Monday, April 6, 2009

Resepi Salmon Steak....

Permintaan sue_rans (geng diet bft)
Ni cara akak la ye...dah le 1st time buat...kalau tak menjadi sorry hehe...
Bahan:
Ikan salmon sekeping (akak basuh macam ikan biasa je)
Lemon & Pepper seasoning McCormick 
Oregano leaves (masterfoods)
Salt & pepper
Cooking spray
Cara:
Perap salmon dgn seasoning, oregano leaves, salt & pepper...ikut sukatan masing2....akak tambah black pepper sebab kat seasoning macam tak cukup rasa je :-p 
Hari tu perap dalam sejam sebab perap2 terus keluar rumah...sejam pas tu baru masak....
Guna cooking spray kat frying pan....alih2kan...nampak macam dah masak skit, masukkan dalam oven pulak...akak guna suhu 180 celcius selama 10 minit...adjust2 la nanti yer...
Akak tak perah lemon pun atas salmon masa nak makan sebab lemon & pepper seasoning tu bagi akak dah cukup masam...
Selamat mencuba!! 
Posted by Picasa

4 comments:

neisya said...

mesti cuba ni.....berapa kalori ni eynda?....nampak sedap....!!

comey_lote said...

sedapnyaaaaaa...ada salmon dlm fridge nih...boleh la try nih!!

sHa_eiNa said...

sedapppppp...

eynda said...

Neisya...kalori tak tau hehe...nak google tenet ni buat hal plak...nanti eynda check...tapi salmon memang dlm list kalau orang berdiet :-)


Mrs....malunyer...mesti mrs lagi terrer masak salmon...

Ina...tekak akak ni rasa sedap la..kalau orang lain tak tau pulak hehe...takyah gi makan salmon kat restoren western food dah hehe...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails