Friday, May 3, 2019

Sebentar Di Pulau Pinang....



Assalamualaikum...


31hb Mac hari tu kami ke Pulau Pinang.... balik kampung sehari sebelum tu... asalnyer plan nak naik komuter dari KTM Sungai Petani, turun kat Butterworth.... tapi masa sampai kat KTM rupanya kena tunggu lagi sejam utk komuter seterusnya ke Butterworth.... baik le pandu sendiri kan... so tak jadi naik komuter.... ni kali ke2 try nak naik komuter ke Butterworth... 1st time dulu tak ingat kenapa tak jadi...





Beli tiket...




Feri dah sampai....




Bukan feri yg kami naik.... saje snap sebab suka tengok lukisan kat feri tu...




Sehari selepas kami ke Pulau Pinang kan ada water spout (tornado) kat Pulau Pinang... actually bila naik feri selalu gak terpikir pasal tornado.... scary la ...


Dah turun dari feri kami jalan kaki aje.... hajatnyer nak lunch kat Restoran Kapitan....



Tadaaaa....




Ni menu pilihan eynda....


Dah kenyang sambung jalan kaki...


Tempat ni kami tak pernah sampai lagi.... kalau uollss perasan kat Instagram Naelofar ada gambar bangunan ni utk promosi koleksi terbaru diaorg... Pinang Peranakan Mansion...




Cantik tempat ni.... mewah... terasa macam dlm movie Crazy Rich Asians...




Berangan jap macam meja makan rumah sendiri...




Rumah dulu2 ada courtyard... ada gak la berangan nak rumah yg ada courtyard macam ni kalau dimurahkan rezeki...



Antara gambar2 random yg sempat eynda snap... bila tengok balik rupanya eynda banyak fokus kat kebaya nyonya hehe...















Dari situ kami sambung perjalanan ke Gurney Drive....  nak makan Mee goreng Sotong Hameed Pata ... tutup la pulak...




Makan ni je la.... sedap jugak ni... 


On the way jalan kaki balik ke jetty, terjumpa museum ni... Made In Penang Interactive Museum... bangunan museum ni bangunan sejarah awal2 penempatan di Pulau Pinang... try la google image bangunan muzium tu... kalau nak ikut jalanraya depan bangunan tu kawasan laluan para pedagang & dekat je dgn lautan.... tapi sekarang dah jadi jalanraya... muzium ni share bangunan yg sama dgn The Royale Chulan Penang....




1st time Hannah tengok terompah kayu ni... kesiannnn...



Hannah la nak sangat masuk muzium ni... syok la dia ada macam2...



Ni paling best! Macam ada cermin kan antara tapak tangan eynda & Hannah... takde pun... berlakon je tu....



Habis dah jalan-jalan.... letih dah... panaih lit-lit oittt Pulau Pinang.... tapi dah jenis suka jalan kaki so redah aje.... korang sanggup tak? hehehe.... tengok muka eynda pun dah macam udang kena panggang....


Sekarang dah ada Penang Sentral kat Butterworth tu.... senang parking kete dalam tu... terus sambung jalan ke jeti feri....ada banyak restoran gak dalam tu....


Puas hati dapat jalan-jalan kat Pulau Pinang walaupun sebentar aje....nanti pegi lagi...



TQ ye sudi baca blog Eynda.... jumpa lagi....








4 comments:

Puan Hazel said...

Selamat berpuasa kak eynda.

iyaseo.id said...

Assalamualaikum..
Salam ukwah dari saya untuk anda..

Jom follow blog https://www.iyaseo.id/

Tinggalkan komen dan saya akan cuba membalas komen anda..
Saya akan berusaha membalas kunjungan anda jika berkesempatan..
Komen yang baik2 sahaja ye..
Semoga ikatan ukhwah kita akan berterusan..

Terima kasih sekali lagi..ya

Jueliza Jamani said...

Dah lama tak pi Penang. Rindunya nak pi sana.

عبده العمراوى said...



شركة تنظيف خزانات بالخبر
شركة عزل اسطح بالخبر

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails