Sunday, June 15, 2014

Pulau Perhentian Kecil ~ Part 1~


Assalamualaikum.....


7hb Jun - 10 Jun lepas kami sekeluarga ke Pulau Perhentian Kecil.... best sangat2 tau.... semua orang kalau berkesempatan patut pegi... tengok keindahan alam ciptaan Allah... tak payah pegi luar negara... Malaysia dah cukup indah...tapi jauh berjalan luas pemandangan kan... :-)

Percutian kali ni agak sempoi sebab eynda tak bawak pun kamera2 canggih... berbekalkan kamera henpon eynda berusaha utk dapatkan snap2 yg cantik utk eynda bawak balik dan kongsikan dgn kawan-kawan....oleh kerana tahu perjalanan ke sana agak mencabar...kami pack baju bajan pun ala2 backpackers utk memudahkan pergerakan...takde beg2 troli...takde beg2 empat segi bagai... 



Flight kami bertolak dalam 7++am... seawal 4am dah bangun bersiap tau.... naik teksi dari rumah... kami naik Fireflyz... dekat aje la dgn rumah...






Muka kami yg bangun 4am .... :-p




Alhamdulillah mendarat di Kota Bharu dgn selamat....penerbangan mengambil masa 1 jam 5 minit... penerbangan yg sangat simple... dihidangkan  sebijik muffin & soyabean.... stewardess comey2 belaka hihi...





Keluar je dari balai ketibaan pemandu dari ejen resort kami nak duduk tu dah tunggu dgn nama hubby eynda di tangan... dia bawak kami ke jeti kuala besut... 1 jam jugak la nak sampai jeti...





Tiba di jeti letak beg2 dalam kedai ejen, kami ada masa sejam utk merayau kat area jeti sebelum bot tiba... perut pun dah lapar... dalam 11am baru bot sampai... so cari tempat makan dulu...






Kira breakfast la ni.... nasi kerabu... ramah makcik kedai tu....






Kat area jeti banyak kedai jual cenderahati... hajat hati nak beli topi besar tuuuu...maklum la nak ke pantai kan ahahaha.... tak beli pun... mana reti nak bertopi gitu... :-D






Masa lapang sebelum naik bot.... 





Kami akan stay di Bubu Long Beach Resort... semua diaorg prepare utk kami sebab hubby ambik pekej thru website resort... even beg2 baju kami pun diaorg bawakkan masuk dlm bot... kami lenggang kangkung je...





Masa utk naik bot.... agak cuak jugak sebab eynda sebenarnya agak fobia berada di lautan luassss.... tapi berserah aje la... seronok tapi takut :-D





Posing sebelum bot bergerak....





Hannah seronok aje... mama dia yg penakut lebih haha...  lepas snap ni henpon simpan dlm bag... ombak agak tinggi...bot pulak laju... terhempas-hempas kami dlm bot... eynda pulak mengadap belakang... silap besar la.... mula la rasa ada butterfly in my stomach!! Asyik pandang arah terengganu je sebab nampak darat... sebelah kanan eynda laut luassss... takut uwekkk pulak nanti huhu.... 






Alhamdulillah selepas 30 minit naik bot kami tiba di pulau... Allah.... sangat cantik air laut... kaler turqoise!! Tengok tu... macam gambar swimming pool kan... ni gambar ketika masih dlm bot...bot ke Bubu Long Beach Resort adalah bot persendirian... mereka ada jeti sendiri... so turun di tangga jeti... tak payah terjun laut! Beg2 pun diaorg handle.... so nak lompat langkah dari bot pun tak la panik sangat kan kekeke... i likeeee....





Selamat datang ke Pulau Perhentian Kecil... ni gambar dari atas jeti diaorg.... nanti eynda citer pasal resort ni di lain entry...





Sampai aje diaorg bawak kami ke Santai Restaurant.... ada welcome drinks utk kami... sambil minum kami diberi taklimat serba sedikit tentang pekej yg kami ambil... tentang resort... kat sana internet agak susah nak dapat signal ye... walaubagaimanapun tuan belog amat gigih cari area yg ada signal so hari2 update gambar di FB ahahaha....

Time utk check-in adalah 2pm.... dah le sampai dekat 12pm... jenuh tunggu bilik siap...tapi Alhamdulillah tak tunggu lama... dalam 30 minit lepas taklimat tu kami dapat kunci bilik....


Masuk bilik rehat2 dulu... pegi lunch...petang skit lepak kat pantai ... nanti eynda sambung ye :-)








8 comments:

ArELeEz said...

welcome drinks tu klu pekena time panas m'bahang cenggini, perrgghh.. sorga.. ;)

ANIM said...

eynda..la diwaktu yg sama saya ada di rumah kakak di kuala besut..
saya suka p sana..

dari dulu (lebih 20 tahun, hee) saya teringin nak p pulau perhentian

ni yg tak sabar tunggu cerita selanjutnya..hihi

ayu Ismail said...

Tak sabar nak tunggu cerita selanjutnya..

wa said...

Eynda..wa pernah gak stay bubu ni..rasanya 7 tahun lepas..masa tu tak de anak lagi...tappi yang best, masa snorkeling tu..ada banyak penyu2 yang besar besar..ntah ada lagi ke tak ek...

Eliss Mie said...

sy org trg pun blom sampai2 pulau kt trg..huhuhu

Lynn Hamzah said...

x sabar nak tunggu next entry kak eynda...

-iLLa- said...

KAK EYNDA.nanti akk letak website yg akk booking tuh.. ea..

Queen said...

kak eyndaa...

nnti update yehhhh..
tak sabar giler ni =P

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails