Saturday, October 25, 2014

Tebuan Oh Tebuan!



Assalamualaikum.....




Ni kisah Rabu lepas bersamaan Hari Deepavali.... baru hari ni ready nak citer kat blog... buat kenangan terindah hehe....



 Status eynda di pagi Khamis...

Alhamdulillah hari ni dah pulih... moga2 tu pulih 100% la coz dalaman ni tak tau cemana... bisa dah masuk dalam badan kan... 

Malang tak berbau sungguh... dugaan dari Allah... peringatan dari Allah... mengetahui gigitan tebuan lebih bahaya dari sengatan lebah, ada yg mengundang maut, eynda berserah pada Allah masa kena hari tu... coz eynda tak tahu samaada badan eynda boleh melawan bisa yg dah masuk dalam badan...

Nasib baik dalam masa 30 minit lepas kejadian segera ke klinik terdekat... syukur masa kejadian hubby ada di sisi... coz eynda memang tak mampu nak drive masa tu... terlalu sakit... ye la kat perut atas pusat tu... skin sangat la nipisss... serius rasa macam kena tembak tau... cehhh macam la pernah kena tembak hehehe... mintak dilindungi Allah....

12 jam menahan sakit... berdenyut-denyut... macam tertusuk pisau & pisau masih di perut.... dalam masa yg sama redha... mintak perlindungan Allah... berserah... 

Doktor takmau bagi injection kat eynda masa tu... mungkin side effect dari injection tak bagus... dia bagi ubat dulu... utk itchiness 2 jenis... inflammation sejenis... ubat sapu satu bekas... nurse kata steroid cream.... eynda makan ubat on time & tak tinggal cream tu siang malam...tapi doktor pesan kalau malam tu eynda rasa pening.. meloya... demam... sesak nafas...cepat2 ke hospital...Alhamdulillah takde semua tu...

12 jam pertama sakit... pastu dah hilang sakit datang gatal2 pulak... orang kata tanda nak pulih... bersabarlah eynda.... nak garu memang sedap... tapi takut ada kesan calar pulak kan... rasa macam orang pregnant yg ada alergik gatal2 la pulak hehehe...hari ke3 dah hilang rasa gatal... tapi masih ada merah2 skit saiz tapak tangan... boleh nampak la lubang gigitan tebuan tu...
 






Inilah baju yg eynda pakai masa kena gigit.... masa nak naik kete nampak dah sekor tebuan atas jalan... buat tak kisah aje la... sape nak kacau ko... jangan la kacau kita kan... pastu dalam 5 minit masuk duduk dalam kete...terusss rasa sakit kat perut... terus grab bahagian baju tu..keluar balik dari kete... rasa ada something... Ya Allah tebuan ni!!! Terus tekan skit baju tu... buang dia keluar... hhhmmm...hitam belang kuning.... rasa macam mimpi je...tengok2 dah merah kat perut bekas gigitan tebuan... dah mula pecah darah bawak kulit... berpeluh satu badan rasa nak pitam... terasa bisa mengalir...seriuss...

Baju longgar kan... terpikir jugak kalau pakai baju melekat kat badan tebuan tu sure takleh masuk dalam baju... tapi pikir2 ni lah dugaan... kalau otak sempit lepas ni nak pakai yg ketat2 aje pulak... mintak dijauhkan...

Tapi mertua kata... nasib baik la tangan pun tak kena gigit... ye tak ye jugak!! Sebab eynda grab baju yg ada tebuan tu & picit2 skit... adehhhhh.... time tu tak pikir apa dahhh....kalau tidak tangan pun bengkak ler..







Gambar kenangan sebelum kejadian.... pegi birthday party rumah jiran aka bff....riang gembira macam takde apa nak berlaku...


Sama-sama lah beringat... hati2 kawan-kawan... malang tak berbau memang takleh bau sungguh.... eynda tak terpikir nak kena gigit dgn tebuan... masuk dalam baju pulak tu!! Gigit kat perut pulak tuuuu... iskkk.... tapi syukur eynda yg kena... eynda rela dari terkena kat anak-anak... kalau kena kat anak2 ntah2 boleh pengsan.... kita yg dewasa mungkin kuat semangat kan... hhmmm...


Sekian kisah tebuan... lupa nak snap gambar tebuan hahahaha.... 


Hati-hati walau di mana berada... tebuan... lebah... binatang lain yg berbisa...kita tak tau apa yg diaorg mampu buat kat kita...










11 comments:

Khai♥Rin : anies said...

sy fhm azab nyer cm ne sbb dulu penah kena... meraung2 sy

syafakallah utk akk

Zefa NorAsmara said...

Kat perut tu.. Allah, x terbyg sakitnya. Sy dulu masa sek men pernah kena kat ibu jari. Sakit dan gatal sampai sy korek2 tmpt kena sengat tu. Sudahnya parutnya siap berlubang. Hehe..

Alyyani Anuar said...

allahuakbar, lepas ni kalau nampak lebah ke tebuan ke kena cepat2 elak kan diri. tak sangka seteruk itu rasa sakitn nye. alhamdulillah eynda dah ok :)

eynda said...

KhaiRin anies... kannn... eynda pulak jenis diaaammmm tahan sakit sorang2... airmata pun takmau keluar iskkk...

eynda said...

Zefa... tu la rasa gatal2 dia tu kalau lagi garu lagi sedap... tapi kenangkan takut luka calar pedih pulak... usap2 dgn jari aje hehe...

eynda said...

Alyanni... betul tu elak cepat2...

Nieda ramly said...

penangan tebuan memang sakit sampai menitik air mata

Kakcik Nur said...

AllahhuAkbar...

Alhamdulillah, akhirnya bisanya hilang...

syalinda johari said...

Huhuhu..sakitnya...dulu pernah kena sengat lebah pun sakit.apatah lagi tebuannn...Misti lagi sakit....take care yaaa..

Mummydearie said...

Serius seriau bila membacanya. Tak pernah kenalah tapi kalau nampak tebuan ke lebah, memang lari dulu sebab takut. Itu kalau kita nampaklah kan, kalau nasib tak baik tetiba je dah masuk dalam baju macam Eynda ni. Aduhai, tak boleh nak bayang camna.

Betul tu, apa-apa pun biar kita yang rasa siksanya berbanding anak-anak.

Fiza Rahman said...

Scarynya kak. Alhamdulillah dah beransur pulih.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails