Sunday, July 26, 2009

Lagi Kesah Adam & Baby....

Semalam adam berimaginasi lagi JIKA mama peknen...kali ni ayah adam menyampuk...masa kat IOI Mall laaa....
Adam : (macam pujuk2 suruh mama peknen)
Ayah : Sabaq na Adam....mama tu nak peknen bukan guna duit sikit-sikit....mau berpuluh ribu ayah nak kena korek duit...
mama : haaa...ye laaa....kalau mama peknen sekarang konfirm masuk rumah baru takde kitchen kabinet haha....
Adam & Hannah lahir secara c-section....
Adam kes emergency....total caj RM6100....
Hannah pulak elective c- section sebab semua ahli keluarga kedua belah pihak takmo kejadian kat adam berlaku lagi kat hannah....keputusan eynda & hubby jugak...lagipun eynda rasa senang c- section ni....total caj utk hannah RM5100.
So kalau nak peknen lagi sekali kena c-section jugak la...caj maybe dah mahal dari dulu kan....tak termasuk caj lain-lain macam kes hannah asyik keluar masuk spital sebab bleeding & early contractions......
So...sabar la dulu ye adam...masuk rumah baru...kita kumpul duit utk baby baru pulak hihihi...

18 comments:

E-Marlin said...

Hmm tak sangka sis eynda beranak cara c-section...

-iLLa- said...

kak eynda,adam n addin pun c sect..
2 2 illa tgu utk try to normal..tp bukaan setakat 2cm..jugak..upenyaa ada CPD..
( cephaopelvic disproportion )so utk 3rd bb pun c sect gk kak..

shabiela said...

siannya adam.. ke ader member dia br dpt baby? sbr adam.. masuk umah baru dlu, br leh baby baru..

Shariz said...

selalunya once dah kena c-section, lepas2x tu dah tak leh normal dah kan....tak tau le dgn org lain tapi Shariz punya kes mcm tu la. Anak ke-2 dan ke-3 kena c-section.

hari tu check ngan doctor sbb sakit perut tp lain la pulak yg doc tanya. Dia kata kalau nak anak ke-4 ni mesti c-section punya. bila nak girl pulak? eh, eh...kita sakit perut lain, dia tanya lain pulak dah...hahaha...

kesimpulannya...linda mesti kena c-section kalau nak baby lagi...hehehe...ni pandangan sdn bhd aje ;P

eynda said...

Erna...tu la...tak citer, orang tak tahu kan :-)



illa....owwhh...ada major problem la ek...akak pulak adam lemas dlm perut...hannah tu elektif sebab akak nak beranak cepat2 hehe...



sha..tak tau la...nanti try tanya dia hehe...




shariz...selalunyer 2nd pregnancy kita boleh try bersalin normal....tapi kalau yg 2nd tu kita pilih c-sect, maknanyer yg seterusnyer kena c-sect aje..takleh normal dah....

mama idzareef said...

br pas baca entry jenjalan ioi tu.. kesimpulannya...

eynda sgt tantek menarik kau mmg da bombbb!! hehe.. gojez sungguh mama beranak dua ni..

dn tak lama lagi nampak nya bertambah tiga kot.. ;p tak baik mengahampakan permintaan adam tu eynda.. ekekkekeke...

psstt : out of topic.. eynda minum green tea tu brand ape yekk.. hehe.. nak start workout jugak ni..sila support okehh.. ;p

eynda said...

Fizz...nerves tau nak peknen pulak...bersalin takper...nak bawak perut 8-9 bulan tu yg nerves...dugaan banyak hihi....pas tu dah cakap kat adam...kalau mama peknen nanti mama gemuk...tapi dia dah bagi greenlight kekekek...takpe la mama gemuk janji ada baby...pulak daahhh.....insyaallah nanti dipikirkan dulu... :-)
Eynda guna brand BOH...green tea biasa & jasmin green tea...dua2 dari BOH....baru2 ni ada entry pasal green tea...try selak2 nanti ek...jom...eynda sokong dari jauh...demi kecantikan & kesihatan ;-)

Hi..I'm Yus said...

AMBOI..PAKAT MAHAI2 NO...yus pun sume c-sectgak.. tp dahkeje gomen msuk spital gomen je.. plg mahai byq, rm45 je..(utk 1st class tu..)hehehe..

Bitt said...

umah baru....mood baru...baby pon baru...hehehehe

Dilla said...

hahaha apa lagik eynda...adam dah bagi hints nak adik lagik....hihihi siap duit la ....kak dilla pun dua2 bradik c-sec...memang beribu2 lemon abih....masa time adam murah sikit 4k sebab masa tu metro specialist masih building lama....masa time aryana kena 6k sebab building baru...kos pun naik.....lanie tutup tirai dah....mama nak jaga badan plak....hihihihi

eynda said...

Yus....gov memang murah...tapi kami memang awal2 decide ke hospital swasta....so kena la sedia duit banyak2 :-p




Bitt....uikkksss hehe....awak pun masuk rumah baru tu :-D




kak dilla...actually eynda pun plan 2 org ni je....nak tumpu betul2 kat diaorg....lagipun dah sepasang kan....tapi lately macam orang dok berdoa je semoga kami tambah bilangan anak...sampai kan nyonya kat kedai lanskap pun suruh peknen lagi...rugi sebab anak comel2 kekekeke.....semua tu buat kami berpikir lagi sekali....ntah ler....insyaallah kalau ada rezeki kami terima :-)

Lady of Leisure said...

ramai org pilih swasta sbb layanan yang memuaskan kan..
kalau gomen, of coz mmg ada layanan yg ok, tapi kebanyakkan org bagi koment yg cam tak bape nak best la kalu bsalin kat gomen ni kan..
biar mahal skit takpa kalau kat swasta, sbb ye lah tgh sakit nak bsalin tu, kalau org layan lebih kurang,cakap kasar,mana ada org leh tahan kan..
hehehe...
so kalau untuk nak bersalin i still prefer swasta..(cewah baiknyer komen macamlah lady dah penah bersalin).. ekekekek..
tapi untuk tujuan lain contohnya cancer treatment, atau certain2 treatment atau operation i will go for hospital yg ada peralatan yang bagus, baru dan canggih, dan peralatan yg bagus kebanyakkannya terdapat di hospital kerajaan.. :)
sbb depa ada banyak duit untuk beli mesin yang mahal, contohnya cancer treatment machine yang sangat mahal, hosp kerajaan dah beli.. tak banyak private hosp yg nak beli mesin yang berpuluh jutaan ringgit ni coz depa ni swasta(bisness).. so faham2 la..

tapi lately ni, beberapa hosp private yg menyedari kepentingan untuk memberikan servis yg baik dan peralatan yg bagus untuk pesakit dah muka membeli mesin2 baru yg almaklum la sangat mahal.. ni sbnrnya investment jugak, bila harga mesin mahal, pesakit pun kene la bayar lebih..

selain tu kalau nak compare, hospital kerajaan saya tengok ramai pelatih, terbaca kat satu porem, pesakit ni yg penah jadik nurse tpaksa ajar doc pelatih nak cari urat untuk masukkan drip.. hehe..
isk panjang lak komen saya.. ehehehe..

eynda said...

Lady...pendapat kita lebey kurang la hehe....kami pilih swasta sebab banyak dengar kes layanan tak memuaskan kat spital gov.....kat spital swasta tu alhamdulillah kami semua plus adik beradik dilayan 5 bintang...ye la kita bayar mahal utk service kan...pas tu equipment lengkap....apa-apa kes emergency memang cepat diaorg boleh handle....maybe sekarang spital gov dah berubah...ada sedara citer dulu...kat gov memang pelatih ramai...time nak jahit menjahit ni diaorg pass kat pelatih...pesakit dah jadi macam bahan eksperimen....

ira_kecik said...

kak eynda, ira pon bersalin cset gak, actually tunggu for normal but suddenly baby's heart beat low, tu yg terus emergency cset....tapi ira bersalin kat privert pregnancy clinic, so total cost sumer dalam RM3000++

eynda said...

irakecik....macam kes adam la...akak memang plan nak bersalin normal, tetiba heart beat baby turun...adam keluar body dia dah biru sebab lemas...ada tengok brochure kat UMRA shah alam ni...c-sect dlm RM3K jugak kot....

Softtouch [Hanim] said...

tulah sis kan..nak ber anak ni bkn senang...sakitnya..keperluan dia..xkan nak cincai jer walaupun anak no 2 atau tiga.. samalh mcm sy sis. rami yg tanya bila nak tambah..he he he

:: PU3'z :: said...

kiter si Dini pun c-sec
mcm trend plak ekk
skrang nie ramai yg c0sec
saya klu bleh nak normal
tapi masa Dini tuu dah overdue
takut baby lemas
insyaallah yang 2nd nanti nak normal laa
nak raser normal plak
coz nak jaga parut c-sec nie payah laa

eynda said...

Hanim....betul...nak besarkan anak bukan mudah....kalau boleh nak diaorg cukup keperluan & perhatian :-)



PU3....try la normal...macam eynda memang takmau normal...sebab dah rasa senang bersalin ceaser time adam dulu....senang pulih...tak sakit lama....parut alhamdulillah tak obvious....jaga betul2 masa dlm pantang....pas tu siap doktor & nurse tanya lagi masa dlm bilik operate lepas bersalinkan hannah...tanya petua cemana parut dlm cantik sangat....jaga cemana...actually eynda pun tak tau nak jawab hehe....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails