Friday, July 24, 2009

Hobi Saya....

Adalah mengumpul resepi masakan dari majalah hehehe....
Kat atas meja ni koleksi hampir 3 tahun!! 
 
Selalu berangan satu hari try satu resepi baru.....
Tapi nampak gaya ikut mood jugak...malas2 asyik ulang menu masakan yg sama :-p
Actually hobi ni start sejak eynda kawin...tahun 2001....
Pindah Shah Alam Ogos 2006, semua koleksi resepi yg eynda kumpul dari tahun 2001 terpaksa dibuang...sebab ianyer akan menyebabkan lori bawak barang pindah jadi berat :-D
Bayangkan kalau eynda masih simpan resepi dari 2001 sampai sekarang....
Kalau la eynda boleh try hari2 resepi baru...kalau la dah terrer...
Eynda boleh bukak restoran!! :-D
Bukan takat tu je....punya la tamak sampai semua resepi kat internet pun nak cuba....
Habuk pun tarak :-p
Heran jugak cemana la ada hari eynda boleh blank otak tak tau nak masak apa...padahal resepi berlambak-lambak hihihi....

12 comments:

Lady of Leisure said...

hehe.. lady sangat setuju ngan kak eynda, hari2 lady masuk intenet dok mencarik resepi tapi tiap hari jugak masih masak menu yang sama..

tak leh jadi la camni.. hehe..

:: PU3'z :: said...

kita pun lately nie dah minat baca resepi
beli buku resepi dan surf internet
best raser kalau dapat buat resepi baru

que_zul said...

eynda, masa br kawen thn 2004, sy rajin beli buku masakan..pendek kata, smua majalah sy beli...try masak idok la jugak..hehe..la ni, malas dh nk beli majalah masakan...selalu tgk resepi online jer..

Softtouch [Hanim] said...

he he he..banyak tu..xpe lepas ni kalu sis cube resepi itu post kan kat blog yer..he he he.
Sama mcm sy jugak..kdg2 kumpul jgk resepi tp jarang cube..Kdg2 smpai blank nk masak ape padahal ade simpanan resepi

Abrahyn said...

mesti eynda pandai masak kan... :D

Mia-Ina said...

ni yg nk ckp...sbg ppuan..kte ni je mudah bina alasan

"x tau msk la"

" ala..aku ni single g..x perlu la bljr msk dll,"

mcm g la..tp, yg sbnrnya ble dh selalu msk.campak2 je..kte tahu kte yg ubah style msk tue...mcm p kedai la...nasi goreng mcm2..dia ubah stle je...

huh...resepi & koleksi hanya pencetus ide..x gitu,kwn2?

yg ptg hati mau rajin masak..utk sape tu...hm, ada org utk diri .ada org mmg utk suami & keluarga...msg2 nye pikilah

eynda said...

Lady...serupa la kita :-)



PUT3...kekadang kita perlukan kelaianan dlm menu kan...ada yg kita tak pernah tahu pun kewujudan resepi tu :-p




QUE...hubby pun selalu cakap...takyah beli buku dah...tengok kat tenet je....tapi biasa la tamak kan hehe...semua nak kaut :-p



Hanim...betul tau...dah pernah tiru resepi kat majalah...even dlm tenet...bila dah siap rasa satu kepuasan pulak :-)



Abrahyn.....takde la pandai sangat...takat kenyang perut boleh la :-p



Mia....sebagai manusia, memang ada yg tak suka memasak...kita tak sempurna kan....
Tapi bagi yg minat memasak memang akan rasa seronok dgn benda2 macam ni....kumpul...kaji...try resepi...bila menjadi ianyer satu kepuasan. Ye memang betul....pernah dengar CHEF WAN cakap...kita bukan kena hafal resepi tapi kena mengenal bahan2 dlm masakan & kegunaannyer..so kalau takde resepi pun kita boleh memasak... ;-) Actually akak pun selalu macam tu haha...sebab tu la selalu keluar entry menu spontan hahaha.....

M said...

:) best hobby ni tak lari dari naluri wanita cewahh yang tak best bila nak pindah nak hangkut sebab majalah berat. jgn dibuang eynda!

eynda create la resipi boleh saya cuba2. tapi simple2 k

nedd said...

http://www.luvhartieoutlet.blogspot.com/

IxoR@ said...

sy minat gak...tapi bila dah kumpul sana-sini, pastu lupa letak kat mana...bila nak guna meraban mencari mana la letak resepi...

heheheee

Shida said...

sis,mesti pandai masak kan..nnti bleh la share kat blog resepi yg simple2..shida ni tak pandai masak laa..cincai2 jer..untuk mkn sendiri lepas lah..hehe

eynda said...

M....eynda plan nak blogkan aje resepi yg eynda pernah try....ada jugak terasa nak create blog masakan tapi nanti banyak pulak blog eynda hehe...so buat masa ni eynda masukkan dlm blog yg satu ni je....tak payah dah angkut kertas2 resepi ni merata :-D Eynda pun suka try resepi yg mudah....yg remeh skit malas nak try :-p



nedd...thanks...dah follow...ada tudung syria macam eynda beli hari tu :-)




Ixora.....sebab tu la akak beli clear folder tu...yg mana rasa nak try masukkan dlm tu dulu....masih dlm proses pemilihan resepi....kalau tak mesti berterabur je kertas2 tu.... :-p



shida....akak tak pandai sangat la...setakat lauk pauk tu boleh la nak makan dgn family....macam kek...biskut....dessert etc akak tak pandai...baru dok belajar...sama-sama la kita share resepi kalau ada yer :-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails