Friday, July 24, 2009

Diet & Workout ~ Day 7

Day 7...
Badan rasa ringan...dalaman rasa clean....sebab banyak ambik healthy food (lebih kurang la...).
So far berat badan turun tak sampai 500gm (berat healthy utk turun dlm seminggu ialah 500gm - 1kg)
Mula2 agak kecewa tapi last2 kembali cool...baru 7 hari kaaannn...dah tu weekend memang hentam macam2 hehe....
Tapi eynda perasan (perasan saje kah??) jeans ada loose skit...cincin mula pusing2 tak duduk diam sebab longgar....
Report hari ini...
Bangun pagi ~ ACV + H20 500ml (lupa nak tepek kat draft tadi...takyah gambar la)
 
Breakfast ~ gardenia wholegrain 2 kpg + tuna mayo 1/4 can + green tea 500ml + mango juice 250ml.
 
Snack ~ minum green tea je 500ml.
 
Lunch ~ brown rice 1 cup + ayam dari masak lemak (santan low fat seperiuk 100 cal) + brokoli kukus dlm microwave 2 minit.
 
Snack petang ~ hanya nescafe 1 mug
Dinnet ~ belimbing sebiji + epal merah sebiji + pear sebiji .
Pas tu lapar lagi...koyak IKO sepeket tapi makan sekeping je (dlm tu ada 2 kpg)
Workout ~ elliptical 30 minit
Total green tea = 2 liter
H20 = 2 liter

8 comments:

Mia-Ina said...

fuh, bgs diet akak ni...hehe....boleh jd panduan...

nescafe mesti...dh agak ..

dulu mia mcm tue gak...ada la amik ms dlm 5 bulan gak nk stop..lani, byk amin anlene lak..hehe

dulu ms kecik2 x suke susu.kini, terpaksa suke..dh sakit, br nk insaf..huhu

mama idzareef said...

eynda satu family mmg mkn brown rice ekk?

nona said...

kak eynda..bile lapar sgt,kak eynda buat ape untuk menahan?

Abrahyn said...

bagus la u nih...
cara u nih mcm ada health instructor jek...:D

eynda said...

Mia....pasal minuman berkafein ni...nak kurangkan akak boleh buat...tapi nak stop terus tak boleh rasanyer...mak kita, tok kita pun minum kopi kan hehe....




Fizz....sebelum ni hubby pun makan brown rice...pas tu dia boring...now eynda masak utk eynda je la :-) Anak2 makan nasi putih :-)



Nona...kalau belajar makan kerap macam akak insyaallah takkan lapar....sebab tu banyak snack akak cuma minum je lately....coz masih kenyang dgn makanan 3-4 jam b4 tu :-) Lagi satu pastikan masa tak makan tu minum air masak/green tea selalu....lapar je minum...becoz kita selalu konpius antara lapar & dahaga ;-)



Abrahyn.....thanks buat geng diet kat CARI thread bft...dulu eynda lepak situ dekat 6 bulan...banyak eynda belajar & kaji...so sekarang dah kira semi-pro la skit kekekeke....memang kena google/kaji/baca banyak utk cari tips diet/workout yg betul....diet bukan bermaksud mengikat perut.... :-)

Mia-Ina said...

ada org tanya berapa kalori 1 coffee erm....x leh jwb ni? hehe

apa rs brown rice tu...ari2 tergerak nk beli...tp takut x sdp ke..huhu

eynda said...

Mia...nanti akak buat entry utk coffee yer....brown rice tu bagi akak rasa macam barli hehe....kalau nak lembut boleh tambah sukatan air atau rendam kejap b4 masak....tapi akak masak terus lepas basuh....mula2 rasa pelik lama2 dah biasa...

Mrs Little Voice said...

shaiyok!shaiyok Kak Eynda

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails