Wednesday, December 20, 2017

Istanbul 2017 ~ The Journey (Part 1).




Assalamualaikum...



Minggu lepas 7hb Disember Eynda sekeluarga pergi bercuti ... Tempat pilihan tahun ni adalah Istanbul.

Sebenarnya plan ke Istanbul ni dah ada sejak tahun 2015...2016... atas sebab-sebab tertentu kami terpaksa melencong ke London 2 tahun berturut-turut.... tahun ni pun anak-anak request ke London lagi.... haihhh tak rasa malu ke asyik ke London aje? Takde tempat lain? London memang best...tapi banyak lagi tempat menarik di dunia ni kan... so pilihan tahun ni Istanbul.... rasa suspen jugak takut last minute terpaksa cancel lagi percutian ke Istanbul ni... Alhamdulillah semua berjalan lancar...

Kenapa Istanbul? Selain tempatnya cantikkkkk.... kami dapat penerbangan dan tempat tinggal yg agak berbaloi.... anggaran utk kedua-duanya dalam RM10K-RM11K.... percutian selama 6 hari 5 malam.... untuk 4 orang...dan currency diaorg tak lari banyak dari duit Malaysia....






Tahun ni kami travel malam hari.... sebelum ni ke London 2 tahun berturut-turut travel siang, sampai di London malam hari.... kali ni travel malam hari... tido dalam flight... pagi sampai Istanbul.... 

Last minute baru nak tukar currency haha....






Currency utk Turkish Lira... dun worry ...kat Istanbul ada banyak ATM machine.... cuma kalau utk Debit Card, hari tu hubby kena activate pengeluaran cash dgn pihak bank... kalau tak inform memang takleh keluarkan cash... bank akan tanya lokasi kita & berapa hari kat situ... bagus jugak la utk security....




Adam dgn muka tak sabarnyer.... tapi ada jugak rasa cuak dia tu takut tertipu lagi dgn mama & ayah.... coz tahun lepas mati-matian anak-anak ingat nak ke Istanbul.... diaorg hanya tahu perkara sebenar masa nak check-in luggage.... rasanya kalau ticketing staff tu tak sebut KL-DOHA, DOHA-LONDON, mungkin anak-anak masih tak sedar hingga transit di DOHA hari tu...

Kali ni kami menaiki Singapore Airlines.... 1st time ke luar negara naik Singapore Airlines.... sebab tambang paling berbaloi kami boleh dapat.... sebelum ni Qatar Airways.... Emirates... KLM... MAS.... apa-apa pun cari yg berpatutan & selesa...







Gambar tuan punya belog kena adaaa... senget pulak gambar ni hubby kat sebelah tu...takpe janji tuan belog gambar penuh...




 Anak nak ambik gambar pun tuan belog kena ada gak...




Alhamdulillah selamat naik ke atas kapal terbang.... tapi sebenarnya sejam lepas tu baru berlepas huwaaaaaa.... kesesakan trafik di lapangan terbang.... patut 8.30pm ... 9.30pm baru berlepas.... siap kira berapa bijik kapal terbang nak naik.... ada la dalam 10 bijik sempat kira.... sebelum tu mesti banyak lagi... tersengguk-sengguk kepala tahan ngantuk tunggu berlepas.... kapal terbang penuh sebenarnya... kami dapat naik awal... sementara Hannah masih kecik ni haha..




Tapi bukan direct flight ye.... transit kat Singapore dlm 3 jam dulu.... lepak kat Burger King je....ngantuk la... kalau kat rumah dah waktu tido...





Ye.... tak sabar nak sambung penerbangan.... nak tido sebenarnya...





Akhirnya berlepas sudaaaahhh.... 




Sepanjang penerbangan kali ni yg mengambil masa 10 jam Eynda hanya tengok peta aje.... mula-mula tak sabar nak naik atas kapal terbang sebab nak tido, pastu tak sabar nak sampai Istanbul pulak... Alhamdulillah selesa naik Singapore Airlines... tempat duduk luas jugak... tido pun ada jugak la nyenyaknyer.... mungkin sebab waktu malam... kalau penerbangan siang hari nak kena paksa tido kan....

Akhirnya kami mendarat dgn selamat di Istanbul.... terrer la pilot tu... masa nak mendarat tak sedar apa-apa pun... tetiba dah cecah landasan... smooth aje... tak senget benget pun masa landing.... tersenyum jugak la bila dengar tepukan tangan para penumpang yg kagum dgn pendaratan kapal terbang kami.... 

Tiba di airport pukul 7.59am.... sepatutnya waktu ketibaan pukul 8.30am.... di airport sudah ada yg menanti.... tapi diaorg pun tak berapa ready sebab kami sampai awal hehe....

Ok setakat ni dulu... nanti eynda sambung cerita lagi...

Terima kasih kerana sudi baca Eynda's Diary :-)








5 comments:

Huda Latip said...

Nanti cerita lagi yea kak, seronok baca..haritu bos saya pun ke Istanbul tapi naik flight Qatar Airways, macam2 kisah kat sana...saya tunggu entry seterusnya ye kak..

eynda said...

Huda... InsyaAllah nanti akak sambung menulis.... tq sudi baca :-)

Anis Azalea said...

Bestnya...menanti next story. Jangan lama2 tau.😁

A.Y.U said...

Next kak.. Next... huhuuuu

FadMN said...

FAD

mcm nak p istanbul pulak baca ni..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails