Tuesday, September 29, 2009

Aidil Fitri Day 5

Raya ke5 eynda bawak mama eynda beraya....
Pas tu tetiba rasa nak makan Mee Udang Sungai Dua...
Dah guna jalan kat kawasan perkampungan, rasa susahnyer nak jumpa Mee Udang Sungai Dua ni...
Hampir putus asa...tetiba nak masuk highway kat exit Sungai Dua, laaaa....dekat je dgn exit....kiranyer kalau dari sg petani, keluar exit Sungai Dua...beberapa ratus meter je jumpa la gerai yg jual mee ni...
Mee Udang Sungai Dua...1st time eynda makan...mama eynda pun order yg ni jugak...
Actually nak try Mee Udang kat gerai pak ngah depan tu....gerai tu ada dua cawangan...satu belah kanan jalan...satu lagi belah kiri jalan...mesti sedap & femes mee udang situ ekk....tapi diaorg tak bukak lagi...time tu baru 2pm....diaorg kata 3pm baru ready.....next time la...
Hubby tak suka mee udang...so dia order nasi goreng ketam....ketam tu masak sweet sour...
Adam, pakcik & Hannah makan nasi ayam...
Ada ikan kaloi dlm akuarium tu....anak2 dok usik ikan tu...ikan tu pun bagi respon macam manja2 skit...nganga2 mulut...hannah suka la...tapi kesian la ikan tu kena buli...
Ni gambar masa tengah tunggu food sampai....
Dah habis makan hannah sibuk nak tengok ikan...last2 ubah baby chair tu letak depan akuarium...senang citer :-D
Boleh tahan la makanan kat gerai ni...nasi ayam sedap...mee udang pun bagi eynda yg 1st time makan ni rasa sedap ...

18 comments:

Dilla said...

eynda..kalau mee goreng dia lagi sodap...sehingga menjilat jari...udang berketoi2....kak dilla slalu pi ctu makan...

eynda said...

Ye ke kak dilla...next time boleh la try :-)

::i.e.r.a:: said...

eynda..dulu msa iera dok SP selalu p situ mkn...skrg nih dah jarang balik SP jawabnya dah kat 10thn dah lebey kurang x mkn mee rebus sg dua..kalau balik SP kitaorg selalu p mkn mee TAJUDDIN (mamak) yg kat stesen bas tuh.drpd kedai dia dulu bawah pokok ketapang la nih dah kedai besaq dah..rasa mee goreng,pasemboq & mee rebus dia tetap sama macam dulu..sedapnya...

MommyCT said...

eiii...syedapnye mee udang sg dua!! Dah lama tak gi utara..early this year ada singgah tp I tgh tak sihat perut memulas2. So cuma tgk je hubby makan...huhuhu kempunan.

Nana said...

dah lama tak makan mee udang yang cedap :(
ni wat nak pi png nih, ari tu dok tingat nasi kandar telur sotong. Now, tingat lak mee udang. tambah2 mee udang banjir kat tepeng tuh. Uwaaaaa...nak p sana

suhainini said...

walaupun sy org penang..tk pernah cuba makan mee udang tu...tergugat tgk mee udang tu..nyam2:)

Softtouch [Hanim] said...

teringin nak makan..lalu je masa balik kg ari tu..nak ajak masaing2 sibuk nak beraya..lg pun mcm xbukak je lag gerainya...

~ Shariz ~ said...

sedapnya tgk mee rebus udang tu...bila la Shariz nak balik ke Kedah ni? dah lama tak balik dah...shariz suka sgt makanan kat Kedah...sgt sedap dan murah :)

Willie said...

Actually bila dah makan sedap sedap masa hari raya, nak juga makan back to basic kan? macam makan ulam, ikan masin etc.

shabiela said...

adam x lekang ngn ns ayam dia.. he he.. sedapnya mee tu... slrrppp..

eynda said...

iera...mula2 kami plan nak pi makan kat tajuddin tu la...tapi dah sampai sg dua tu teringin pulak mee sg dua...tajuddin dah maju ekk...lama tak makan kat situ...tak tau pun dah berubah...

eynda said...

MommyCT...alahai kesiannyer...takpe next time insyaallah boleh makan la tu :-)

eynda said...

Nana....mee udang banjir? mesti sedap tu :-)

eynda said...

Suhainini...satu hari nanti mesti cuba tau :-)

eynda said...

Hanim....akak pegi pun dah raya ke berapa kan...agaknyer masa Hanim lalu tu masih cuti raya...

eynda said...

Shariz...lepas ni vacation kat kedah la pulak ;-)

eynda said...

Willie...pandai you...macam tau2 je...actually raya ke 6 my MIL masak kari ikan talang kering & sambal belacan with ulam-ulaman....raya ke 7 pulak buat nasi lemak & sambal tumis ikan talang kering....yummyyy....setelah penat makan ketupat rendang :-)

eynda said...

Shabiela...nasi ayam paling senang diaorg makan hehe....mee tu sedap tau ;-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails