Saturday, October 17, 2015

Coffee Legend ~ Fenomena Gelas Besar ~



Assalamualaikum.....


Baru2 ni lepas sambutan raya haji kat rumah, kami balik kampung... jumpa la sedara mara... sembang-sembang kehidupan terkini masng-masing... keluar lah citer bisnes baru diaorg.... Coffee Legend!

Seronok dengar citer diaorg... nampak ada kejayaan di situ... kisahnya dah banyak cawangan diaorg bukak rupanya... semua sedara -mara yg handle... dekat Ipoh ada...kat Taiping ada... kat Pendang ada... baru2 ni anak sedara eynda hijrah ke Pasir Gudang utk projek bisnes diaorg ni... yg eynda pegi ni kat Bertam, Seberang Prai... Nama Coffee King... Old School Coffee...yg kat Taiping tu lupa pulak nama apa ... semua ownernyer sedara mara ...syabassss! :-)


Eynda pegi melawat kawasan Bertam, Seberang Perai...lokasi hadapan Masjid At-Taqwa, Taman Bertam Indah...


Sampai je kat situ, memang tak duduk diam la diaorg...Hubby anak sedara (kanan) tengah melayan customer...





Customer bersilih ganti....




Besar kan gelas tu.... yg bertudung merah tu anak sedara eynda... boss yg bagus...jaga kualiti.... kat belakang tu yg lelaki, anak angkat mama eynda...kira adik eynda la.. dia pun keje dgn diaorg...





3 gelas minum kat situ.... 7 gelas lagi tapau bawak balik rumah mertua... eynda order satu green tea tapi tak sempat minum kat rumah mertua... laku sangat2.... segelas tu RM4.50 je.... berbaloi sangat... eynda suka sebab try yg coffee, memang pekat bancuhannyer.... cara bancuhan ada sukatan ok... bukan hentam bancuh aje... 

Bila tanya banyak mana laku? Weekdays anggaran 300++ cups terjual... weekend boleh cecah 400++ cups... WOW!

Yang kat Pendang pun dlm 2 minggu start biz dah boleh cecah 200++ cups sehari... ye la harga pun affordable kan... pelbagai peringkat boleh beli... 

Cik abang Syafiq owner Coffee King pun dah berjaya giler2.. dia la yg mulakan dulu biz ni di kalangan adik beradik... siap masuk TV Astro Awani rupanya interview dlm rancangan apa ntah...





Semoga terus berjaya sedara-maraku.... kita memang ada darah peniaga hehe... cuma eynda ni dah stop biz...dulu2 arwah abah pun ada kedai runcit lepas pencen.... bila dah kawin eynda buat biz online tapi stop sejak peknen Hannah atas sebab kesihatan... sekarang dah takde masa nak berbisnes... lakukan bisnes org je mampu ahahaha....


Ada gak berangan nak tolong bukak satu kat Shah Alam...berangan je la ... nak jaga anak2 pun tak sempat... cemana nak handle jual kopi kan... meh la bukak satu kat Shah Alam, Farah... :-)

Rasanya fenomena air gelas besar ni dah menular kat Malaysia kan... ada gak dengar kat Sungai Petani pun ada...kat Seksyen 9 Shah Alam pun ada... bezanyer owner berlainan... "tok guru" yg turunkan ilmu bancuhan pun mungkin tak sama :-)










26 comments:

safurara said...

rara dah penah minum kopi mcm ni, tp manis gila2 xtahan.

Khai♥Rin : anies said...

Alaaa br je blk dr bertam 3 hari lps...

eynda said...

Safurara, haah org yg tak tahan manis mesti kurang suka... takleh minum hari2... sekali sekala ok... kalau nak kurangkan manis rasanya boleh request... pastu jangan terus minum sampai habis... minum sikit...sikit...sikit... ais cair kurang manis sikit kan ;-)

Nieda ramly said...

kat kamunting ada satu...ada tak kopi vietnam

AyuArjuna BiGoshh said...

wahh nak try lah satu hari nanti

Elya Roza said...

hopefully boleh try nnt..
nama pun bestt...coffee legend :)

Ainul Mustafa said...

dekat u12 ada juga brither coffee. sedap jugak. RM5 mahal sikit

Mrs Little Voice said...

bestnya...lagi2 kopi...addcited sungguh...hehehe

shark said...

hai kak eynda :)
saya minum kopi tegar tp panas lah..ais tak minum sebab semput hehehhehe ;p
panas ada kan?
nanti leh try lah

eynda said...

Anies...next time boleh try :-)

eynda said...

Nieda Ramly... rasanya kopi ais tu kopi vietnam kot... pernah minum sekali kopi vietnam kat mid valley... rasa lebih kurang...

eynda said...

AyuArjuna...cuba jangan tak cuba hehe..

eynda said...

Elya Roza... kalau terjumpa boleh cuba...ada banyak perisa lagi... cappucino... mocha... starwberry etc...

eynda said...

Ainul Mustafa... paling tinggi harga so far akak dengar RM6 segelas... mungkin ikut tempat & populariti kot hehe..

eynda said...

Mrs Little Voice... kannn... akak pun hantu kopi... gelas besar tu kejap je habis tak sempat ais nak cair kekekek...

eynda said...

Shark.... alahai... so far akak tahu semua guna ais... cuma diaorg guna crunches tak buat ice blended...

Cikna said...

Kita suka coffee pekat lg likat tp duk Pahang so kena tggu balik kg mau terjah kat caw penang tu,tungguuuu......;-)

myxa said...

kak eynda, saya tgk gambar dulu baru baca.. patutlah yg tudung merah tu macam muka akak.. hihi ank sedara rupanya..

wan siti maisarah said...

Dkt kawasan kl xde ke

wan siti maisarah said...

Dkt kawasan kl xde ke

asad kuat sujak said...

Salam.. Sy berminat nk bkak kiosk coffee legend kt trengganu.. Bgaimana sya nk mulakan?tolong bg info.. Tq

ami zara said...

alam.. Sy berminat nk bkak kiosk coffee legend kt kl.. Bgaimana sya nk mulakan?ada information x.. Trima ksih

Ibucute Hussin said...

Sy berminat nk bkak kiosk coffee legend kt putrajaya.. Bgaimana sya nk mulakan?ada information x.. Trima ksih. Modal paling murah berapa..

asad kuat sujak said...

Ni nom pembekal coffee legend.. +60125079990... Bleh wassap kt nom ni

Nani said...

Untung la murah dkt sini..klau dkt psar tani mutiara rini skudai Rm6/big cut..dkt larkin lg la Rm10/cut..hrga nges wooooww..huhu

Nani said...

Untung la murah dkt sini..klau dkt psar tani mutiara rini skudai Rm6/big cut..dkt larkin lg la Rm10/cut..hrga nges wooooww..huhu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails