Thursday, April 9, 2009

Ikan kukus ~ Resepi RL :-)

Malam tadi eynda masak ikan kukus resepi RL bagi. Sedap sangat! Selalunyer eynda masak ikan kukus cara lain. Semua eynda campak dlm pinggan  pastu kukus kekeke...tak sedap ahhh!!
Ikan eynda tu terpaksa dibelah dua....sebab pengukus eynda kecik je hehe...pas tu pinggan pun takde yg besar2 utk bahan berkuah...nanti pindah rumah baru eynda tambah stock...:-p
Thanks RL...nanti nak mintak lagi resepi dari u....tak kisah la sape yg masak pun kekeke....
 
Ni resepinyer...eynda ubahsuai skit guna sukatan eynda. Bahan masih ikut yg RL bagi :-)
Bahan
=====
Ikan (ikan apa pun takper...eynda guna siakap)
Salt & pepper (yg ni pepandai tambah)
Bahan A
======
Serai sebatang (diketuk)
Cili padi 7 biji (diketuk...bagi eynda tak pedas...next time tambah lagi beberapa biji)
Halia 1 inci (dihiris)
Bawang putih 4 ulas (cincang halus)
Bawang besar (potong 4)
Asam keping 1
Daun limau purut 2 helai (dihiris halus)
Bahan B
======
Sos ikan 1 sudu besar
gula secukup rasa
chicken stock secukup rasa (sila uji tahap kemasinan sebab tak guna garam...depends kat sos ikan & chicken stock sajek)
Cili merah,  daun sup & bawang goreng utk hiasan...
Cara2nyer:
========
Ikan dikelar2 pas tu sapukan garam & pepper kat ikan tu....kukus dlm 15 minit atau hingga nampak masak. Lepas kukus sila buangkan air kukusan dalam pinggan ikan. Eynda alihkan ikan ke pinggan lain.
Tumis bahan A hingga naik bau. Eynda hanya guna cooking spray ye. Masukkan pulak bahan B. Biar mendidih...sila rasa masin ke...masam ke....cukup rasa ke tak.... :-)
Masak hingga kuah mendidih.
Then tuangkan kuah tadi ke atas ikan kukusan tadi....taburkan hirisan cili merah, daun sup & bawang goreng sebagai hiasan...siappppp..... :-)
 
Satu lagi menu malam tadi, eynda masak sayur taugeh & tauhu. Ingat nak letak carrot tapi dah bosan makan carrot masa detox hari tu...so guna hanya taugeh & tauhu.
Oleh kerana eynda amalkan "carbs curfew" start 5pm......malam tadi dinner hanya makan lauk2 ni saje :-)
Posted by Picasa

2 comments:

Lybeau said...

wow... Eynda... me suka skali... sedapppp kan... he he he...
nanti RL ada lagi resepi.... sat i bagi u....
cam kagum gitu Eynda sebut my name kat your blog.... thanks and hugs...

eynda said...

RL...betul...eynda pun suka...actually eynda tercari-cari resepi macam ni...macam makan kat restoren tau...try cari secret diaorg...atlast dah jumpa ni hehe...sukaaaa sekali :-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails