Tuesday, September 1, 2009

Balik Kampung Part 2

Selepas 2 malam kat rumah mama eynda, kami tido kat rumah MIL pulak 2 malam.
Petang sabtu cuaca dah cerah balik, so eynda boleh basuh baju & sidai kat rumah MIL.
Ni la aktiviti Hannah setiap kali balik rumah MIL...maklum la kawasan lapang....satu rumah dia pusing.
Ada kucing jugak.
Hero yg penakut kucing...haiyaaaa....
Dah boring main2 kat luar, diaorg masuk dlm bilik pulak. Sebab dapat kebenaran on ekon disiang hari memandangkan Adam puasa letih semacam jek.
Cuaca terang tapi awan masih gelap....tanda akan hujan lagi...
Petang sabtu tu eynda tolong MIL gorengkan cucur udang.
Tapi MIL la yg bancuhkan adunan hehe...
Eynda cakap eynda nak tolong gorengkan aje...coz kalau eynda yg bancuh adunan bosan la...air tangan sendiri....nak rasa air tangan MIL...lain skit kan :-)
Menu berbuka petang sabtu. Ada yg order...ada yg orang kasi...ada yg buat sendiri....
Lauk pauk MIL masak....digandingkan dgn....
Nasi daging :-)
Hari Ahad pulak memang panas betul cuaca....
Kami keluar shopping lepas Zohor.
Takde gambar pulak...rugi betul...
Kalau tak boleh tengok muka kegembiraan Adam sebab dapat lalu kat jejantas kekeek....maklum la jakun skit...kena parking jauh sebab kat shopping mall dah sesak...
Eynda memang looking forward nak shopping kat sg petani sebab nak beli jeans murah2....padahal kat shah alam pun banyak kan....kat the store plaza alam central pun ada hehe...
Tapi lebih suka shopping kat Central Square, Sg Petani....maklum la kampung halaman.
Beli jeans googles & applemint :-)
Baru RM90++ je 2 pasang tu after less.
Bohsan la beli jeans mahal2 branded bagai tapi pakai selalu tak selesa....
Jus buah amra campur asam boi...
Sedaaaappppp....kali ke2 minum ni. Dulu jumpa kat penang.
Hari ahad kan panas...so kami singgah bazaar ramadhan beli jus ni...jus tembikai utk adam...lai ci kang....banyaknyer hehe....
Pas tu ahad tak bagi MIL masak...kami beli Nasi briyani Alauddin yg femes jugak la kat SP tu...yummyyyy.....
Balik SP actually tak citer kat kawan2 pun...tapi terjumpa jugak best friend (Anarita & family) kat bazaar ramadhan....kawan2 lain tak terjumpa la pulak....kalau jumpa pun ada yg dah tak kenal kot :-)
~ bersambung ~

14 comments:

Lady of Leisure said...

tak penah makan lagi nasi daging tu, nampak menyelerakan mesti sedap kan..
tapi bulan poser ni lady pertama kali makan bubur lambuk, sedap giler rupanya hehe..

Azmiezas said...

Wah!!..Meriahnya...hidangan berbuka itew...terliuq cheq...
Dan yg paling nampak best tu..nasi daging tuh!!..huh!!dah lama x makan...nanti lah bila balik aloq setaq cheq nak p pekena nasi daging tu...

ArELeEz said...

u've been tagged! ;)

shabiela said...

sedapnya nasi daging tu.. nk resepi.. he he.. lauk ape yer ngn ns daging? nmpk acar n ayam aper tu? satu lg tu aper?

eynda said...

Lady...nasi daging memang sedap...cicah dgn air asam tu pun dah cukup :-) Baru try makan bubur lambuk ke? hehe....akak selalu buat gak dlm bulan puasa...tahun ni tak buat pun lagi...




Azmiezas.....arwah nenek org aloq staq...dulu2 berbuka dgn sedara mara mesti makan nasi ulam dgn sayur keladi....nasi ulam tu setalam besar arwah nenek buat....sekarang takde sape nak buatkan huhu....kena belajar nanti nih :-)



Areleez...wokey..nanti free eynda pegi ambik ..thanks :-)



Shabiela....nanti free akak kasi resepi ye...selalunyer kalau akak buat, lauknyer air asam & kari tulang lembu. Tapi MIL buat tu air asam....acar timun....ayam tu goreng utk adam hehe....buat dalca pun sedap :-)

sweets said...

eynda..syiok layan citer balik kg ni...juadah berbuka pun sedap..
eynda & husbby de2 org sungai petani ye?mudah balik kg setempat...

comey_lote said...

bestnya balik kampung!
saya pun nak buat cucur udang petang ni...

::i.e.r.a:: said...

eynda.. yg lain iera x terasa teliuq.. tp air buah amra + asam boi tuh yg memikat hati tuh..
rasa mcm nak p cari ayaq tu mln ni jugak... :)hehe

M said...

menarik sangat nasi daging tu..eynda tau resepi?

adha said...

eynda
kongsi la resepi nasi daging tu.. nmpk sedap la...

** cemana hero tkut kucing ni... hehehe

Ella said...

Eynda,
Air tu sedapnya...
mana nk cr kat sini..hehe

Softtouch [Hanim] said...

sy pun sama sis, kalu balik kg umah MIL mesti nk dia masakkan, sy tkg tolong / kacau jer...yelah nk rase air tangan MIL kan..:)

sedapnya nasi daging tu..dahlah suka mkn daging skrg ni...yummy

que_zul said...

sedap2 nyer masakan tu..terliuq org di sini...

air amra itu memikat kalbu cheq...kedai makan kat sini panggil 'long long drink'...

liz said...

SP ke kak eynda? saya dulu sekola sbp kat situ..hehe..jauh tu. duduk kat kl. culture shock jugak la masa mula2 masuk tu. outing kat central square tu la. beli biskut kat the store..hihi. kenangan. skrg ada tesco dah kan.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails