Tuesday, September 15, 2009

Lawatan Ke Cahaya SPK.

Last Saturday hubby dapat sms dari member dia yg jugak bakal jiran kami kat Cahaya SPK.
Rumah kami dah siap katanyer. Dia siap masuk tengok sekeliling. Dia jeles sebab rumah dia belum siap... sabar...sabar hehe...
So kami pun dgn girangnyer pegi la jenguk sendiri hari ahad hari tu.
1st time eynda jejak kaki kat rumah tu. Hubby dah pernah masuk tengok masa belum siap sepenuhnyer hari tu.
Sampai-sampai kami parking depan rumah...pekerja2 kontraktor ada la sorang dua dok baring kat lantai depan rumah...letih keje kot..takpe la...
Rupanyer takde la siap betul lagi...masih ada benda yg perlu diaorg touch-up....tapi air dah ada :-)
Sempat snap sikit keadaan dlm rumah...takde beza sangat dgn gambar2 dulu....
Pandangan dari dapur....
Dapur eynda kecik jek....masuk kitchen cabinet nanti lagi laaa tecit!
Ni dry kitchen...
Ruang makan....anak dara tu melalak nak buang kasut.
Family area kat atas.
Posing kat tangga yg bakal diguna naik turun naik turun...
Semoga lepas ni jadi slim trang ting tong la...aminnn...
Tanah tepi...tak luas sangat la...cemana nak buat kolam ikan??
Masih belum ada idea utk landskap...
Budak-budak ni sudah tentu awal2 pindah takmo duduk dlm rumah.
Maklum la rumah sekarang ni takde tanah....rumah baru ada tanah....teruja skit :-D Rumah kami menghadap kawasan bukit depan tu.... Bukit tu ialah lot tanah utk dibuat rumah banglo :-)
Lanai.
Belum ada idea jugak nak buat apa.
Lanai kecik....
Depan pintu masuk rumah.
Ada idea tak nak buat deco apa kat wall tu....takkan nak biar plain gitu?
So ini la bakal rumahku syurgaku...
Dengar citer lepas raya nak dapat kunci...insyaallah....
Tapi kami tak decide betul2 lagi bila nak pindah...maybe hujung tahun....maybe awal tahun depan....
Last but not least...
Muka Mem Besar yg tak ready utk disnap gambarnyer...kekekekek....

39 comments:

shabiela said...

kak, lawonya umah.. xmmpu nk bli umah besar cmtu.. kongsi tgk jer la.. byk tol tingkap ek.. jenuh la cr lgsir.. tp mmg cunnnnn umah akak..

zlan said...

hmmm cantik tu rumah,mmg kita tak kan sabor bila nak duk umah baru,tmbh² lagi umah sendiri tu..tu la juga yg saya oernah rasa sebelum ni..hehe

JiEjAh_DeEn said...

fuuhhhhhh jenuh mengemas kalau x de bibik heheheh.
luas tu :D

Nana said...

tetiap hari pg dan ptg nana lalu depan umah kak eynda nih. mmg besau kan umah ni, berapa sqf kak? byk tu boleh berlanscapping, silap boleh gardening segala. byk la cost nak kene ready untuk curtain kan, tingkap banyak tp cantik la design mcm ni ala2 english style kan.

ammi said...

kita tumpang happy Eynda ada umah baru..tapi banyak noorr tingkapnya..jenuh nak beli langsir.
Akekekeke..
(terbau bau cat umah baru)

Ella said...

cantik umah baru eynda.
mesti sibuk nak deco2 umah plak lepas ni..

adha said...

bestnya nak pindah umah baru. lebih beso... bila la kita mampu nk beli umah cenggini ek.. hmmm

Mrs. Aiza (Nis) said...

cantik rumah eynda, betul kata yg lain, byk tingkap..kalau pandai hias cantiknya nanti.
rumah nis pun tengah tunggu kunci ni..tapi tak tau bila nak masuk, apa2 pun tak survey lagi.

Softtouch [Hanim] said...

cantik umah sis..besar....mesti lawa sis deco2 nnti kan

eynda said...

Shabiela....rumah sha pun cantik akak tengok...tak kisah la janji rumah sendiri...home sweet home...rumahku syurgaku kan :-) Jenuh letak langsir rumah akak ni hihi...




Hi zlan...tu la...macam2 perasaan ada bila nak masuk rumah baru ni :-)




Jiejah..eynda le bibiknyer nanti kekekek...jenuh :-p

Lady of Leisure said...

lawa rumah kak eynda, mesti akan bertambah cantik bila dah bebetul dah siap dengan perabot nanti..
:) i likeeeeeeeeeee...

btw, haritu kak eynda tny umah sil lady kat shah alam tu kan, kat glenmarie court..
lupa lak kak enda pun kat shah alam kan, lepas ni leh la pi beraya kat umah kak eynda.. arri n molly nak tuittt raye... hihi...

bila akak balik kpg?

~ Shariz ~ said...

Lindaaaa....cantiknyer rumah :D
Bestnyer tengok....mula la terasa macam nak duduk kat kawasan rumah pulak...hehehe....

Memang cantik rumah Linda. nanti lepas dah hias nanti mesti lagi cantik. Ni wajib kena jemput Shariz pi rumah tau :)

suhainini said...

salam kenal kak..
nampak quality finishing p3 was good...cantikla kak..ruang luaq umah nampak besaq jugak...

Topsy-Turvy Mum said...

tumpang happy tgk rumah baru eynda...

Ms AiReEn MoHd said...

BEST giler la dapat umah besor gini...berthn kalau erynngan boy nak penuh kan brg dlm umah...sgt best babe....nanti wat kenduri or party invite eryn ekk...kekeke...sgt tak malu aku neh kan....

eynda said...

Nana...2600++ sqft je...tapi bagi akak memang dah besar sangat tu...banyak duit nak keluar bila pindah nanti :-D



Ammi...tu la...hubby kata kita takyah bubuh curtain la..haaa...tak sangguuuppp hehe...




Ella...lepas raya ni bz pasal rumah la pulak :-)



adha...ikut eynda ni suruh hubby beli penthouse kat kondo ni je....senang eynda nak jaga..tapi hubby nak beli rumah bertanah...dia kenan yg ni pulak...alhamdulillah la..dia yg bayar kekeke...

eynda said...

Nis...rumah nis kat mana?




Hanim....kalau taste akak tak kena, deco cemana pun rumah tak nampak cantik hehe...nerves sebenarnyer cakap pasal deco nih.. :-p




Lady....tak sabar nak deco rumah baru ..harap2 kena la dgn rumah tu hehe...takut taste teruk jek :-p Owwhh..kat situ ye rumah SIL...nanti raya datang la rumah akak....bawak anak2 tu hehe...hannah mesti seronok :-)

eynda said...

Shariz....eynda takut jadi macam rumah sekarang je hahaha...tongkang pecah...dah siap pesan kat adam & hannah...toys kat rumah baru semak kat atas je...ruang bawah mama takmo semak langsung!! Insyaallah mesti jemput la...dun worry ;-)



Salam kenal suhainini :-) Alhamdulillah so far kami tengok macam ok...dapat kunci nanti check betul2 :-)



Rox...thanks :-)

eynda said...

Eryn...insyaallah...eynda nak jemput semua yg eynda kenal sejak berblog nih...wahh...hehe...tapi bagi rumah cantik dulu la...nanti korang kena duduk atas lantai pulak kekeke...kami pun rasanyer masuk rumah tu dgn barang yg amat la kurang...skit2 tambah...ikut banyak mana duit ada la kikiki...

Lybeau said...

Congrats Eynda... nice house... me like.... lucky you...

eynda said...

RL...thanks dear...next year kalau balik Malaysia boleh singgah rumah eynda ;-)

m@ said...

cantek umh akk..lega dh hampir siap semua kn..kat lanai tu letak buai kak..leh lepak2 berhayun smbil minum coffe:-p

eynda said...

Ma...tu la lega rasanyer...memang ada request buaian kat hubby..tak tau dapat ke tak hehe...dia nak cari buai yg kayu pacak kat tanah...tali besar macam yg guna kat sauh kapal tu hahaha...mana nak cari?? :-p

~ Shariz ~ said...

Adam H dan Hannah mesti happy punya ada ruang khas main toys :)

Tempat Linda tu sunyi best je. tapi yg paling best kawasan keliling tu cantik pemandangan :)

owh ya, besarnyer dry kitchen. best tuh kalau buat kitchen cabinet yg cun2 ;P

Ray said...

eynda..baru hujung minggu lepas dok lalu area tu. Hari Sabtu pi Puncak Alam yg maha jauhnya tu amik adik student UiTM tu...Ahad lalu lagi sbb antar dia balik kampus. Terkezut gak tgk signage CAHAYA SPK besau tepi bukit tu kan...terus teringat owhhh...sinila eynda beli rumah:p...

Org pun tunggu umah siap, agak2 next year. tp mengenangkan bab2 nak masuk rumah, kot nak kena renovate skit2, nak solek2 ketaq lutut cheq!!!

::i.e.r.a:: said...

Cantik umah eynda.Bila buat "House Warming" nanti jemput tau..
Eynda kena set kan dulu apa tema utk umah eynda.. iera rasa umah eynda sesuai konsep Bali.. coz byk tingkap memanjang.. Tingkap tuh nanti guna wooden blind..cantik...
coz hubby eynda nak guna buai yg pacak kat tanah kan.. so kat luar tuh boleh la letak kolam ikan ngan air yg kluar tuh... mcm kat Bali Spa.. hehheeee.. mcm iera plak yg punya umah.. Actually umah iera mmg Bali concept... bunyi air & pokok dlm umah buat kita rasa tenang...

ana said...

tahniah eynda....n selamat mengemas rumah baru....:)

ana said...

raya haji boleh la neisya p rumah baru eynda....

irenedahayu said...

cantiknya rumah kak.... selesa sangat.... :D

~ Wan Kamar Haliza said...

canteknye umah baru eynda...sronoknye kalu akk dpt umah besar gini..tp malas laa plk nk kemas ehheehee..

Shikin said...

Cantik rumah eynda. Congrats. Lepas raya sure bz mencari brg2 utk rumah barukan.

liana said...

ctknyaaaa umah.. pattern sekrg byk dh mcm tukan.. kat bangi ada 1 ku berkenannn lah sgt.. depan tasik..tp hargaaaa yaa ampunnnn 800k :p

takpolah..ku renovate je umah yg ada sekrg hikhik

Deanni said...

Cantekk lahh .
Besar pun besar gakkk (:
Selamat berpindah (:

que_zul said...

cantik dan besar umah eynda...

wan said...

tgh bloghopping.. terjumpa blog ni.. btw cantiknya umah!! u are so lucky!! paling best sebab banyak ventilation/tingkap2,cerah pandangan.. btw umah ni kat mana yek?

damiqula said...

cantiknye rumah...teringin nak beli umah sebelum kawin ni tapi umah skang mahal2.harga melampau tak hengat!

dianaibrahimali said...

eynda..........

nant diana dtg umah yer..........

paulinevoon said...

wah.. congrats eyn.. bestnye2 :))

Liz said...

Hi Eynda,

Terjumpa blog you mase saja saja Google pasal Cahaya SPK. Nampaknyer kita berjiran lah ;) If you don't mind sharing - unit you yang mane?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails