Thursday, April 10, 2014

Resepi : Roti Lapis Daging Berkeju.



Assalamualaikum.....

Dah lama tak citer bab masakan kan... sekarang masak simple2 je... kekadang ulang menu yg sama .... satu hari terbaca blog Idah .... entry masak-masak... tetiba terliur ye.... 2 hari lepas tu terus try buat.... kira 1st time eynda try menu macam ni... eynda ni bab guna oven setakat buat ayam bakar je hehehe... kek ke... biskut ke... roti ke... tak berani cuba... takut tak jadi... 

Resepi asal boleh refer kat sini : Resepi Roti Lapis Daging Berkeju.


Bahan-bahan:

480gm daging cincang.
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1 peket perencah Maggi daging black pepper.
Garam, gula, minyak.
12 keping roti gardenia *ikut loyang...eynda punya loyang selapis muat 4 keping*
3 biji telur
200ml susu cair FN (susu dlm tin...eynda tak suka freshmilk)
8 keping keju brand apa pun takpe..kraft ke..cheesedale ke...
Keju parut sepeket *eynda guna mozarella*
sayur campur *eynda guna sayur campur frozen jagung+carrot+peas*




Cara:

Tumis bawang putih, bawang besar, daging cincang, sayur campur & perencah daging black pepper. Tumis hingga kering... ketepikan & biar sejuk.






 Eynda blend ye... susu cair & telur ...senang keje hehe...






Eynda guna minyak yg jenis spray so eynda spray aje loyang supaya tak melekat nanti.... boleh jugak sapu butter/marjerin...

Celup roti dalam adunan susu & telur tadi... susun dlm loyang utk lapisan pertama (4 keping roti). Tuang separuh inti atas susunan roti...letak cheese 4 keping atas inti....

Ulang lagi cara yg sama utk lapisan ke2...





Atas lapisan ke2 tu letak lagi 4 keping roti terakhir.... habiskan adunan susu & telur jika ada... tuang je semua dlm loyang.... pastu tabur keju parut sepeket atas sekali....






Eynda guna suhu 200c.... masak dlm 35 minit - 40 minit...ikut keupayaan oven masing2 ye... kalau nampak keju parut tu dah jadi mcm dlm gambar ni kira ok dah la...






Tadaaaaa.... dah siapppp.... dah makan habis punnn ... sebab entry ni backdated punya kisah....

Alhamdulillah menjadi walaupun pertama kali buat.... orang lain mungkin dah terrer kan... eynda yg tak reti ni kira happy dah dgn rupabentuk macam tu hehehe...actually lupa dah pernah makan ke roti lapis ni.... ke tak pernah makan... so apa yg eynda rasa...gitu la rasanyer sepatutnyer hihi....

Sekian kisah roti lapisku....

Lepas ni teringin apa la pulok...












10 comments:

acik idah said...

Perghh.. terbaek la eynda..! :D
Sungguh menyelerakan tengok gambar2 eynda tue.. hehehe.. rasa macam sok nak buat lagi jer... hehehe...

acik idah said...

Membuak la badan inie nampak nyerr.. ;(

Zaila Mohamad said...

alamak, lepas tengok ni terus perut berbunyiiiiiii

macam lasagna lah juga tapi nk buat lasagna rumit...hihi yang ni macam senang je..ok boleh cuba

izzeyda said...

wah sedapnya.. nasib br lps brekfast..tak la menyanyi2 prut mntk untuk diisi..hehehe..

Nazira Zainal said...

Ya Allah..... Sedapnya kak eynda..... Ira nak try jugak lah... Xpernah try wat cam nie sb xde oven kan... Tp agak2 klu guna pemanggang ajaib boleh kot kan.....

P/s: Ira ada tinggalkan link kat bawah tu ye kak eynda jom follow ira balik...

Zee Suhaini said...

wahhhh nampak mengiurkan kak..
nak try jugak..mau cilok resepi yer..

rasanya kalo camni kejap jerk abis dibelasah..

Khai♥Rin : anies said...

lapo la plak sy tgk niiiiii

syalinda johari said...

TERBAEKKKKKK....LAGI2 KALAU MAKAN TIME MASIH BERASAP...

Shalimar said...

aihhh..kena coobaaaaa nehhh

follower #1683

http://notashalimar.blogspot.com/2014/04/jangan-mencemuh-makanan.html

Yani Ismail said...

lapar plak petang2 nih....huhuhuh

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails