Wednesday, September 30, 2009

Aidil Fitri Day 6 & Day 7

Raya ke 6 & ke 7 kami tak beraya mana-mana....
Turn tido kat rumah MIL semula....
Petang Jumaat lepas Asar kami pegi Tanjung Dawai...
Beli ikan kering!!
Last eynda pegi tanjung dawai ntah brape puluh tahun duluuuuu...
Pegi dgn hubby ni la 1st time :-)
Banyak gerai kat tingkat atas bangunan ni...kat tingkat bawah ada gerai2 jual laksa utara...lai chi kang...ais kacang...nasi ayam...etc...
Hannah dok ajak naik atas lagi....naik atas lagi....mana ada atas dah hehe...2 tingkat je la :-p
Kami borong ikan talang kering seekor...ikan tenggiri masin seekor...ikan bilis halus2 feveret adam....anak kembong....belacan....satay ikan....yg paling eynda teringin....PEKASAM!!
Nak ikut hati banyak lagi nak borong...
Sabar...sabar....lagi 2 minggu nak balik kedah lagi...yg beli ni pun ntah2 setahun tak habis guna :-p
Ada jeti...boleh naik bot....kami nak naik la..pusing2 makan angin...
Hannah melalak takmo....No boat...no boat...siap nak lari jauh sorang2..iskk..berani haaa...
Kesian Adam...sedih dia sebab dia la yg teringin nak naik bot tu...
Nak buat cemana...Hannah melalak takmo naik...nanti dibuatnyer Hannah mengamuk atas bot...jenuh kita...
So tak jadi la naik bot...adam muka masam je sampai balik rumah atok...
Singgah jap order lai chi kang....dekat 20 minit tak sampai2...bila tanya, tak buat lagi...ok kensel la dik...tq...sempat snap gambar Hannah je kat gerai tu..Hannah dapat MEOW BARBIE kikiki....Adam beli apa ntah ...
Oleh kerana kesian kat Adam, pagi sabtu hubby ajak lagi sekali pegi Tanjung Dawai...
Kali ni bawak MIL...
Cik abang hepi sebab tau boleh naik bot nanti...
Cik Hannah kemana pun nak usung MEOW BARBIE dia...
Sampai2 terjah gerai jual lai chi kang dulu....
Kali ni cepat la siap order sebab tak ramai customer...
Duduk2 nampak betul2 tepi kami ada biawak besar....jakun betul terus snap gambar...tapi ni biawak tu dah jauh....rasanyer panjang ketinggian Hannah!!
Hannah panggil SNAKEY...pepandai dia jek...
Yummy...lai chi kang....sedap....tak lokek bahan...
Batuk2 pun hentammmm...cemana la nak cepat sembuh kan...tak pantang langsung...
Ini bukan otak-otak...
Bahannyer tepung beras...gula merah...kelapa sagat...apa lagi ntah...liat2 & manis...eynda makan satu je...
Adam & Hannah makan nasi ayam...
Adam 1st time kami suruh try order ais kacang memandangkan dia suka makan ais ketul!
Buat muka pelik pulak...tapi dia makan le sebab ais banyak :-)
Lepas tu senyap2 hubby bawak adam gi naik bot...nampak ceria je adam dlm bot....
Hubby siap tipu Hannah, kata nak pegi toilet...kalau Hannah tahu diaorg nak naik bot...konfirm mengamuk tak bagi :-p
Satu bot sewa RM40...tak kira la brape orang...agak mahal utk 2 org kan...tapi hubby kata takper la...sedekah :-)
"Aikkk...mana ayah?? Mana abang Adam??"
Nak balik eynda beli lagi pekasam....sebab malam sebelum tu MIL masakkan pekasam tu utk eynda makan...cayang MIL..muahhhss...sedappp...tak berbau langsung masa goreng...ikan baru agaknyer.....so 2nd day tu beli lagi banyak2 bawak balik shah alam haha...jangan la bau satu kondo bila eynda goreng nanti :-p
On the way nak balik, tanpa di plan kami singgah muzium arkeologi Lembah Bujang...
Adam minat bab2 muzium ni...semua muzium dia nak pegi...
Khusyuk je adam tengok khazanah2 lama...
Minah muka tak siap kekekek...kesian kan...dah hobi tu tangkap gambar...nak jugak gambar sendiri dlm muzium tu...tapi takde sape offer nak jadi photographer.....terpaksa la snap sendiri :-p
Actually takut jugak nak view gambar eynda ni lepas snap...mana tau kat belakang nun ada yg join bergambar kekekeke....seraammm...
Simple je eynda pakai 2nd day....tudung pun ikat ala-ala makcik :-p
Yg hari jumaat tu siap pakai bf shirt...tudung ariani...mekap ala-ala glemer...
Hambik...berpeluh-peluh eynda hehe...nak melawa tak kena tempat kan :-p
So biar la simple... :-)
Puas la hati adam dapat masuk muzium yg dah lama dia teringin nak pegi....
Anak dara ni pun nak posing gak....
Sementara tunggu hubby bawak adam gi tengok candi2....eynda, MIL & hannah tunggu dekat2 kete jek...MIL tak larat nak naik tempat tinggi2....
Sampan ni la diaorg guna utk berhijrah ke kawasan tu dulu....tahan betul kayu2 tu...
Saje snap....dah hobi snap gambar kan... :-D
"Hello...hello...bla bla bla bla...ok bye tok yam.."
Owwhh...sembang dgn tokyam rupanyer haha...
Itu je kisah raya kat kampung.....malam raya ke7 tu (sabtu) kami bertolak balik ke shah alam....
Sekian....

21 comments:

liana said...

adoii baper kali dah taip comment n3 eynda yg lelain tu tp susah nk masuk.. bb celcom lately ni asik sangkut jer..

tulah sesekali balik kg lama mmg kita merayau je kan hehe.. sbb ada mcm benda yg takder kat kl ni..

mcmku kalau blk kg hby kt muar mesti beli rencah mee bandung, soto ect.. paling penting white cofee 434 mesti ada hehehe

eynda said...

Liana...tu la..banyak tempat lagi yg boleh diterokai...white coffee tu sedap tak?? Kalau banding dgn old town tu mana lagi sedap??

Mia-Ina said...

wah banyaknya tempat kak eynda g raya ni ye! :-). Pepun, mia suketgk muka cute hannah...hehe..pelik je tgk muke adam merajuk...cam2 rupanya ank laki merajuk...haha..mak nya sempat snap gmbr tu.

eynda said...

Mia...dgn ikan kering pun akak beraya hehe...adam tu sensitif skit...cepat rasa sedih...payah jugak...maknyer kebetulan memang dok pegang kamera dah...apalagi snap je la :-D

Azmiezas said...

Kita rasa kita pun dah dekat 5 tahun atau lebih apa tak pegi Tg Dawai..tak sangka dah ada tembok segala...ari tu..tak de lagi..n pantai Merdeka pun dah nampak bersih kan..

Sebut pasal ikan pekasam..aduh..dah kecor air liur dah ni...sah la homesick...nak kena balik gak ni..tp tak tau bila..???

Azimah@Melati said...

amboi...sakan no...beraya...kompelet story...

Lady of Leisure said...

hehe.. anak dara ni mesti nak yg color pink jugakk..

::i.e.r.a:: said...

eynda sedapnya ikan pekasam goreng bila kena ngan nasi panas.Ndak plak tuh goreng hirisan bawang merah + cili api tabur atas pekasam tuh... pehhhh sedap tuh.Nasi 2 pinggan nih & mak mertua lalu pun buat x tau jer... hahahhaaaa...entry eynda kalau ada bab makan nih mmg buat air liuq iera kechoq tau...hahahaaaa..
p/s: tesiannyer nengok muka adam.. mmg betul2 sedey tuh..atleast dapat naik jugak kan adam..:)

sweets said...

eynda...best citer Raya eynda...
br bole tengok gmbr & baca citer..
ni...

adha said...

eynda
bg emel add kat msjbox aku... aku nk privatekan blog aku. ASAP. TQ

eynda said...

Azmiezas...ha'ah tanjung dawai dah lain sekarang....pantai merdeka pun nampak dari jauh macam lawa jek...lama tak pegi...eynda teringin lama dah pekasam tu tapi sebab payah nak cari...plus takut nak goreng kat kondo nanti org komplen bau haruummm hehe...yg eynda beli ni tak berbau sangat bila goreng...

eynda said...

Mah...setahun sekali raya...tapi mah lagi sakan le...syok tengok gambar raya...nampak kemas cara bergambar...komplete ekk...maklum la nak jadi scriptwriter takde rezeki kekeke...bercerita dlm blog je la :-p

eynda said...

Lady....dah jadi trademark dia la pulak :-p

eynda said...

iera...ha'ah memang goreng pekasam tu dgn bawang & cili padi..yummyyy....hubby kesian kat adam sedih sangat tu..sebab tu hubby bawak jugak naik bot...dah le jauh kat utara yg dia teringin tu hehe...

eynda said...

Sweets...thanks...citer simple2 je... :-)

eynda said...

Adha...eynda dah letak email eynda kat entry latest tu...thanks yer :-)

edelweiss said...

linda...

kuih yang macam otak-otak tuh dah lama akak tak makan....sedappppppp kan...kalau tak salah nama dia gedonchak [kalau betul lah]

eynda said...

kak sharifah...ha'ah betul la kot nama kuih tu..ada bunyik chak chak jugak rasanyer hehe...eynda 1st time makan tu :-)

ME said...

..sedapnya belacan tanjung dawai .. hmm ikan talang kering sekor, ni buat gulai talang kering dgn nenas sedap ni

syanis said...

best gak muzium ni saya pernah pegi juga... tapi lama ada masa awl awl kawen dulu....

x pergi air terjun yang kat sblh muzium ni ker... apa ke nama nyer lupa....

Cikgu Yus said...

balik kali nie pun yus x dan nak pi tanjung dawai. la nie dah x mo naik bot.mmg gayat dr dulu. mak dan abah dah bagi jalan alternatif nak ke sana.. kami guna jln yan merbok. best no kat sini dpt bargain2 kan..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails