Sunday, July 26, 2009

Ikan Oh Ikan.....

Semalam kan eynda citer kami pegi kedai akuarium....beli ikan...
Bangun pagi ni sungguh sedey....
Yg jantan semua mati :-(
 
Ekor diaorg cun kan....
 
Kesiannyer...sedey....
 
Yang gigih hidup ikan2 betina....eynda cakap kat hubby...haaa...betina tak cun tapi jangkahayat panjang dari yg jantan.....(sebab semalam hubby dok kata ikan betina tak cun...)
So pagi tadi hubby cuci semula akuarium sebab air dah berbau busuk....
Letak air baru.....masukkan garam skit ( petua tokey kedai runcit kat bawah tu) ...
Tengahari kami pegi semula ke kedai akuarium tu...beli ikan2 baru....ubat anti-klorin la...aqua clear la...bla bla bla....
 
Kat tepi tu kan playground.....sempat singgah main2 kejap....nampak tinggi pulak Adam nih...
Baru perasan kami semua pakai baju kaler kelabu!!
Hubby kata mesti orang cakap punya dull family ni haha....
Hubby & adam sibuk pilih ikan2 baru & barang2 lain....eynda & hannah ada sesi fotografi :-p
Suka hannah tengok ikan besar2 dlm akuatorium nih...sama naik dgn mama dia
Pakai baju kaler kelabu gak tapi takde sape nak ambik gambar kita....dah ambik gambar macam ni kena edit supaya tak nampak lengan gajah itu :-p
Ini la ikan2 baru beli ganti yg semalam....guppy betina yg masih hidup tinggal 4 ekor dari 10 ekor yg kami beli.....hubby masukkan sekali dgn ikan2 baru....
Susah betul nak snap gambar ikan2 tu...takmo duduk diam....yg ni je slow skit tadi...boleh snap...
Dinner kueteow sup....
dan chicken wings....sambil jamu mata tengok ikan2 dlm akuarium....
Happening je tengok ikan yg banyak dlm akuarium :-p
Hannah panggil ikan2 tu semua "hungry fish"
Pasal apa pun tak tau..... :-D

15 comments:

-iLLa- said...

ms tgk pic adam,hati bkata tinggi adam neh..sampai part bacaan tgk akak eynda tulis nok tinggi adam neh.yer laa kak...

kak..np ikan tuh mati??illa suker gk bela2 ikan neh..tp malas laa part2 nk cuci tuhh..ekeke..

mama idzareef said...

hannah sure hepi kan blh tgk fish hari2..

Lady of Leisure said...

kak eynda,
kakak lady banyak gak bela guppy ni.. guppy ni senang jaga katanya, tapi masa baru beli dan nak masukkan lam aquarium tu kan, suhu air dalam plastik yang mengandungi ikan dengan suhu air dalam aquarium kene sama dulu.. ni amik masa beberapa minit ke beberapa jam lady tak sure..
kalau terus masuk ikan tu leh mati sbb terkezut hehehe...

pastu kan, kakak lady kata, tahap klorin ngan kandungn ape ntah dalam aquarium kite ngan air dalam plastik yg ada ikan yg kita baru beli tu tak sama.. jadi sebelum masukkan ikan lam aquarium, amik air aquarium skit2 dan masukkan lam plastik.. lepas beberapa ketika bila ikan tu dah selesa dan agak2 suhu air dah stabil baru masukkan ikan lam aquarium..

lawanya ikan baru tu kak eynda, baru smlm lady g menjengah kedai ikan kat the mall, teringin lak nak bela ikan, tapi tak leh la..
nanti arri n molly jeles.. hehehhe... meoww..

ikan baru kak eynda yg color merah tu jenis apa ek?

eynda said...

illa...tu la tetiba nampak dia tinggi hehe...x lama lagi tinggi dari mama dia la.....ikan2 tu mati sebab air banyak klorin kot....hubby la yg tukang cucinyer...akak tak reti hehe..



Fizz...ha'ah...kejap2 dia mesti jenguk "hungry fish" tu :-)



lady....betul la apa yg lady cakap tu....kami tak campurkan air akuarium skit dlm plastik ikan...bila lepas dlm akuarium diaorg macam pening2 skit...pas tu lupa beli ubat anti-klorin....air paip rumah ni banyak klorin kot....ikan yg beli kali ni banyak jenis...kami sendiri dah lupa nama2 ikan tu kekekeke.....ikan yg itam tu 2-3 ekor peknen...cemana diaorg nak beranak ek....habis la telur2 tu nanti....

Mia-Ina said...

wah sejuk mata ada akuarium kat rumah..hehe...

que_zul said...

sy penah gak beli ikan..kunun2 nk bela ikan..2,3 hari, mati smeua..tk tahu ler knp...pastu malas nk beli lg..takut mati lg...

ira_kecik said...

kak eynda, camner plak semalam beli arinie dah mati? comel2 kan ikan tu...... mesti sedih jer.....

neper hana panggil ikan2 tu sumer hungry fish? ikan nemo takde ke kak?

eynda said...

Mia...ha'ah menenangkan fikiran :-)




que...sebelum ni kami dah pernah bela ikan....tapi dlm pasu besar....kena virus apa ntah...mati....ni bela dlm akuarium pulak...alhamdulillah yg beli kali ke2 ni nampak takde masalah so far....




irakecik....maybe ada masalah dgn air paip kat rumah ni...banyak kloron kot...kami pulak lupa beli ubat2 yg utk titik dlm akuarium tu...yg 2nd time ni baru buat semua tu....hannah panggil "hungry fish" sebab dia asyik nak bagi ikan makan je kot hehehe....

Softtouch [Hanim] said...

haahlah sis nmpak tinggi adam tu..agaknya masa akak letak ikan dlaam aquarium tu xletak garam n anto klorine kot...mmg ikan dia xtahan ngan air paip kalu kita letak air paip itu saje..
tp xpe sudah digantikan dgn ikan baru..

m@ said...

cutenya fish2 ni..kak ingt dak lg n3 yg hannah nmpk aquarium kat klinik tu.?melekat kat dinding kn..
hrtue jumpe kat petronas..aqeel punyelah suka..
mcm nk beli je letak kat umah:)
cute2 fish ni..abg adam makin ensem.
tp adam ni mmg tinggikn..kurus tinggi dia.

eynda said...

Hanim...gitu la agaknyer....nasib baik ikan2 baru ok je :-)




Ma....ada kedai yg boleh custom made akuarium macam tu...akak ada brochure tapi kedai tu kat puchong....rasanyer mana2 kedai aquarium boleh buat kot....

Anonymous said...

hi eynda..
kita just nk bgtau..
pic u all pakai baju kelabu tak kuar..
yg ada tanda X jer..
nk tgk gak...

eynda said...

Hi anonymous...ha'ah eynda pun perasan ada gambar yg tak keluar heran la...tapi dah edit...harap2 nampak yer...tak nampak sangat baju kelabu eynda tu...maklum la kita yg pegang camera sendiri hehe...pas tu edit lak..nampak lengan besor kekeke...

shabiela said...

kak, mmg adam nmpk tggi la.. kalo gayut gitu sokmo mesti tggi esok2.. sha dlu pendek, gayut kt pintu hari2 skang dh tggi.. member lama pon trkejut tgk..

hb sha pelihara ikan kelisa.. dia yg jaga n tukar air sokmo.. sha malas.. hehehe..

Bitt said...

memang tinggi la abg adam ni...

mesti abg adam paling suke bela ikan nih...suka tengok org lain punya akuarium...coz tak berani nak bela lagi la kak tak cukup kaki tangan nak uruskan...la ni pon nak kasi anak makan still terkejar2 lagi...

hungry fish ek hannah...aunty terus rasa hugry tengok chicken wing hanna tu...hahhahah

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails