Sunday, January 7, 2018

Istanbul 2017 ~ Dolma Bahce ~ Galata Tower ~ Bosphorus River Cruise




Assalamualaikum.....


Entry-entry sebelum ni :





5) Istanbul 2017 ~ Blue Mosque ~ Hagia Sophia ~ Basilica Cistern ~ Topkapi Palace (Day 2)

6) Istanbul 2017 ~ Spice Bazaar ~ Galata Bridge ~ Taksim ~ Istiklal Avenue (Day 3)

7) Istanbul 2017 ~ Mount Uludag ~ Bursa (Day 4)



Breakfast....






Tengah breakfast tu staff hotel bawak birthday cake utk hubby....siap nyanyi2 lagu Happy Birthday...walaupun birthdaynya sehari sebelum tu... ye la hari birthday kami breakfast pun kelam kabut sebab nak ke Mount Uludag...




Kami nak naik tram....




Naik tram turun kat Kabatas (sebut Kabatash)....jalan kaki sikit sampai ke Dolma Bahce...



















Dolma Bahce adalah istana kediaman Sultan Ottoman yg kemudiannya diambil alih oleh Mustafa Kemal Atartuk....

Dalam istana memang tak boleh ambil gambar.... ada sebuah bilik di mana Mustafa Kemal Atartuk menghembuskan nafas terakhir....pastu bilik2 isteri Sultan sangat la banyak sampai eynda hilang kiraan hehe... 



Kat luar istana tu ada restoran... apalagi... minum kopi & makan baklava la....




Di tepi laut ok... nampak je panas lit lit... tapi sejukkkk...





Opposite Dolma Bahce ada stadium bola la.... 




Seterusnya... ke Galata Tower...








Nampak tak makcik tengah berleter? Baru je naik tangga 2-3 tapak...







Makcik dah semput....



Acah je sebenarnya buat2 semput.... laki & anak-anak pun tertinggal kat belakang pastu hahaha...





Galata Tower... tak muat screen... tinggi benor...





Ye...masih tak muat screen henpon...




Relaks-relaks jap tengok tower.... nak naik kena beratur panjang... malas la...




Cubaan terakhir... masih tak cukup screen....



Kami teruskan berjalan kaki ke Galata Bridge... semua walking distance kat area tu... nak naik Bosphorus River Cruise...







Yeayyy...akhirnya dapat jugak makan fish sandwich yg famous kat Istanbul... simple betul sandwich ni... roti... grilled fish... bawang... lettuce.... pastu kita letak sendiri la sos apa kita nak kot... hubby yg letakkan utk eynda... tak tau ada sos apa lagi... tapi hubby letak perahan lemon je kat bini dia hehehe....


Sambil makan hubby pegi beli tiket utk Bosphorus River Cruise...


























Kami turun ke deck bawah & duduk bahagian tepi ferry...




Satu pencapaian besar buat eynda yg tak suka duduk atas air laut macam ni huwaaaa...








Selesai naik cruise kami pegi Spice Bazaar.... ish ish ish... kenyang lagi.... tengok tu penuh tangan eynda diaorg suruh try makan semua!



Nasib baik lari duduk kat luar... tu pun hubby datang bagi lagi kat eynda apa yg dia dapat....tapi dia dapat tak banyak macam eynda dapat hehehe...



Dah memborong kami terus balik ke hotel... malam sikit baru keluar dinner...


Kedai ni menu dia sangat la simple... sekeping je kad menu dia...





Sangat sangat sangat sedap! Makan tu je... takde nasi... salad tu simple je... diaorg perah lemon & olive oil.... eynda makan salad tu habis sepinggan sorang je... memang order sorang sepinggan.... balik Malaysia pun eynda makan salad gitu je sekarang... 


Malam tu dah berkemas apa yg patut sebab esok tu dah nak balik Malaysia...hhmmm... sedih la jugak....









LinkWithin

Related Posts with Thumbnails