Friday, November 13, 2015

Taman Botani Negara Shah Alam....


Assalamualaikum....


Dah lama tak bawak anak-anak beriadah... asyik beriadah dalam shopping mall aje...hari tu masa jerebu tak brape teruk sempat la bawak anak-anak ke Taman Botani Negara Shah Alam (Bukit Cahaya)...dengan anak-anak ni jalan kaki aje la... bas ada gak berhenti kot2 kami nak naik tapi kami memang niat berjalan kaki ... keluar peluh sikit :-)


Kami sampai kat parking lot 8am.... rupanya gate bukak 8.30am.... gate bukak je cilok-cilok syok pulak berebut masuk....semua org tak beratur ye so chill....Dah berubah banyak Bukit Cahaya ni.... kaunter tiket pun dah buka kat bangunan baru...dulu2 pegi masih kaunter lama.... yg tak bestnya satu kaunter je bukak so kena beratur panjang...kena la bersabar skit masa tu...sebab lama beratur (tak la lama sangat punnnn..) perut tetiba lapar.... masuk je kawasan bahagian dalam ada gerai jual makanan... belum start berjalan kita makan nasi lemak dulu dgn nescafe ais!! Hahaha.... orang lain punya la gigih terus jogging/kayuh basikal/jalan kaki/naik bus....kami gigih makan nasi lemak! Hebat kan :-D



Bangunan tepi sawah padi pun dah siap....





Ntah apa-apa yg ni pun nak snap :-D





Jalan jalan jalan...berhenti kat area yg ada haiwan2 ala-ala mini zoo tu.... pastu jalan jalan jalan masuk rumah iklim... rumah iklim pun tak sempat sejuk kami dah sampai... ada sorang kakak dgn anak-anak dia naik basikal... jumpa kami kat awal2 masuk...terjumpa lagi kat rumah iklim... dia pulak terkejut sebab kami yg sampai dulu kat rumah iklim hahahah... wellll.... tadaaaaaa.... kami ada jalan secret utk sampai dulu :-p





Jalan jalan jalan jumpa segerombolan semut besar... ni kalau kena gigit agak-agak bengkak tak badan kita?





Jalan jalan jalan masa utk lalu area memanjat sikit.... Adam ni selalu banyak komplen tapi selalunya dia la yg paling laju...





Akhirnya sampai di area Empangan Air Kuning.... last datang sini kucing ni masih kecikkkkk...sekarang dah besar...





Monkey ni dulu pun masih kecik... ingat lagi dia kena ikat kat pondok tepi tasik...sibuk kacau air dalam timba orang yg datang memancing....





Letih dah anak dara ni.... tapi masih nak ikut kalau mama ayah pegi lagi... cuma kena sabar je la dengar anak-anak pok pek pok pek berleter letih la... lenguh la... letih2 pun diaorg jugak yg laju!





Kenangan di empangan.... agak ke tengah jugak deck ni.... siap pesan kat hubby kalau deck runtuh jangan lupa selamatkan isterimu ini hahahaha....dah le isteri ni penakut bab2 air dalam ni...


Seronok sangat jalan jalan kat bukit cahaya ni.... letih lenguh semua ada tapi puas hati.... lebih dua jam kami berjalan campur tolak berhenti sana sini dgn anak-anak.... kalau eynda & hubby aje dalam sejam dah buat satu pusingan bukit cahaya tu... hampir 900 kalori jugak terbakar (eynda pakai heart rate monitor)....

Lepas tu terus singgah lunch kat Restoran Cili Merah di seksyen 9 Shah Alam.... best makan nasi bila letih jalan kaki... semua rasa sedap! Pastu balik rumah bersihkan diri, rehat-rehat....tido-tido... syok woooo  weekend macam ni :-)







4 comments:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Akak pun dah lama tak pergi Taman Botani ni Eynda..
Dua tahun sudah rasanya akak pergi..
Akak selalu masuk Rumah Empat Musim tu..
Sekarang ni tentu nak masuk musim salji tu..
Banyak juga perubahannya tu..

Mrs Little Voice said...

bestnya kak...last pegi masa sekolah rendah..hehehe

Khai♥Rin : anies said...

lamanya x ke sini... last pegi ms form 4 waaaaaaa

LYAfrina said...

pick ats deck tu cantik sgt

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails