Thursday, June 4, 2009

Spaghetti Bolognese

Kepada yg request resepi jangan terkejut tau...amat le senang...petik jari je dah siap masak hehe....
 
Bahan2:
Spaghetti (direbus ~ dlm air letak garam & olive oil skit)
Daging cincang
Bawang besar 1 labu (kekadang guna bawang putih 2-3 ulas)
Serbuk kunyit skit
garam skit
lada hitam skit
serbuk oregano skit
capsicum
cendawan butang
kuah spaghetti sebotol ikut suka brand apa pun
sos cili skit
Cara masak:
1) Rebus spaghetti...bila dah lembut masukkan dlm penapis, basuhkan skit dgn air sejuk dlm fridge pas tu gaulkan dgn olive oil skit supaya spagetthi tak melekat antara satu sama lain.
2) Perap daging cincang sekejap dgn serbuk kunyit , lada hitam, garam & serbuk oregano. Pas tu tumis bawang besar hingga naik bau. Masukkan daging tadi & kacau hingga separuh masak.
3) Tuangkan kuah spaghetti dlm bekas yg ada daging tadi....kacau sebati...biar daging tu masak sebati dgn kuah..kalau pekat tambah air....
4) Diakhiri dgn memasukkan cendawan butang, capsicum & sedikit sos cili utk rasa manis...skit je sos cili tu...kalau banyak nanti kuah rasa sos cili terlebih sudah....kuah spaghetti yg readymade tu kan masam2...so sos cili & capsicum tu bertindak sebagai bahan pemanis skit ler...siapp... :-)

3 comments:

mama idzareef said...

thanks eynda..senang aje kan..blh buat nih.. ;D

eynda said...

Sila...sila...tapi nanti adjust2 le kasi lagi sedap :-D

Maharani said...

nnt nak buat gak. thanks sis eynda!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails