Wednesday, October 23, 2019

Genting Highlands Oktober 2019.



Assalamualaikum....

Last week kami ke Genting Highlands.... permintaan Hannah sebenarnya.... oleh kerana ada 3 sambutan bulan ni.... layan aje la... rupa-rupanya birthday dia last year pun kami pegi Genting Highlands 😂

Pagi2 lagi kami dah bersiap... semangat nihhh.... nak jalan-jalan memang la bersemangat kan... apalagi nak pegi tempat sejuk. Ehhhh last year kami pegi Genting Highlands cuaca tak sejuk pun... kabus pun sikit....kali ni pegi pun pakai baju nipis2 aje la...tak harap dah nak sejuk...last year pakai sweater jenuh berpeluh....


Singgah breakfast kat Old Town White Coffee di stesen minyak selepas tol ke Karak Highway. Tempat lain semua sesak....


Mula-mula plan nak parking kereta kat GPO pastu naik cable car.... tapi kami pikir2 balik tak larat nak layan sesak beratur naik cable car tu.... so teruskan memandu sampai atas.... Alhamdulillah sampai dalam pukul 11 pagi... cuaca masa tu 24c.... tak sejuk pun... macam aircond dalam bilik Hannah je....

Sampai-sampai terus cari Skytropolis Indoor Theme Park.... outdoor belum bukak ye... ntah bila... last year pegi yg indoor pun belum siap lagi... berhabuk je masa tu...



Hannah ni ada altitude sickness.... naik plane kena makan ubat... naik Genting Highlands jalan pusing-pusing pun dia pening... so nak naik ride banyak2 susah... mama dia teringin nak naik macam2... kesian pulak dia takmau join.... naik satu ride aje la...  Kalau Eynda berani pegang handphone memang nak rakam dah gelagat dia naik ride pusing2... kesian ada lawak pun ada... tapi nanti handphone Eynda pulak terpelanting niaya je... heran cemana org lain relaks je pusing2 boleh posing2 ehhhh...

Roller coaster tak berfungsi...tak tau la masa kami pegi aje tak jalan atau belum berfungsi lagi... 


Train yg tinggi2 kat atas dalam indoor pun tak berfungsi...ke dah takde... sayangnyer.... suka naik semua ni dulu2... (gambar throwback).

Kalau tanya pendapat eynda, eynda lagi suka indoor zaman dulu2... dulu2 rasa happening je... sekarang lokasi agak sempit & padat... pastu gelapnyer kat indoor... lemas perut pulak orang ramai2.... faktor umur jugak kot hahahaha.... bumper car pun kecikkkkk je kawasan dia... dah tentu la semua orang senang je nak berlanggar! 😏



Lepas merayau dalam Skytropolis kami cari surau, lepas solat perut dah lapar.... cari foodcourt aje senang.... kat Genting Highlands ni barang2 jual kat Sky Avenue tu harga lebih kurang kat KL gak le... tapi yg mahalnyer makanan kot... kueteow goreng sepinggan RM21... lupa pulak set nasi Sri Paandi ni berapa harga... takpe la bersangka baik... harga ikut ketinggian Genting Highlands jugak ekekekek....

Dah makan sambung jalan-jalan.... pusing-pusing dalam mall... Hannah kata nak pegi Ripley's Believe It or Not! 


Posing ala-ala IU dalam drama korea, Hotel Del Luna... 


Best giler ok drama tu 👍





Apa ni? Apa ni? 😂
Makcik redha.....selama ni gigih edit gambar bagi nampak kurus.... kantoi sudaaaaa 😅

Dekat2 nak exit Ripley's tu kat satu corner terkejut Eynda! Ingat manusia! Terus meremang bulu roma... sebab perfect sangat kejadiannyer.... ok la ada la sikit nampak patungnyer tu... tapi hey.... cuba tengok dalam gambar ni... konfius tak mana satu patung? Hahahaha....


Mannequine vs human.... kaki tu.... kaki tu.... Eynda nak kaki macam dia huwaaaa.... dia tinggi sikit dari Eynda je kan.... dalam 164cm kot tu.... cehhhh sibuk pasal ketinggian pulak... jangan suruh pikir berapa berat badan dia... stressss...

Actually depan mannequine tu ada mannequine lelaki tengah snap gambar yg perempuan tu... so masa hubby eynda snap gambar ni keluar flash dari kamera mannequine lelaki tu... tu yg nampak kita pun glowing semacam je kahkahkah....

Banyak lagi la benda menarik dalam tu... jenuh nak snap semua kan....

Pastu exit, terus jalan-jalan lagi.... tetiba nampak outdoor gelap.... berkabus tebal.... wahhhh kelam kabut cari outdoor yg boleh posing2....


Rupanya baru lepas hujan.... tapi kabus tebal sungguh.... tak nampak sangat persekitaran....




Tak macam kat Malaysia kan?




Tu dia Starlight Carnival... tengok movie apa tu ye? Kelabu mata .... yg ni outdoor movie... Starlight Carnival ada lagi sampai 2/11/2019.... nak tahu lebih lanjut sila google ye...



Sejuk-sejuk kita cari kopi la... Eynda order Mocha Latte.... sedap la mocha latte kat dal.comm..... kopi & coklat pekat... kurang rasa susu... setengah coffee shop rasa susu banyak... Eynda kureng sikit dgn susu nih...kek tu share dgn hubby...


Dah minum2 kita sambung jalan-jalan lagi.... masuk shopping mall pulak... pusing2 tempat yg sama jugak hehe....cuci mata aje...




Malam tu kami dinner kat restoran ni... DC Comic Super Heroes.... tak sangka sedap jugak makanan kat restoran ni... selalu kat Pavillion tu tengok je tak pernah try.... makan sambil tengok movie Aquaman 😃

Kami tak tido kat sana.... hotel semua fullybooked... taknak la yg harga ribu-ribu satu malam.... yg tu ada lagi kot.... so kami nak balik dalam 10pm tapi tak boleh sebab hujan lebat sangat.... kabus pun tebal... scary jugak... parking pulak kereta kat open air... cemana nak pegi kat kereta kan... terpaksa la tunggu dulu... sementara tu layan anak-anak nak main video games ....



Last2 lepas 30 minit hujan renyai-renyai.... redah je pegi parking lot.... sejukkkk... rupanya 17c... pakai pulak baju musim summer...apalagi.... 

Esok tu dah bersin-bersin.... nasib baik sehari dua je selsema manja...

Masa nak turun dari Genting Highlands cuak sangat.... sebab tak nampak jalan... simpang tak nampak... orang nak lintas pun tak nampak... kalau kereta kat depan kita boleh la agak2 dgn lampu belakang kereta tu..... semua kenderaan turun dari Genting Highlands slow2 aje.... Alhamdulillah sampai area GPO dah cerah pemandangan....

Sampai rumah 12am.... tido 1am.... esok tu bangun pagi pegi jogging kat tasik SPK 5KM! Ye la makan macam-macam kan kat Genting Highlands tu....😅 Mengah jugak la nak lari... sebab tido tak cukup... makan banyak... hidung berair...ceittttt.... paksa jugak bagi cukup 5KM....💪

Next time pegi Genting Highlands nak tido satu malam la... tunggu outdoor theme park bukak... diaorg kena sediakan extra bilik la nanti kalau outdoor tu dah bukak... sekarang pun asyik fullybooked aje...😌











2 comments:

Sheila Arshad said...

Tingginya Adam.

Apa je yg tak mahal kat GH tu kak eynda?

eynda said...

Haah tinggi.... kannnn.... harga pun membukit bergunung ganang hihi...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails