Monday, August 10, 2009

Sekolah Adam & H1N1.....

Baru je tadi cikgu kelas Adam call....
Cikgu : Assalamualaikum....ni rumah Adam ke?
eynda : ye
Cikgu : Adam demam ke? Ni cikgu kelas Adam.
eynda : ha'ah dia demam tapi hari ni dah sihat sikit. Ada surat MC utk hari ni & esok.
Cikgu : ok..cuma nak pantau Adam je sebab sekarang ni kan banyak kes H1N1.
eynda : Tadi saya dengar ada announcement kat sekolah tapi tak brape clear...apa dia cikgu? (sekolah dekat je sampai boleh dengar announcement)
Cikgu : Tu la sekarang sekolah dah ada kes....sebab tu nak pantau Adam.
Eynda : Haaa....kelas Adam ke? (soklan spontan lak)
Cikgu : Bukan...takpe la nak pantau adam je (ayat berulang..macam takmo citer lebih2 je...dia perasan kot mama adam ni kepochi hehe...)
eynda : Sekolah tak tutup?
Cikgu : Sekolah tak tutup....
eynda : ok thanks.
(Pelik naper tak tutup yer?)
Hhmmm....eynda belum citer lagi kat blog....
Petang sabtu masa bersiap nak ke Subang Parade Adam cakap dia macam nak demam.
Bila pegang badan dia tak panas...tapi mata dah merah skit....aktif macam biasa la...eynda suapkan ubat demam yg ada masih ada. Kat Subang Parade pun ok je dia.
Balik rumah dah demam skit..bagi lagi ubat, pakaikan cool fever...suhu turun skit.
Pagi ahad suhu naik balik...paling tinggi 39.2c.
Terus suruh hubby bawak adam gi klinik.
Doc kasi ubat...dlm masa 2 hari lagi kalau tak turun gak suhu badan kena bawak gi hospital utk further check-up.
Eynda & hubby susah hati tapi tak tunjuk la kat Adam. Suruh dia kuat semangat.
Makan pun tak lalu....muntah tapi keluar kahak sebab dia batuk. Muntah pun sebab kena makan ubat!!
Semalam seharian dia tido jek....sebab ubat yg doktor bagi kuat especially ubat batuk.
Eynda pantau sampai ke malam...ntah brape kali dok tanya dia...
Pening kepala tak? Nak muntah tak? Ok tak bernafas?
Takde masalah...ok lega...
Tido malam pun brape kali eynda terjaga gi check suhu dia...alhamdulillah suhu suam-suam...
Bangun pagi ni dia dah ok skit....dah boleh makan....dah bercakap banyak....dah nyanyi2 lagu MJ hehe...back to normal....tapi ubat masih eynda bagi makan....takut demam balik...
Harap-harap by today dia dah tak demam....
Btw....meh layan gambar adam hari sabtu malam....demam2 pun boleh buat mama & ayah tergelak besar....
Ajak dia masuk dlm bilik tido...ni dekat 12am dah....
Aikkk...takat ni je dia masuk dlm khemah...pas tu meniarap....lama gak tau...
Lorr...dok menongkat dagu hehe....tido ke tu??
Konfirm tido la kekekek...
Sampai mama sempat ambik kamera & snap gambar dia....pas tu eynda biar je dia macam tu....
Bangun pagi tengok dah elok tido berbantal berselimut.....
Ahad petang hubby dah simpan khemah tu....kami cuci bersih bilik dia....sebab takut kuman terperangkap dlm khemah tu.....cadar, selimut semua berganti....
Harap2 adam semakin sihat la yer...kena kuat semangat...jangan layan sangat penyakit...Insyaallah....

19 comments:

iNa said...

H1N1 dh smpai sekolah adam kak??
huhu...seram nye dgr....
tp nape x tutup ye??
dh ade kes kan?
adeh la..ina plak risau.....


Cian adam demam..
moga adam cpt sembuh yer...
mkn ubat tau.............
aunty ina doa cpt2 sembuh......

~ Shariz ~ said...

nasib baik Adam H tak pi sekolah...

tapi kan mcm lawak je cikgu tu berckp...mcm tak mau layan soalan2x Linda...hehehe...

Rinna said...

Harap2 Adam dah sihat sepenuhnya.. yer.. Skrg nie mmg musim demam..kena hati2. dan kena pantau kesihatan anak..

:: PU3'z :: said...

bebudak kalo demam mmg risau tul
kekadang tuu smpi doa minta sakit dia biaq pi ke kiter

uMMisYa said...

kelakar lak tengok adam tido
sekarang musim kena berjaga2 kan
sya ni tadi pagi anak yang sulong & no.3 komen kata selsema, yang no. 2 sakit tekak lak..depa ni masa dah sampai sekolah baru bgtau.ptg ni memang kena terus bagi makan ubat.
ni Hb kat ofis ada member dia kena influenza B, depa semua dah kena pakai mask. nak kena beli mask ni.
risau kan.

Lady of Leisure said...

wah adam tido dengan penuh bergaya..

semoga adam cepat sembuh ya..

eynda said...

Ina...akak pun tak tau prosedurenyer cemana...tunggu kementerian kot....thanks yer...suhu badan adam dah hampir normal :-)




Shariz...tu la nasib baik dia memang tak pegi skool..kalau dengar sora cikgu tu macam baru bangun tido pun ada hihi....ikut hati nak interview lagi tadi tapi cepat paham la cikgu tu malas layan hehe...



Rinna...thanks :-)




PU3....memang pun...kalau demam tapi aktif takper...ni demam sampai tak makan, lembik....susah hati...nasib baik hari ni dia macam kemaruk nak makan macam2....demam pun dah surut...




sya....kelakar kan...dia ni suka berjalan dlm tido gak kekadang....nanti cepat2 la bagi ubat kat anak...office hubby awal2 hari tu sorang staff suspek H1N1 ni lepas balik dari oversea tapi tak sempat masuk office sebab awal2 dah detect...nasib baik la...




Lady....adam memang banyak gaya tido...ingat tak hari tu dia demam baru2 ni? Tido sambil duduk pun boleh kat dia hehe....thanks yer....adam dah makin sembuh :-)

Dilla said...

get well soon adam.....

Just Call Me Bitt said...

yeahh get well soon adam...my sister(14y) demam terus i hantar p emergency hospital ade special booth for cek H1n1...then lepas cek tak de ape2 kasi ubat demam jek so hati pon lega...masa tu i cek demam dia pakai digital termo. jek then malas nak tanya batuk ke tak...hehehe my sister pon bengang ngan i coz giler terus heret dia p emergency hahahha...tapi lega la lepas cek tak de kan ;)

shabiela said...

moga adam cpt smbuh.. risau kan dlm keadaan skang ni, kalo x sihat.. tp cute jer dia tdo cmtu.. he he..

kakyu said...

salam kenal.. dah lama jd ur slient reader ni.... td pun ada cikgu sekolah call kakyu tanya pasal anak kakyu yg takgi sekolah gak .. tp dia sakit perut... terkejut gak masa cikgu call... dia kata sume yg tak hadir kena pantau... anak kakyu kata budak yg kena H1N1 tu djh 5.... mmg cikgu tu mcm tak cerita lebih mcm takut2 aje...
Semoga Adam cepat sembuh.....

adha said...

semoga adam cpt sembuh.. tkut mcm2 penyakit skrg ni....

eynda said...

Kak dilla...thanks :-)




Bitt...akak ada cakap kat hubby..bawak gi spital...dia kata lagi prefer klinik biasa....tak lama tunggu giliran pas tu kuman pun tak banyak hehe....pegi klinik hari ahad 1/2 jam je dah balik rumah :-p





shabiela...thanks :-)




Kakyu...salam kenal..anak kakyu satu sekolah dgn adam ker? Jadi betul la yer..eynda dok rasa macam dejavu je ni...macam mimpi dengar sora cikgu tu kata sekolah tu dah ada kes...macam tak percaya...btw...masuk blog kakyu...aduhai terliur tengok makanan...pandai kakyu memasak :-)



adha...thanks yer....adam nampak dah ok tu :-)

Anonymous said...

hi eynda..
cute cara adam tido..

takut kan dgn H1N1 ni..
rasa mcm tak nk kuar rumah jer..

~sha~ 0_0

ME said...

harap adam cepat sembuh

Lady of Leisure said...

alhamdulillah adam dah makin sembuh..
risau kalau dengar orang demam ni.. mak lady kat kampung pun tengah demam skrg.. risau sangat...
nasib baik dia dah gi clinic tadi.. tapi tetiba jer doc check ada kencing manis lak.. huhuhu..

eynda said...

Hai anonymous....ni sha yg sembang kat ym semalam ke ? :-p




ME...thanks...adam dah tak demam....cuma batuk selsema je ada lagi....




Lady....ha'ah adam dah makin sembuh....cian pulak kat mak lady....nak check lain dapat tahu penyakit lain pulak....kena jaga pemakanan tu...mama akak sejak tahu ada kencing manis memang pantang dlm pemakanan dia....alhamdulillah dah nampak ok sekarang :-)

Ella said...

get well soon adam..
kalau tak sihat lg, takyah hantar dia ke sekolah eynda..

makin menakutkan penyakit H1N1 ni kan..

eynda said...

Ella....thanks...adam dah pegi sekolah sebab dia boring duduk kat rumah....harap takde apa-apa la....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails