Monday, July 20, 2009

Diet & Workout ~ Day 3

Kenapa eynda buat jurnal utk daily menu & workout??
Sebab dgn cara ni je eynda akan berdisiplin....kira macam buat report la...at the end of the day kena hantar report kat boss hehe...
So far memang berjaya....kalau eynda tak catit atau snap gambar....eynda mesti cari kek laaa...eskrem laaa....bahaya betul! :-p
Ok...ni report utk today.....
 
Today tak minum air asam keping...korang yg nak try tu better minum tiap2 pagi la kalau nak dapat result....eynda ni memang dah terkenal dgn kecacamerbaan menu/workout :-p
Pagi ni bangun je terus bancuh 500ml air masak (suhu bilik) dgn 1 sudu besar apple cider vinegar with honey. ACV ni utk tingkatkan metabolisme.....cuci dalaman (kira cam detox gak).....kurangkan selera makan....banyak lagi la....dah tinggal kurang 1/2 botol ACV tu....dulu2 rajin la minum tiap2 pagi...tapi biasa la eynda ni ikut mood je....
 
Breakfast ~ raisin oatmeal + peanut butter + milo 3 in 1.
Peanut butter jenama skippy memang eynda rekemen....
 
Snack ~ cereal bar + air masak 500ml (eynda tak minum air masak yg berais...)
 
Lunch ~ 5 sudu besar quacker oat + sambal kicap + ikan bilis yg dimasak dlm microwave tanpa minyak (1 minit suhu tinggi) + brokoli & kobis bunga kukus (2 minit suhu tinggi) dlm microwave (letak garam & minyak bijan skit) + green tea 500ml.
Snack petang ~ green tea 500ml + nenas
Petang buat Hotpants workout tak ingat la brape minit ni...40 minit - 1 jam jugak la....
Habis workout minum green tea 500ml.
Dinner ~ Salad guna Italian dressing semangkuk + susu HL coklat + green tea 500ml.
Total green tea = 2 liter 
H20 = 1 liter
ACV = 500ml

14 comments:

IxoR@ said...

Berdisiplin betul la sis...gigih!!!

:D

Mia-Ina said...

fuh, bgs le kak eynda ni...smgt..patut la suami suke..hehe

xpe..xpe...usaha.usaha..mia nk tgk selalu..suke idea msk akak tue

Shida said...

sis,ACV tu takde side effect ke?hmm..kurangkan selera mkn..ok..raya nnti mesti bleh vouge2 kn..hehehe..

neezareef said...

syok plak tgk diet plan eynda..x skip meal jd metabolisme x trn kan..

good work

que_zul said...

sungguh sungguh tul eynda diet eik...sy ni, ikut mood dan angin...hehe..

Nana said...

yaaa...saya agree yang kalau report kat blog kita akan jadi more dicipline...

JiEjAh_DeEn said...

tabik toing toing toing
huhuhuhu x dapek nak ikut diet eynda ,
kat office ni mana nak cekau mknan selalu ..

nak tapau malas ..wahhhh byk alasannn :P

eynda said...

Ixora....harap2 kegigihan tu bertahan la hihi...takut separuh jalan je...kalau separuh jalan body dah cun takpe la jugak :-p




Mia...hubby akak kalau pasal diet & workout, tak masak utk dia pun takpe...tapau makanan je...janji akak workout (sebab dia dah invest banyak utk elliptical akak tu hehe) Tapi akak masak jugak la kecuali kalau dah letih sangat atau penyakit M datang kan :-p



Shida....so far yg akak tahu kalau org yg perut sensitif atau gastrik kena ambik after meal....pas tu ada jugak yg senak2 perut...nausea....tu kalau bancuh pekat2...macam akak buat tu mild aje so takde effect apa pun :-)



neeza....yess...x skip makan...makan kerap tingkatkan metabolisme...pas tu kenyang sentiasa buat kita takmo makan berat2 ;-)



Que....moga eynda tak cepat bosan la dgn cara diet ni...tak kot sebab weekend eynda tak diet pun hehe...actually eynda ni pun ikut mood jugak kekadang :-p



Nana....betul kan...atleast 95% disiplin la hehe....




Jiejah....nak seribu daya hehe.....tunggu satu hari mana tau boleh gigih jugak...sebab diet & workout kalau dipaksa nanti tak enjoy....tak syiok :-)

que_zul said...

tk penah beli apple cider..apa rasa nyer eik?

eynda said...

Que...rasa masam2.... :-)

liz said...

salam,

sis mug tu 500ml ke? besar mane ye? coz mug i ni rasanya dalam 300ml je.

eena said...

salam..apple cider vinegar tuh u beli kat ner ekk....pas tuh..igt nak carik gak jillian micheals tuh..baper hengget...nak ikut hubby jogging petang2 susah..sebab doter takde org tgk..igt nak buat pepagi sebelum hubby ngn doter bangun..

Shida said...

ok sis..all d best!

eynda said...

Salam liz....mug yg selalu eynda guna tu utk 500ml. Dah try ukur sukatan :-)




eena.....ACV tu eynda beli kat guardian....tapi boleh cari kat giant/tesco bahagian cuka makan kalau tak silap....




Shida...thanks :-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails