Monday, July 13, 2009

Masanya Hampir Tiba....

Entry pasal rumah ye....oleh kerana blog eynda ni open utk semua golongan readers, eynda harap takde yg salah paham dgn entry pasal rumah eynda....
Takde niat nak menunjuk.....ada orang rumahnyer lagi besar...lagi cunnnn....lagi mahal....
Sekadar nak share kegembiraan nak masuk rumah sendiri je.....
Bukan apa....dolu-doluuuuuu...ada yg tak senang hati bila eynda citer pasal rumah....ada yg kata eynda bikin citer je....tapi biar la....janji eynda hepi...alhamdulillah :-)
(Awat emo lak nih kekekek)
Ok back to citer asal....
Semalam lepas eynda balik dari pasar stadium, hubby gi tengok rumah dgn member sekerja dia yg juga bakal jiran kami kat Cahaya SPK.....diaorg nak ukur2 isi rumah....naik motor je kekekek....member hubby la bawak..hubby takde lesen motor :-p
Eynda suruh bawak kamera sebab yg nak gi ukur tu rumah kami sendiri!!
Seronok nih! :-)
Layan gambar yer....
Ni laman tepi...kecik je....cemana nak buat kolam ikan???
Ni lanai....tengah2 antara ruang tamu & ruang makan....member hubby dlm gambar tu :-)
Wet Kitchen
Ruang tamu.....
 
Dari ruang tamu nampak lanai....
 
Sudut dari pintu masuk rumah...jumpa ruang tamu....lorong kecil ke ruang makan, dry kitchen seterusnyer masuk wet kitchen......
 
Ruang makan
 
Dapur....teramat la kecik....kalau pasang kitchen cabinet nanti muat 2 org je kot dlm tu haha...
Usha rumah jiran.....
Pandangan dari belakang rumah....
Lanai kecik....sebelah tu rumah jiran tapi dinding tu diaaaaa...tinggi....privacy....tapi takde la sampai tak kenal jiran nanti kan hehe....
Lanai kecik tu kalau tengok atas nampak awan :-)
Ni rasanyer sliding door ruang tamu....
Presenting......rumahku syurgaku.... :-)
Gambar bahagian atas ada tapi sikit je...malas nak letak hehe....
Sekian.

39 comments:

M said...

pada pendapat saya ni kan..memang tak boleh nak jangka reaksi org lain lagipun itu masalah depa.

sapa tak seronok yang oii nak pindah etc. memang best dan penat lol. saya dulu pun hari2 gi jenguk rumah saya..tak kira la besar ke kecik ke..satu kepuasan bila berumah sendiri. nanti saya blog pasal rumah saya k..hehehe

pssst bila expected date nak move in?

saya yang kepoh :)

Softtouch [Hanim] said...

biar jelah sis org2 tu...cantik sgt umah kak eynda..sy faham mcm mana excitednya bila umah sendiri...sbb sy dah alaminya sis...seronok sgt. Tp umah sy xlah mcm umah sis..umah sy kecik jer..sis blogkan jer ape yg sis suka, pedulikan org lain. ssh nak senangkan ati org lain...

sweets said...

eynda...nanti buat makan2 masuk umah baru jemput sweet ya!...
biasa la..org...janji eynda happy..

Topsy-Turvy Mum said...

wahh Eynda...

cantik rumah Eynda..me plak yg excited tgk org nak masuk rumah baru..

bila buat house warming?(dgn muka x malu..macam org jemput..macam boleh datang..hehehe)

POSH76 said...

best per leh cucik mata...aku suker jer...hehe..kalu asik nak dgr cakap org tah yah berblog...cam bese ada org suker...ada org nyampah...terpulang...hehe

MAKCIK REHAN said...

Sis Eynda, selamat terjebak dan selamat meroyan mcm MR haritu. Kekekeke... tapi umah akak besau godang nih...lagi sakan meroyannya nanti. Sila kuatkan iman :P

Mulut org memang tak leh katup, tak kacau org dan tak mintak duit org sudahla kan...

eynda said...

M....nanti tulis dlm blog tau...ex-rumah idaman tu haha....rumah siap sept....tapi tunggu adam habis sekolah, ujung tahun la baru pindah...tak kelam kabut....



Hanim...tak kisah la besar kecik...yg best rumah sendiri...boleh buat apa kita suka...kan...hehe...




sweets...insyaallah....mesti panggil sweets...kena datang KL tau :-)



Rox....balik Malaysia singgah la rumah eynda nanti....buat house warming khas utk rox... ;-)




Posh...eynda bukan jenis cepat mengalah...kalau tak dah lama tak guna tenet ni....dari 2004 sampai sekarang macam2 manusia eynda kenal....so utk tidak berblog atau berforum , itu bukan eynda hehehe.....

neezareef said...

ni kosong lg..nnti bila dah masuk dah hias lg cun...

baru tau pekataan 'lanai' tu dan baru tau arr mksud dia..hehe

eynda said...

MR...yer selamat datang utk diri sendiri ke dunia meroyan hihi.....lagi besar lagi duit banyak nak habis.:-p Pasal kes mulut org tu biar je la kan....adat dunia....hehe....Dato CT kena hentam lagi teruk kan hahaha.....

Nana said...

kak eynda abaikan aje la dorang yang bising2 tu. yang pasti kite suka je baca entri akak...

lanai antara ruang tamu n ruang makan tu boleh la buat water feature cecantik..sesambil relax2 or makan2 boleh la dengar musik air jatuh..damai ajek..tak pun lanai yang kecik tu pon boleh...

dianaibrahimali said...

uwaa...bestnya nak msk umah sendiri....xcited nya lain mcm kan...dah x fikir lain dah...hari2 fikir psl rumah....
eynda...apa org ckp tuh...biarin...asal kita bahagia...bkn amik duit dia pun kan???

Lady of Leisure said...

kak eynda, sangat cantik rumah barumu ini..
wahh.. lady pun tumpang excited skali.. hehe..

Mr PenyuBiru said...

rumah tu cantik dan besar. macam² idea la nanti nak decorate.

water features tu bleh buat kat lanai tu.

lagi satu,rumah ni banyak tingkap & sliding door ek. nanti jenuhlah nak buat grill.

uMMisYa said...

Eynda..adik sya pun laman tepi dia kecik mcm eynda..dia wat kolam ikan..cantik ..elok2 jer muat..kolam tu tepi ruang makan..jadi bila makan bukak air kat kolam ikan tu dah mcm kat sungai ler pulak..nanti kalau sya pegu rumah adik sya, sya amik pic kolam ikan dia yer..
tapi kalau eynda pegi kat interior designer depa blh cadangkan nak wat camne..
nanti hujung tahun buat house warming jgn lupa sya yer..hehehe..dgn muka tak malunya..

que_zul said...

ala eynda, abaikan jerk la org2 yg berpikiran bukan2 tu....
memang seronok tau nk pindah amsuk umah sndri..tp penat la sket..nk beli itu ini...nk wat itu ini....
umah sy dulu, ambik masa 2 bulan lebih tuk siap semua sblm dpt masuk....sib abik company tmpt sy keje dulu wat..bos sy ngan hubby besplennnn gitu...jd, urusan agak cepat sket la....hehe..alhamdulillah, dah 5 thn duk teratak ini...

Mia-Ina said...

hi kak eynda..

hm,.,sebenarnya x perlu nk jeles..setiap dr kte di dunia ni allah dh tentukan rezki msg2...bahgia, derita pun tuhan dh kasi...cuma, beza caranya

pepun, mmg teruja jika suami yg menyediakan semuanya utk kte..itu yg bertuahnya kak eynda..

bayangkan..kini, byk mia tgk...isteri bekerjaya melebihi suami..maka wife hrs berkorban..

pd yg memiliki suami boleh menanggung isteri...syukur pd allah...pepun, bersyukur & jgn lupe allah ble kte senang & ssh

all d best utk kak eynda...semoga bahgia selalu

sesemutku said...

syoknya jamu mata...ekekek
biar pun gue org yg last bg komen...akakakaka

wow! bnyk tingkap..i likeee...tp jenuh la nk psg curtain kan..xpa..kasi match mcm2..nti leh semut pilih ja mana kenan...ekekeke

que_zul said...

eynda punya rumah nmpak besar...pastu depan rumah tu cantik la...suka tgk..dlm umah tu pun cantik...ada siap lorong2 nk ke dapur la..umah sy ni melabas jerk...

Layla said...

eynda,
bestnya....xpe syiok tgk rumah org...kita x dpt mcm tu...dpt tgk org punya pun jadi la..leh berangan....;-)
umah eynda tu mcm x yah buat apa2 dah kan...cuci masukkan furniture je....best2....g la tgk kat lorenzonya show hse..cantik2 eynda...geram tgk...kita tgk je la...menjejeh ayaq lioq...he he

eynda said...

Neeza...nerves ni...takut deco tak kena hehe....



Nana....lanai tu macam2 kami bincang nak buat...ntah mana satu nak menjadi hehe....



Diana.....rasa macam mimpi je nak pindah rumah sendiri....bertanah lak tu....ye pasal org yg ada PHD tu malas ingat dah...janji eynda hepi tak kacau orang...eynda ok je dgn semua org :-p



Lady...thanks :-)




En. Penyu Kaler Biru....thanks....ha'ah banyak benda boleh buat...tapi kena guna duit banyak gak la hehe.....pening kepala......pas tu yg tingkap & sliding tu kami macam takmo letak grill...tapi ada alarm.....tapi takut pulak takde grill....bubuh yg simple2 je kot...sayang la kalau letak grill rasa hilang keindahan tingkap & sliding tu....

eynda said...

Sya....kami berangan cam tu jugak la...bukak sliding door ada kolam ikan....cun kan....nanti sya snap gambar tau...nak tengok :-) Insyaallah nanti eynda jemput datang rumah :-)




Que...sekarang pun eynda dah rasa penat hehe...penat survey barang...nanti penat nak pindah...penat nak deco rumah....tapi berbaloi la semua tu kan...dapat duduk rumah sendiri :-)




Thanks mia.....bersyukur dgn apa yg ada :-)




Mut...banyak tingkap cerah skit...kondo sekarang ni siang2 pun gelap haha....jenuh segala-galanyer....padan muka beli jugak buat apa kan hehe...takpe nanti dah siap eynda jemput semut....hidang segala GULA yg ada kekekeke....



Que...bagi eynda yg dari kawin asyik duduk kondo je, memang suspen gak ni...sebab rumah tu besar....org dok tanya je takmo ambik maid ke....tapi eynda prefer kemas sendiri....try tengok cemana hehe....dah save la skit kat renovation sebab design dlm gitu :-)



lela....
"bestnya....xpe syiok tgk rumah org...kita x dpt mcm tu...dpt tgk org punya pun jadi la..leh berangan....;-)" ----->> macam ayat eynda selalu guna gak..eynda suka cuci mata...kalau org lebih dari kita pun memang org tu dah layak kan....kita tumpang hepi la....Lorenzo showhouse kat mana? Boleh citer kat hubby kot2 dia nak pi tengok :-)

PuteriSatu said...

waaah eynda...besarnya rumah... umah akak sekangkang kera je pun dah excited..ini plak rumah besar cenggini..kan... apapun semua ni rezzeki memasing... tak perlu nak cemburu hatikan.. ala eynda blog kita....sukati kita kan nak tulis pasal apa pun...tapi akak mang suka bab-bab rumah ni..kecik ke besar..itu bab kedua....

que_zul said...

eynda, sy ambik bibik kemas seminggu sekali...memang payah nk kemas umah ni...hehe..sbb sy malas yeer......sy tk nk ambik maid..leceh...hehehee..

eynda said...

Mama aqilah....rumah besar atau kecik sama je...tetap rumah kan... :-)



Que....dulu eynda ada ambik bibik yg datang seminggu sekali gak...tapi dia dah balik indonesia....kalau ada yg macam tu ok jugak.....kalau takde, desperate sangat banyak company buat cleaning service sekarang kan :-p

que_zul said...

yup..skkrg ni ramai cleaner yg suka kerja partime mcm ni la..ujung minggu, bersih2 umah org..kalo part kemas2 umah, sy panggil bibik la wat..part gosok baju, sy hantar dobi..yg lenlain, sy wat sndri la....ringan sket keje....

eynda said...

Pernah hantar dobi baju2 keje hubby...tapi dobi sini iron lambat siap...hubby dok tanya mana baju...mana baju...last2 eynda iron sendiri la...sebab MALAS kan...mana yg hubby nak pakai baru eynda iron hehe....

iNa said...

best nye nk dkt pindah dh...
hepi kan..... :)
umah akk cntik...

shabiela said...

kak, lawonya umah.. suka tgk.. nnti akak dh hias umah amik pic lg yer.. mana tau leh tiru.. byk tingkap.. jenuh tempah langsir.. he he..

pedulikan org kata, janji kita happy.. sha pon x tepek lg.. nnti dh nk siap sha tepek gak.. umah sha kecik jer..

eynda said...

Ina...memang best...akak pun hari2 belek majalah anjung seri & impiana sampai pening naik juling mata ni hehe...



sha...tak kisah la rumah kecik pun...rumahku syurgaku...kita hias seindah mungkin....alhamdulillah kita ada jugak rumah elok berbanding orang yg tak mampu beli rumah kan...senang macam mana pun kita kena ingat orang yg susah so kita takkan bongkak :-)
Akak & hubby dok pening kepala ni...banyaknyer duit nak keluar....sampai hubby kata dia nak jadi kedekut lah! :-p

Bitt said...

kak eynda pedulikan ape org kata...hahahhahaha...kite mengalami masalah nak pasang grill la sama dgn pintu hall kak enyda...hehhe...ade idea?

eynda said...

Bitt...nak cari design grill ker? Kalau akak prefer yg simple je...tengah pikir nak letak grill ke tak...hubby kata sayang cermin lawa2 letak grill...hilang seri katanyer...tapi dari aspek keselamatan takut jugak kan....masih berpikir....

Annazmee said...

salam eynda..
cantiknya rumah.
umah eynda ni sesuai kalaujust biarkan gitu je tak perlu letak grill..
cun sgt..

Bitt said...

ramai yg cakap cenggitu kak tapi kat sini mana selamat kak depan umah pencuri leh rembat bag notebook sib baik tak mati dibuatnya...ape tah lagi umah bergrill pon boleh dipotong2....adusss, pening...dah la alarm pon kena letak grill pon kena buat...pattern mayb kite pon buat simple jek...kite pon dok pening ni mcm mana la nak buat...nanti kite skodeng umah org lain yg dah duduk mccm mana dia letak grill pintu cenggitu

eynda said...

Salam annazmee....tu la kalau boleh tak nak letak grill...tapi kena cari dulu alternatif supaya rumah tu selamat...setakat alarm & guard aje tak tau selamat ke tak...




Bitt...memang risiko ada kat mana-mana...hopefully selamat la semuanyer....

Shariz said...

cantiknya rumah Linda. Tapi mmg for sure byk sgt benda yg Linda kena buat sebelum dan semasa pindah ke rumah baru nanti. Tapi semua tu berbaloi sgt. dan tempat tu sunyi and peaceful. bestnya :)

eynda said...

Shariz..thanks...memang banyak benda nak kena buat....boleh rasa keletihan tu sekarang....takpe nanti weekend2 bawak la adam,amir & arif datang rumah...kita lepak kat clubhouse bagi diaorg mandi pool :-)

hynie said...

SALAM ..
InsyaAllah lg 2 tahun sy akan menjadi warga Cahaya SPK...Teruskan update ttg umah akak..hehe

eynda said...

Salam hynie....insyaallah lagi 2 tahun kita jadi jiran la yer....ni mesti phase baru tu kan... :-)

nems said...

Rumah Eynda nih belum ada apa-apa pun sah cantik!

Kalau saya nih keja belah-belah sana..harus kita jadi jiran.

(saya yang first time jumpa blog ni)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails