Saturday, December 20, 2014

Phuket 2014 ~ Tiger Kingdom ~ # Day 3.




Assalamualaikum....


Hari ke3... Kami ke Tiger Kingdom!!

Tak tahu kenapa... teringin sangat bergambar dgn harimau... takde rasa takut pun time buat plan...rasa teruja lagi banyak.... 

Seperti biasa lepas breakfast kami terus ke tour counter... ambik pekej teksi resort... 400 baht utk pegi dan balik ke 3 tempat... so kami pilih Tiger Kingdom, Shooting Range & Jungceylon Mall...

Awal kami tiba kat Tiger Kingdom... takut sesak... dalam 9am kot.... takde la sesak time tu... pagi lagi...pastu tengok la harga pekej2.... lagi kecik lagi mahal... smallest 1000 baht... small 900 baht....medium 800 baht... per person....ok.. baru sedar takde large size kekekeke.... dalam cage tu nampak macam ada yg large size je... besar giler kepala harimau huhu...

Mula-mula kids dulu bergambar... ambik pekej dgn photographer utk diaorg sebab mak ayah kena duduk luar cage... dapat 50 keping gambar.... pastu diaorg offer utk eynda & hubby pun guna photographer, harga promosi lagi murah.....wahhhh cuak gak mula2...ye la mesti cuak sebab nak biar anak2 je masuk dlm cage...kita kena tunggu luar cage... faktor keselamatan kena la ambik tau kan... lepas dengar diaorg explain, ada 2-3 trainer dalam cage...campur photographer... rasa lega la skit... pastu budak2 hanya boleh bergambar dgn yg smallest aje...

Jom tengok gambar anak2 eynda dgn anak harimau!!





Syhhhhh.... baby tengah tido....






Geramnyaaaa... macam nak makan tangan baby...





Ehhhh...Hannah dah mula nak main dgn baby... ingat macam Fluffy ke huwaaaa....





Tukar baby lain pulak... ada banyak baby harimau dalam satu cage... nak gigit ekor pulakkk...





Tido dgn baby harimau?? Ada berani??





Hmmm... dua-dua dah tertido.... ni smallest size... dah size Hannah...kalau yg small size memang besar dari Hannah dah le....






Turn Adam pulak... nasib baik mama bela Fluffy... kalau tidak mimpi la Adam nak posing cam ni dgn harimau kekekeke...





Lorrrr dah bangun....





Ehhhh tido balikkk... shhhhh....





Time Hannah nak posing baby bangun pulak....





Pastu baby duduk balik....






Hmmm... sedapnya sehingga menjilat lidah huhu....ni baby baru dapat minum susu botol sikit hehe...





Posing tercantik... tiga-tiga tengok kamera :-)




Selesai photoshoot anak-anak.... tiba giliran mama & ayah pulak.... Hubby request bergambar dgn yg medium size... eynda pun ikuttttt.... tak rasa gementar pun time ni.... time ni ok hahahaha...

Sebelum masuk dlm cage semua kena basuh tangan bersih2... sebelum pegang harimau.... eynda dok tengok je ada 4 ekor harimau dlm cage yg bakal kami masuk.... 

Dah baca do's & don'ts sebelum photoshoot...tiba masa trainer bukak cage.... "come in...come in.."

Hubby kata.. "mengucap siap2!!" Fuhhh.... baru teringat... dah sign masa bayar tadi... apa-apa berlaku adalah atas tanggungan risiko sendiri.... kami mengucap siap2 sebelum masuk cage... mana tau kannnn.... ntah2 ajal tertulis kat situ huwaaaaa... tapi yg bestnya... kaki melangkah laju je masuk dlm cage! :-D

Sempat terpikir gak... betul ke apa yg eynda buat ni?? Namun takdenyer nak patah balik ... masuk cage jugak.... semangat itu penting!!

Dalam cage setiap pokok diaorg pasang arus elektrik... supaya harimau2 tak lari panjat pokok & terkam kita.... kita pun kena hati2 jangan terkena arus elektrik tu... 

Jom tengok gambar!




Gambar awal... trainers ajar cara2 nak posing... suruh garu perut la... suruh usap perut kuat2 la... suruh macam2... eynda ni erkkkk... takmau buat... duduk diam2 kat tepi aje takleh ke? Nak kena sentuh gak??

Harus diingatkan.... kita kena sentiasa berada di belakang harimau... jangan berdiri depan harimau... trainers je boleh.... coz kalau berdiri depan harimau takut tetiba handphone jatuh atas tanah ke... kamera kita jatuh ke... kita tergelincir ke... haaa...habisss... harimau ingat kita ni toys dia... menikus dia nanti....kalau bawak phone sila mutekan ye... jangan nanti ada bunyi lagu macam2... harimau rasa annoying habis laaa...






Ok senyummmm....bulu harimau kasar2 skit... body dia mantap... bermuscle....





Apaaaa?? Angkat ekor?? Berat giler ekor harimau ok....





Seriau jugak perut dia asyik bergetar lawan geli sebab lalat2 dok hurung hehe...jangan marah kat orang yg pegang ekor tu naaaa....





Dgn hubby.... gambar hubby pun banyak jugak tapi biar tuan belog yg konker kat belog dia ni ye hahahaha....





Tukar harimau lain pulak.... ni gambar dari handphone eynda... masa ni trainer suruh eynda ikut belakang dia... sambil2 suruh eynda hati2 dgn arus elektrik kat pokok2... makaaa... eynda sedang berdiri depan harimau la ni! Setiap trainer akan duduk depan harimau dgn sebatang kayu kecik... itu je senjata diaorg? Huwaaaa...

Masa niiii.... hubby belakang harimau ni.... trainer depan harimau ni.... eynda belakang trainer.... dan belakang eynda ada sekor harimau tengah perhati tanpa pengawasan mana2 trainer!!! Scary okkkk.... haihhhh.... anytime dia boleh ngapppp eynda!!





Ok turn eynda.... easy.... easy.... yg ni besar dari yg mula2 kami posing... rasanya yg ni betina....





"Firm...firmmm..." trainers & photographer dok cakap kat eynda.... haihhhh dia dok perhati kita pulak....





Ada berani?? Sayang la tak letak kepala betul2 atas badan harimau tu....tapi ni pun dah memerlukan keberanian yg tinggi... ingat senang ke nak baring atas harimau?? Huhu...





Tiba-tiba harimau ni bunyi!! Dari dalam... slow aje bunyi... tapi kami dah cuak.... hubby masih boleh sengih lagi time ni ye... tengok eynda tu hahaha...





Dia dah mula buat banyak pergerakan.... lagi cuak la dengar photographer cakap kat harimau tu... " Nooooo....not me...." Pulakkk... harimau ni marah apa??





Haihhh dah pusing kepala kat kami pulak.... eynda dah ready nak berdiri tapi tak berdiri2 sampai last kekekek.... nak lari pun tak boleh... dalam cage ada 4 ekor harimau ye....

Dengar la trainers 2-3 orang depan kami tu khun kap khun kap bercakap sepatah tak paham.... pastu diaorg bagitau kami harimau tu "purring"... nak tido katanyer... lorrrr.... bunyi "purrr" pun dah buat kami cuak... apatah lagi kalau dia nak mengaum kat situ kan! Terus trainers suruh tukar harimau... harimau mula2 kami posing pulak... Aikkkk betul ke harimau tu "purring" aje?? Misteri...misteri...







Eynda tak sangka sungguh banyak style muka eynda boleh buat masa posing hahaha... ehhh masa ni ekor harimau tu dok kibas2 kat muka eynda ok ahahahaha....cuba tengok muka harimau tu... dia tengah tercangak-cangak masa ni... macam nampak sesuatu... dia tengah alert tu... tapi tak kacau kami pun....heran tak?





Ok la takut2 tadi pun masih boleh senyum lagi siap senget kepala.. ok la kannn...






Nantikan cover CD terbaru kami... ROARRRR!!! Motif nak gugatkan Katy Perry.....




Kenangan yg sangat indah.... bukan senang nak sentuh harimau... apatah lagi nak posing tunggang terbalik dgn harimau hehe... ada berani?? Tempat yg eynda rekemen sangat2 kalau pegi ke Phuket.... try la sekali seumur hidup pun dah puas... 

Eynda syak diaorg bagi ubat pelali/penenang/ubat tido/ segala apa mak nenek ubat la supaya harimau2 tak boleh buat apa kat kita... pastu bagi makan kenyang2 kot....sebab lepas photoshoot kami jalan-jalan dalam kawasan tu... cage belakang2 semua harimau yg memang fitrahnya mundar mandir dalam cage... tengok kita pun macam nak makan kita je.... pastu nampak trainers kat luar satu cage... tengah tunggu dgn sabar harimau dalam cage tu tertido....utk bawak ke cage photoshoot.....

So ada berani??

Best tau!! :-D

Gambar2 ada banyak lagi tapi eynda simpan kat fb aje ...lebih kurang je semua :-)


Roaaarrrrrr!!! Hikhikhik.....



















18 comments:

Aisy Nasiha said...

Kagumnya dengan pengalaman bergambar dengan harimau kecil besar ni. Sebab diri sendiri rasa tak yakin.. kot kalau dah sampai ke tempat tu, lain pulak jadinya ya.. bersemangat pula nak bergambar.. bukan selalu ada peluang macam ni.. ai.. serius, tgk gambar ni memang rasa teruja dan kagum..

Nieda ramly said...

memang berani nak beranak.... puas berphotos. di Chiangmai pun ada ...tapi kami tak masuk takutttttt

Nieda ramly said...

memang berani nak beranak.... puas berphotos. di Chiangmai pun ada ...tapi kami tak masuk takutttttt

eynda said...

Aisy Nasiha... tu la kami pun macam tak percaya berani posing dgn harimau... bukan kucing kan huhu...

eynda said...

Nieda Ramly... agaknya perasaan tu macam harimau tu kucing kot kekekek...

Z@i Z@mR33 said...

ayoooo...klau suruh kami posing pon xmau...gerunnn...takat baby rimau boleh la :p

Najib Ariyan said...

mati hidup balik ai takkan bergambar ngan rimau ni... ngan monyet pun tak hingin... paling2 pun ngan kucing jer... ishhhh bukan animal lover lah terutama yg liar2 dan ganas ni... takottttt.....

~I AM SHOPAHOLIC~ said...

kak eynda, boleh x adult bergambar dgn baby rimau? kalau rimau besar tu mmg takkan la.. hehehe

FadlinaMokhtar said...

tak tau pun pasal tiger kingdom ni masa p phuket dulu.kalau tau mesti dah p.btw ,tang peluk tiger tu comey betui muka kak eynda.takut tapi nak jugak posing.hihi

FAD

fidza said...

aaaaaa..akak memang berani..besar kot harimau tuuu walaupun mediumm huhuhu

ANIM said...

bestnya eynda. masa saya p phuket 2012 tak de pula dengar cerita fasal tiger kingdom ni. banyat tour pulau n elephant ride saja..

julie shahril said...

yg smallest size tu serius comel...kalo anak saya jumpa mmg dia ingat kucing, mesti dia tepuk2 mcm dia tepuk kucing.

Jueliza Jamani said...

wahhh.. bestnya dapat pegang.. macam jinak jer.. kalo tak jinak sure lari.. hehhe..

salam perkenalan dari saya kak.. terima kasih sebab follow blog saya.. saya follow blog akak balik..

mamabeauty said...

beranainya kak posing with rimau tu..

Mummydearie said...

Tabik springlah. Memang berani juga Eynda ni. Kalau saya, tak masuk dalam senarai ni walaupun katanya wajib try kalau dah ke sana!

Gelak juga tengok muka tension Eynda bila harimau dah mula melilau. Gambar atas-atas tu macam feeling best buddy je dengan rimau tu. Sampai kat bawah, dah lain macam muka. Hahaha...

Tapi saya suka gambar muka Eynda dengan muka rimau tu. Kalau buat comparison memang harimau menang besar. Gila besar muka rimau tu ek!

Lela Nasir said...

seronoknya akak dapat peluk2 harimau...teringin jgk pergi phuket lah mcm ni!!!masyaAllah mahkluk Allah tu.. :')

Bitt (double IS) said...

wahhh ada tiger...hehehe
best

i tak sempat nak melawat mcm2 sebab sekejap je kat sana...doubleIS la sibuk asik nak dok pantai je..kasi tengok gajah pon bosan...haihh la...

erny firdaus said...

Eynda..kagum sangat dengan keberanian itu...kalau saya mau nerbess daaahhh..memang stakat kat pagar luar ajelah..hehehhe... salute! ;-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails