Monday, June 8, 2009

Kenduri Kat Ipoh

Hari Sabtu pagi dlm 9am kot, kami bertolak ke Ipoh....kenduri cousin kat sebelah pihak lelaki.
Rumah pihak lelaki kat Batu 7 tambun tu....cousin eynda ada sorang stay kat Batu 5 berhadapan dgn Lost World Of Tambun (kak yong) so kami semua berkumpul kat rumah kak yong dulu la.
 
Sempat posing dlm kete....pelik tengok muka sendiri...macam selepuk je bedak kat muka...sebab masa bersiap memang berpeluh-peluh..tau tak kat muka tu actually eynda tepek blusher....eyeshadow...pakai eyeliner....tapi bila snap nampak lipstik je...failed betul bab mekap :-p
 
Sesak le highway hari sabtu tu....tapi nasib baik tak kronik...
 
Stop kat rest area sebelum Tapah...tak ingat nama rest area...sebab adam cakap dia takleh bernafas...tengok muka tu...hhmm...suruh dia ambik udara kat luar....macam kurang oksigen la pulak....tapi lepas tu dia dah ok...
 
Cute tak kucing ni?? Comel utk dilihat tapi takleh pegang...manyak garang!
Sampai kat rumah cousin yg stay kat Ipoh dlm 12pm. Pengantin dah siap tunggu tapi ada 2 family lagi belum sampai....sempat posing dgn pengantin perempuan. Mekap dia kali ni lawa dari masa kenduri kat rumah dia hari tu...
Ehem...baju eynda tu dah lama tau...beli & pakai masa umur adam setahun....size M....dah boleh pakai balik hoyehhh....
Amboi sopannyer duduk :-p
Anak dara ni pandai bawak diri.....tapi jenuh gak le orang ngasuh dia sebab dia telah pusing sekeliling rumah ntah brape kali....nasib baik le ramai yg nak ngasuh dia....mama dia dah surrender sebab takmo mekap cair kekeke...mekap awal2 dah cair sebenarnyer :-p
Hannah nak ambik gambar dgn "princess"....
Suruh pengantin "bersanding" siap2 kat rumah tu b4 keluar ke rumah pengantin lelaki...takut tak sempat ambik gambar kat rumah lelaki nanti :-D
Di antara hantaran utk pihak lelaki....eynda tolong bawak yg perfume set tu hehe....dah lama tak jadi tukang bawak hantaran...hepi betul :-p
Kat rumah kenduri....ni paklang eynda (bapa pengantin perempuan) merangkap abang kepada mama eynda (yg tudung hijau tu mama eynda)
Kenyang makan nasi kenduri?? Hero ni dok bising dlm kete, lapar...lapar....sampai kat rumah kak yong (cousin yg stay kat Ipoh) adam dah hentam makan bihun goreng....kat kenduri sambung makan nasi kenduri pulak...alhamdulillah selera dia :-)
Gambar lepas makan...aikk...100% hilang mekap kekeke....mula2 pihak lelaki suruh eynda & hubby duduk kat meja pengantin, mana boleh...dgn hannah ni mimpi la nak makan sedap2 kat meja pengantin hehe...
Tu diaaaa...sampai juling mata kekeke....dia kumpul bunga telur orang lain 3-4 batang kat dia...sebab ada flower....kalau perasan kat dahi dia ada kaler biru...bunga telur tu kalau kena air, turun kaler.....hannah berpeluh, so terkena bunga telur tu kat dahi dia....jadi haru biru :-p
Sayang menyayang.........
Lepas kenduri, singgah kat kedai kak yong....masuk2 eynda dah juling mata sebab banyak yg lawa2...kak yong baru je bukak kedai ni....modal pertama dia RM10K...hhmm..mana eynda nak korek duit ek...nak buat bisnes gaakkk....memang laku kedai dia...harga pun berpatutan...dia kata boleh la ikut kemampuan penduduk kat situ....
Eynda rembat beg pink ni...sebab dah suka sangat...takde brand pun...RM40 :-)
Rembat dress utk hannah...hannah seronok la masuk kedai kak yong sebab banyak dress....siap pilih nak mana satu pas tu lari keliling dlm kedai...."ma...bayar....ma...nak bayar..." hehe...
On the way balik shah alam singgah kat rest area....adam takmo makan apa-apa...muka pun macam orang letih jek...tapi dia minum mango juice..ok la...
Anak dara ni yg sebenarnyer nak makan....dlm kete bising..."ma...nacik lemak...sup...nacik ayam...ma..nak fries...ice cream barbie princess .."(ais krim paddle pop pelangi tu)....
Kat rumah kenduri dia makan nasi 2 suap je....haa..kan dah lapar....
So order la nasi putih + sup ayam + telur masin + sambal belacan....tapi hannah makan nasi + sup ayam je la hehe....mama & ayah tak makan pun :-p
Huh! Ipoh amat la panas cuaca.....minum air kat tempat kenduri 3-4 gelas tak cukup...singgah kedai kak yong minum air mata kucing sebungkus baru lega skit....
Eynda tak bawak Nikon D40 masa pegi Ipoh...bajet nak guna coolpix jek....naya betul...sampai kat Ipoh, coolpix tu dah tunjuk tanda bateri low! Laaa...eynda tak charge bateri pun...ingat masih tahan lagi...hhmm...sampai kat tempat keduri coolpix takleh guna langsung...terpaksa le snap gambar guna henpon... :-(
Part yg eynda bangga giler...SIL paklang din yg last sekali jumpa eynda masa eynda kawin, tanya mama eynda..."mana eynda??" padahal eynda depan mata dia je...pas tu dia kata "laaa...dok nampak dah...tapi ingatkan anak kak yong kaaa...anak arwah kak mimi kaaa..."
Wah!! tau tak...nama2 yg dia sebut tu hanya berumur awal 20-an???? Dia kata eynda awet muda! Iskkk...nasib baik pakai baju kurung pesak...tak perasan montot sudah kembang kekekek...alhamdulillah la kalau orang cakap gitu kan...satu penghargaan.. :-) 
Ok kalau ada yg cakap eynda tak nampak awet muda pun...eynda terima :-D
Nak kena sambung makan nona roguy ni....eynda percaya nona roguy ni berkesan utk jangka masa panjang...cewaahh...

7 comments:

Softtouch [Hanim] said...

pegi kenduri..bestnya..sy sula pg kenduri org kawin..haahlah kak eynda,kak eynda nmpak muza..cantik plak..betul! n hannah sgt comel.Mcm mix omputih.

noor asyikin said...

eynda, rasanya ok dah gamba yg mekap tu. natural beauty lagi bagus dpd nampak mekap sgt2..

kelakar la hana ni. sume nak mamam ek..amboi..

eynda said...

Hanim...akak pun suka sebab boleh terkenang zaman sendiri kawin dulu hihi....pas tu sebab boleh makan :-p Takde la awet muda...biasa je..ni dah ada kedut bawah mata...nak kena cari gel sapu2 kat mata pulak :-D



Kin....muka eynda ni memang dari dulu tak "makan" mekap kecuali masa kawin...ntah brape inci mekap diaorg tepek hehe....jangan tak tau...lepas habis makan, naik kete hannah masih sebut pasal makanan sampai le tiba kat rumah kekeke...ayah dia kata ikut perangai mama...uikkss... :-p

nona said...

kak eynda mmg cntik pun...n awet mude...=)

eynda said...

Nona...dah jumpa baru tahu kekekeek....

akmar (zai_polaris@yahoo.com) said...

hi kak eynda, sy ni follower br akak hehe..nak tanye sket kalo sy nak dapatkan info mak andam yg mekap sedara akak tu leh x, berkenan pulak saye nengoknye..ngah cari mak andam tu majlis bulan 12 ni kat ipoh xdt2 lg huhuhu..

eynda said...

akmar...thanks yer sebab follow blog akak...esok akak try tanya cousin akak...rasanyer macam dia sebut kat chemor...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails