasar...eynda rasa tak patut la...

eynda said...

bspotgurl...Happy Neighbours Day hehe..suka jugak jadi jiran awak ;-)

eynda said...

neeza...sepandai-pandai tupai melompat akhirnyer jatuh ke tanah jugak...(sekali lagi nak celen karam sigh walia)...eynda tahu jugak kes2 macam tu banyak...yg terbaru ni kan cilok gambar anak org, ngaku anak dia..siap masuk contest & menang...huh...org yg niat tak baik ni selalunyer tak lama...mesti kantoi...kan..

Emilia said...

eynda,
kadang2 kite lupa blog ialah pintu rumah yg kita buka pada public yg public bole lihat dan nilai keperibadian kita sekeluarga.
dan bagi mereka yg diundang dan tidak diundang pun haruslah pandai2bawak diri kan?

thnx for this entry. tersedar sekejap pada org macam sy yg kadang2 lupa ni :)

ME said...

betul tu Eynda .. kejiranan pun ada mcm2 perangai .. life is short .. buatlah perkara yg menyenangkan hati sendiri & tidak menyakitkan org lain.
Thanks for the reminder

eynda said...

Emilia...eynda pun kekadang terlepas cakap gak kat blog ni...kita kan manusia biasa hehe...cuma tetiba je teringat persamaan yg ada antara jiran & blogger...cara adabnyer sama la jugak kan...kalau kita anggap blogger lain macam jiran kita yg rapat...pembaca blog kita pun anggap kita jiran yg baik...insyaallah takde parasit yg tumbuh...orang kata ini soal hati...ye tak...errkk...macam tukang pendamai la pulak :-p Layan je :-D

eynda said...

Me...ye itu la kesimpulannyer....hargai kehidupan yg kita ada...

iNa said...

ye..same2 la kite mnjaga hati & perasaan jiran tetangga...chewah..hehehe...

kikin said...

betul3x...jadila diri sendiri jgn bermuka2.

IxoR@ said...

Suka dgn entri akak ni, buat kita terfikir sekejap...terkadang kita ni sering terlupa...seronok sgt berblog...

Apapun, harap...kita ni jiran yg baik...dekat tapi jauh...

:D

Abrahyn said...

agree! saya jiran yg blh tahan la jugak...hehehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails