Tuesday, July 21, 2009

Cuti-cuti Malaysia........

Wah!! Pagi ni hujan lebat kat Shah Alam!!
Nyaman je rasa kat luar tu...
Kalau diberi pilihan.....
Bercuti di....
Genting Highlands Kota Keriangan...
atau
 
 
Melaka Bandar Bersejarah....
Mana satu korang akan pilih??
Kalau Genting Highlands...
Syiok sebab sejuk....banyak benda boleh buat...outdoor...indoor....
Adam & Hannah mesti hepi....
Kalau Melaka....
Dah lama tak jejak kaki kat sana....
Dulu masa kecik selalu pegi sebab stay kat Gemas, N9....
Pernah pegi sebelum peknen kat Hannah...nak cari ikan bakar tapi sesat haha...last2 singgah kat pantai apa ntah...kejap je pas tu balik KL....
Eynda dah siap listkan tempat2 menarik kat Melaka...banyak rupanyer...hubby kata macam tak cukup je 3d2n kat sana kalau nak pegi semua tempat tu.....
1) Bukit St Paul
2) Kubu A Famosa
3) Bangunan Stadhuys
4) Jonker Street
5) Dataran Pahlawan
6) Menara Taming Sari
7) Melaka River Cruise
8) Zoo Melaka
9) Naik beca hehe...
10) Tmn Mini Malaysia
11) Makan ikan bakar Umbai
12) Kubu St John
13) Medan Portugis
Haaaa...banyak kan?? Ada tempat yg sama tapi nama lain2 ke tu?? Atau semua tempat berlainan??
Eynda memang suka buat research sebelum pegi bercuti kat mana2...memandangkan kami memang payaaahhh nak ada masa cuti2 dgn family ni....so bila ada kat tempat tu puas hati sebab banyak tempat kami boleh teroka....contoh macam percutian kat Penang dulu hehe...
Hhhmmm...nak pegi yg mana satu yer?? :-D
** Gambar2 ihsan pakcik google tersayang :-)

27 comments:

que_zul said...

tentu la melaka...memang tk jemu ke sana...sy pun baru pi melaka, bulan lepas...mcm2 tmpt menarik..makan pun syiokkkkkkk (penang lg best la..hehhe)...

**psttttt..tgk gambo kawen eynda td, mcm muka Wilma muhammad la...cun cun cun....

dianaibrahimali said...

eynda......kalau diana...i will choose genting kot....sbb anak2 mesti enjoy pegi sana.....kita nih x kisah sgt kot....

Shida said...

sis,kalo shida prefer gi melaka..sbbnye melaka best..ada asam pds yg sdp..yummy!pastu kalo ada byk tmpt bleh bwk anak2 jenjalan..A Famosa waterworld pun best kan..

ME said...

Genting ... hmm sbb me suka tempat sejuk

Softtouch [Hanim] said...

kalu sy pegi melaka sbb dah lama xpegi..kalu nk bg anak2 sis blaja sejarah pun ok jugak..
tp utk diorang bergumbira ke gentinglah..tp tempat terhad lah kan explore...

shabiela said...

kalo sha pon xtau mana nk pi kan.. genting utk anak2 mesti suka.. melaka xpernah pi lg.. hr tu hb ajak pi, tp sbb xtau sgt melaka ni.. sbb tu x excited sgt nk pi..he he..

Layla said...

eynda, kita vote genting....mmg best...tiap2 tahun mesti pergi...sbb budak2 suka...kota keriangan kan....3d2n settle semua...;-)

tp melaka pun bestkan...kalau duduk a'famosa lg la padat jadual...hmmm....

Willie said...

Lama dah aku tinggalkan semua tu. sedihnyer

SharHanah said...

kak eynda, melaka pun besttt gak...

::i.e.r.a:: said...

eynda..
kalau tuk adam & hannah.. GENTING la yg seswai..diaorg mesti hepi.. tp kalau nak shopping & santai2MELAKA lah.. esp Jonker Street.. mcm mcm adaaaaa... binau mata kan.. hehehee..

E-Marlin said...

sis eynda, dua-dua tempat tu mmg besh...tapi kalau anak-anak sis eynda dah pandai kenal benda, better bawa melaka..... aritu kitaorang gi melaka... bawa bebudak ni naik kereta lembu. Sebelum kereta lembu tu x wujud, baik kita kenalkan awal2 hehehe...x dela kenal dalam buku je...hehhe. lepas tu g mini melaka...masuk kuar umah, seronok bebudak ni, maklumla bebudak ni x pnah masuk umah kayu hehehe...

aisey, byk lak komen kali ni.... sis eynda masuk fp saya la tgk hehehe..... http://e-marlin.fotopages.com/

sweets said...

de 2 best ada tarikan tersendiri...

IxoR@ said...

Ixora suka genting...hihihihi...

sejuk...best! ada byk games....

P/S: sis...mai la blog ixora lagi satu http://edgwaregreenpark.blogspot.com

hope to see u there!!!

Abrahyn said...

vote for genting...!!!

iNa said...

emm..susah gak nk pilih kan...
tp......klau ina..pilih genting kut...hehe.....suke main permainan kt cna... :)klau g 2d1n popn dh cukup...1 day kt indoor then 2nd day kt outdoor......tp klau nk stay 3d2n lg bagus...ade byk mase lg kan.. :)

Tp klau melaka..3d2n tue pon dh cukup kut g tmpt2 tue sume..

biase ina g ari je...leh naik menara tamingsari,melaka river cruise,eyes on msia...beca...g mkn kt umbai...tu tuk sehari la.. :)tp tmpt2 nie sume kt town dh,dkt je..

Cume klau dr town nk ke ayer keroh la take time skit......tp xde la jauh sgt........one dy kt ayer keroh dh cukup...round sume..mini malaysia,zoo,tmn buaya,tmn rama2.....

MAKCIK REHAN said...

sila pergi genting! syiokkk...

Anonymous said...

saya ngaakk suka genting...bisingg...
saya suka makan..dan makan... for sure i vote for umbai... umbai je ke? hahahaa...

kalau nak rehatkan badan n minda... i think bukan genting laaa.

tp kalau anak2 suka genting..why not pergi utk anak2 enjoy sekali sekala..

..

-SR

eynda said...

Que....vote melaka yer...ehhh...bukan que sorang je cakap macam wilma hikhikhik....tq... :-)




Diana.....kalau nak happening pegi genting la kot kan....



Shida...kalau pegi Melaka Adam suka kot...sebab dia minat history :-)




ME.....hehehe...eynda pun cakap kat hubby...pegi genting sejuk...best... :-D

eynda said...

Hanim...betul jugak tu....adam suka tempat2 yg ada sejarah....tapi hannah sure tak tau apa kan hehe...kalau genting hannah pun mesti teruja....cuma pusing2 kat situ je la....





sha...akak mula2 blur bila sebut melaka...rasa macam takde tempat nak tuju...tapi bila buat research haaa...macam tak sempat je cuti kejap2....




Layla....bestnyer setahun sekali pegi...eynda ni 4 tahun sekali nih kekekeek....




Willie...alahai...tumpang sedih...eynda paham :-) Datang la KL cuti2 :-)

eynda said...

Sharhanah.....memang pun rasa macam Melaka sekarang dah best...banyak tempat boleh explore :-)




iera....betul la...genting utk hepi2...kalau melaka boleh shopping skit hehe...mana satu nak pegi ni....




Erna...ha'ah la...kete lembu...akak pun teruja hehe...dok ingat beca jek hihi....nanti akak masuk FP erna ye..thanks :-)



sweets....pening kepala kan tak tau mana nak pegi...

eynda said...

Ixora....isskk...50-50 mana nak pegi ni hehe...syiok jugak genting...boleh rasa muda kejap main2 games hehe....



Ina...wah...cepatnyer jalan2 hehe....akak lambat skit kot sebab kena layan 2 kanak2 ribena yg macam2 songeh...hehe...



MR....genting memang syiok..dah lama ngidam nak pegi...tetiba melaka menjelma pulaakkk....dah dlm dilemma :-D



Anonymous.....ha'ah kan...pegi melaka boleh rasa masakan sana....pegi genting utk enjoy...makan biasa2 je kan....

m@ said...

wah kakeynda nk jln ya..

kak kalau ma, choose melaka.

ingt dr kuantan nk transit ke genting..tp genting bnyk tourist takut h1n1 ekekek..
terus cancel!

Layla said...

eynda, sbb dekat dgn rumah ekeke....tp xde la main mcm2...kasi budak2 je main...kita pergi utk rest je...sbb sejuk n dekat compare to cameron kan....selalunya pergi ptg jumaat tu, sampai lepak2 dlm indoor je...x main pun...esoknya baru amik full family package...satu hari main indoor n outdoor..indoor tutup baru balik bilik ekekeke.. boring gak la sambil tunggu dorang beratur dpt main...pastu beratur balik...main....hehehe

melaka pun best...g 2-2 la eynda...

Bitt said...

hi kak eynda...kalo i pilih genting sebab anak2 mesti happy...kalo dua2 tu dah besau dah paham bleh bawa p melaka...hehhehe owh tapi adam dah besau dia leh belaja banyak benda kat melaka tu but hannah still young mesti dia tak paham ape lagi...i banyak kali p genting kalo akak ade masa try baca post category visited place genting mana la tau nak research ape2 ke...coz i pon mcm akak buat reseach dulu b4 p mana2 ;)

que_zul said...

enyda, kalo buntu sgt, pilih 2-2 tempat la..memula ke genting..main puas2..pastu ke melaka la pulak....jalan2, makan2, shopping2 dan rehat2..best jugak kan....

Mr. Mrs Zaidi Diaries said...

Eynda..
Hehehe kebetulan Jumaat ni saya nak ke Genting keekekek celebrate my birthday.. kalo nak gi genting ni stay one night jek jangan lelama nanti bosan.. say adulu pernah stay 3 hari rasa mati kutuuuu.. friday ni stay sehari jekkk... maleh stay lelama bosannn

eynda said...

Ma....sebab virus tu pun takut gak kan....



Layla...nak pegi dua-dua boleh...tapi salah satu kena pegi tahun depan pulak la hehe.....hubby eynda bukan senang nak ambik cuti....sabtu/ahad je jalan jauh tak puas la....




Bitt...ok nanti free akak gi baca entry genting tu :-)



Wana...dulu pernah pegi masa adam kecik...stay 1 hari jugak....kali ni kalau jadi try stay 2-3 hari pulak sebab adam dah boleh main banyak games :-) Wahh!! Bila la besday tu.... :-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails