Tuesday, July 21, 2009

Kenapa Saya Perlu Berdiet??

Ramai yg cakap...eynda dah slim...dah kurus...body dah cun...naper nak diet lagik??
Meh nak citer....
Ada 2 sebab utama kenapa eynda perlu berdiet & workout.
KECANTIKAN
===========
Sejak eynda diet & workout, kulit muka eynda takde masalah jerawat....bintik hitam,open pores, jeragat semua tu ada ler....susah nak hilang yg tu....
Pas tu muka nampak glowing (ni perasan ker??) Sebab bila kita ambik pemakanan yg berkhasiat of cos la kulit kita dapat benefitnyer kan...pas tu kita workout, perjalanan darah akan berjalan dgn lancar....lemak2 semua terhakis....toksin dikeluarkan...perasan tak kalau kita habis workout muka kita akan kemerah-merahan? Haaa...yg tu la yg akan menyerikan wajah kita ;-) Dan penting jugak dalaman kita pun kena la sihat kalau nak muka glowing...hati kena bersih...jangan jeles sana sini...cakap benda2 yg elok sahaja kalau boleh...be good to people....insyaallah air muka pun sedap mata memandang.....
Rutin harian sebegini akan bagi kredit kat seluruh tubuh badan kita....so kita akan nampak awet muda....eynda suka benefit2 yg kita dapat bila diet & workout...sebab tu eynda nak teruskan rutin ni walaupun orang ramai yg cakap dah enough eynda macam ni....
KESIHATAN
==========
Kalau nak tahu...arwah abah eynda pernah buat bypass utk sakit jantung. Dia meninggal sebab kena stroke. Mama eynda pulak baru disahkan tahun ni mengidap kencing manis & darah tinggi.
So eynda ada risiko untuk menghidap 3 penyakit tu kalau eynda tak jaga kesihatan dari sekarang. Kardio workout bagus utk jantung.....eynda perlu buang lemak2 tepu kat badan....ntah2 kat organ dalaman pun ada lemak melekat...mana kita tahukan...sebab selama ni mana eynda ada jaga makan...workout pun tidak....
Eynda dah sedar sekarang jadi eynda takmau buang masa....
Tapi kalau korang tengok daily menu eynda macam strict sangat kan....takde la strict pun....macam today for lunch eynda makan nasi...tapi eynda pilih beras perang...kurang kanji...demi kesihatan jugak...
Diet tak semestinyer kena ikat perut...jangan jadi macam pesakit aneroxia....sebiji epal di bahagi beberapa bahagian..makan itu je seharian...jangan!!
Lagi kita workout lagi kita perlukan makanan...tapi pilih yg berkhasiat....
Kalau takut terlebih makan, cuba la makan kerap2....3-4 jam sekali...eynda pernah sampai tahap metabolisme dah tinggi...setiap 2 jam kena makan....memang eynda makan pun hehe....
Walaupun weekdays eynda jaga makan, weekend eynda tetap makan macam biasa. Kalau baca entry eynda setiap weekend makanan macam berhari raya pun ada hehe...eynda buat cam ni sebab eynda takmo rasa tertekan masa berdiet....sebab eynda tahu sabtu/ahad adalah hari bebas eynda.....jangan takut nak makan dihari sabtu & ahad macam biasa kalau diet 5 hari seminggu ye...kita perlukan 3500 kalori utk gain 0.5 pounds hehe....so pandai2 kita pilih makanan yg sedap tapi sihat ;-) Eynda hentam apa saje waktu weekend :-p
Lagi satu pengalaman eynda masa gigih berdiet & workout sebelum ni....jangan percaya kat weight scale bulat2!!
Macam eynda, lagi eynda workout, lagi berat badan eynda naik!!
Kenapa??
Sebab bila workout terhasilnyer muscle.....so eynda sudah gained muscle la....tapi ukurlilit eynda memang susut banyak...kalau korang rajin sila la baca entry ukurlilit eynda yg dah bersawang tu hehe....dlm 6 bulan eynda susut 3-5 inci di setiap bahagian tubuh badan...tapi berat eynda hanya turun dlm 2-3 kg je 6 bulan tuh!
Kadang2 orang yg kurus dari kita lebih tinggi body fat diaorg.....orang yg kurus lagi tinggi kolestrolnyer...
So tak kisah la kalau orang kata kita gemuk...janji kita jaga pemakanan...kita exercise....insyaallah kesihatan terjamin....
Ok...now dah tahu kan kenapa eynda diet & workout walaupun dah boleh pakai baju size S utk sesetengah jenama...seluar je masih problem sebab pehaku memang lebar ya amat hahaha..tak dapek nak nolong ehh... :-p
Moga terjawab persoalan yg ada di pikiran kawan2 yg rasa pelik pulak eynda dok diet bagai hihihi....

13 comments:

MAKCIK REHAN said...

mcm dietician cik kak kita ni skang. hehehe... bagus kak, teruskan usaha anda [diri sendiri bila nk sedar nih?]

ME said...

Good info .. ya betul .. diet untuk keselesaan sendiri dgn cara tersendiri. Life ni tak leh rewind ke forward ke .. just play jer, so buatlah apa yg you rasa nak buat selagi tak mengundang dosa, supaya tak ralat nanti ..

shabiela said...

kak, tol tu.. sha ni diet sbb xleh mkn byk dlm 1 ms.. mkn byk kepala pening.. tp check ngn doc xde darah tggi pon.. tp mak ader darah tggi.. kebarangkalian nk kena tu ader.. so jaga2 dr skarang..

Bitt said...

thanks 4 sharing...saya kagum!

que_zul said...

tu diaaa..panjang lebar cik kak sorang ni bg penjelasan...apapun, memang ada kebenarannyer...ambik smgt sket teruskan diet..eynda tk makan herbalife ker?

Mia-Ina said...

betul kata kak eynda tue

kdg2 org yg kurus tue pelik gak

makan banyak..tp heran x gemuk pn..mesti ada hal lain x kena ni

tp..dlm hidup,kte mmg dilema klu dok tgk penimbang...berat x turun...sbnrnya kena ask diri kte...ada cheating x dlm diet...1 g, byk minum air x? & pastinya jika kte slelau senam..xde mslh..hehe

Some1...somewhere...somehow... said...

akk dh penah skodeng kt sini blom...http://www.fatburningfurnace.com/

IxoR@ said...

Betul tu...

Banyak benda sy pelajari mengenai diet di blog ni....thanks!

Ella said...

Eynda mmg kuat semangat!.
teruskan ok..if good for U...

eynda said...

MR....akak cuma citer berdasarkan pengalaman jek hehe...




ME...betul apa yg ME cakap :-)




Sha...kalau parents ada penyakit cam tu better hati-hati....




Bitt...thanks :-)

eynda said...

Que....nak luahkan apa yg rasa dlm hati...tu pun dah diringkas-ringkaskan hehe....herbalife ada....ikut mood jugak nak makan :-p




Mia...kalau tengok penimbang hari2 boleh stress tau (akak le tu :-p)




Yra....baru tengok...tapi kena beli buku laaa.... :-D




Ixora...thanks sebab sudi baca :-)




Ella....thanks yer :-)

liz said...

Salam,

Agree with you sis, in short kalau ada orang tanya lagi jawab je "i'm not starving myself, i'm leading a healthy lifestyle"

Orang selalu diet tak makan juz untuk kurus je. Tapi kan exercise and watch your food intake tu memang kena amalkan.

*saya silent reader*,
liz

eynda said...

Liz...yesss...i'm leading a healthy lifestyle.....jadikan lifestyle sure kita tak rasa beban...kalau pikir sebab nak kurus je...memang agak stress sebab bukan senang nak kurus kekekekek.....lagi satu utk jadikan lifestyle & kita akan dapat benefit dlm jangka masa panjang ;-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails