Thursday, October 31, 2013

Balik Kampung 3 Hari 2 Malam.


Assalamualaikum.......


Weekend yg lepas eynda & family balik kampung.....Mertua eynda buat kenduri kesyukuran ...Kali ni hubby kata balik naik kapal terbang....bertolak dari rumah selepas maghrib menuju ke LCCT...flight pukul 10pm....naik Air Asia....





Alhamdulillah tiba di Penang dalam 11pm.......





Saje2 jenguk kaunter kete sewa.... semua tutup dah kecuali satu kaunter... ada satu chinese couple tengah nak ambik kete sewa...maybe diaorg dah booking dulu...kami ni terjah aje... cuba nasib tanya staff tu... dia kata ada sebijik kete je lagi... actually kaunter dah tutup 10pm tapi sebab dia baik hati...dia tolong kami dapatkan kete sewa tu.... bukan takmo naik teksi... ada kete mudah nak bergerak sana sini masa kat kampung... maklum la eynda & hubby sekampung... memang ulang alik antara rumah mertua & mama eynda setiap kali balik kampung....dapat le vios.... nasib kondisi kete ok.... RM220 perday.... mahal jugak ye... sekali sekala takpe la... tertengok harga sewa myvi aje pun dah RM168 perday huhu.... hubby kata booking online atau awal maybe murah skit....





Pagi sabtu @ 10am... bacaan Yaasin bersama para Muslimah.... dulu mertua aktif la dgn geng muslimah ni... ke sana ke sini orang invite kenduri... sekarang dia berehat dah sebab kesihatan tak mengizinkan... eynda sempat perhati... kurang muslimah muda2... terpikir jugak sape nak jadi pengganti diaorg ni nanti?? Semua lebih kurang baya mertua atau muda skit je...





Eynda beli belon dari shah alam & bawak balik kampung atas permintaan Hannah.... 





Tengah blur tu cemana laaaa nak gantung belon2 tu.... last2 serah kat anak2 sedara hahahah.... apa pun tak boleh la makcik nih!!





Kaum2 ibu makan dulu......





Lauk catering.... nasi tomato...lauk pauk... satay ayam... laksa..bubur gandum dgn jagung manis..eynda tak makan pun awal2 start kenduri... sibuk layan tetamu...cehhhh.... dah 2pm baru terasa lapar....





Bacaan tahlil...





Ini yg best!





Handsome tak?? Hehehe...yummyyyyy.... kambing bakar!





Sebelum anak dara tu menghilang kita tarik dulu suruh posing....





Sambutan hebat! Eynda & hubby tak sangka ramai peminat kambing bakar kat kampung.... sebab sebelum tu kami nak buat 2 ekor.... ada yg kata takut orang tak berani makan... tu diaaaaa... beratoq panjang hehehehe.... siap lepak bawah khemah tu ok.... kalau tak kita buat 2 ekor terus kan hubby kannnn.... next time InsyaAllah....seronok betoi tengok... 





Yang berbaju kurung biru tu pelakon iklan Ambi Pur.... pernah tengok tak kat tv? Biras eynda tuuuu..... sebelah lagi tu wife anak sedara... Hannah panggil dia kakak princess....





Haihhhh...ni sorang lagi anak teruna menyorok je time kenduri.... tarik dia suruh posing dgn atok biah...pastu hilang balikkkk.... 





3 generasi berbeza... 70-an.... 30-an.... 20-an.... 





Hirisan kambing bakar eynda share dgn mertua....(pssttt...lepas2 tu eynda pi ambik lagi semangkuk kekekek)





Biasa la kami takdenyer nak posing lomantik lomantik.... tepi kambing bakar pun bolehhhh ahahahaha..... sebab tu ai lap my hubby.... kami berdua memang "what u see is what u get" :-D






Bising je Hannah nak potong kek.... kek besday Adam & Hannah disponsor oleh mertua tersayang.... tq mertuaku.... sakan la anak2 eynda ni... bulan oktober besday satu hari je memasing tapi celebrate setiap minggu!!




Takyah lilin.... takyah nyanyi lagu hepi besday.... Hannah nak potong kek je.... dah potong tu diam la dia.... kek pun dia tak sentuh hehehe.....




 Budak2 kecik tu tak makan sangat pun kek.... diaorg lebih suka makan ladybird2 yg ada atas kek!






Ketibaan anak2 yatim.......





Seronok buat kenduri utk anak2 yatim ni.... lebih afdal kan...





Tetiba Hannah dah tukar baju.... hindustan betoi... nasib 2 helai je... kalau bawak balik 7 helai maka 7 helai la persalinan dia...





Upacara potong kek Adam pulak... Alhamdulillah semua makan kek... habis kek Adam... berbaloi atok sponsor... Hannah siap tanya kenapa kek abang adam habis? Kenapa kek Hannah tak laku? Alaaaa ciannn.... tapi habis jugak... bagi kat tetamu2 makan....bagi kak ipar bawak balik utk anak2 dia....





Mama eynda & anak sedara eynda....





Sungguh tak sangka jumpa senior masa sekolah menengah dulu.... rindunyaaaaa.... mertua kak Ruzi duduk area situ gak... kira geng dgn mertua eynda la... 





Sesi bagi goodies......





Tetamu istimewa eynda.... yg tengah tu selalu gak jumpa kalau balik kampung.... yg kanan tu last jumpa masa kat kenduri kawen eynda... lama kannnn... 13 tahun dah tak jumpa.... jumpa2 anak dia dah 4 hehehe....kawan2 sekolah eynda masa sekolah menengah ni....

Yg bestnyer masa kenduri ni kami duduk satu meja... ntah makcik mana duduk meja sebelah tanya kami..."mana satu kakak? mana satu adik?".... Rupanya dia ingat kami ni adik beradik heheheh.... dari zaman sekolah dulu orang selalu tanya kami soklan macam tu :-D


Last tetamu datang selepas maghrib tapi kawan kakak ipar.... keletihan la kami tapi puas hati... makanan elok2 takde kurang takde lebih.... lebih pun utk dinner malam tu & utk tapau2 skit....Alhamdulillah majlis berjalan lancar dan dipermudahkan....





Esok tu hari Ahad dlm 3pm kami ke airport Penang.... flight 6.35pm.... makan dulu kat Nasi Kandar Line Clear dlm airport....Haaaa....sape nak senang mai airport Penang makan nasi kandar Line Clear ni.... takyah beratur panjang panas2...parking pun senang....





Flight patut 6.35pm.... 7pm baru kapal terbang bertolak.... mula2 kena tunggu kat gate B3.... pastu diaorg announce tukar ke B5...pastu tukar lagi ke A1A....pastu tukar lagi ke B5 semula... aiyoooo.... sabar je la...janji boleh balik shah alam hehe....

Sampai kat LCCT dlm 8pm....dinner siap2 kat Marrybrown.... pastu baru balik rumah... oh ye... kitaorg bawak myvi parking kat LCCT tu.... 3 hari 2 malam kena bayar tiket RM80++...... ok lagi la tu.... hubby kata naik teksi lagi mahal....

Best la balik kampung kali ni.... ehhhh jangan ngada-ngada nak naik kapal terbang aje lepas ni kalau nak balik kampung ye.... kihkihkih..... over tau!! :-D









12 comments:

zulie ieta said...

Kak eynda yg cantik maniss..,
Kambing bakar tu sedapnyaa nampak

Ini Osman said...

eynda...kg dkt penang dkt mana tu...

eynda said...

Zulie ieta.... hehe..Alhamdulillah memang sedap ...kejap je habis :-)

eynda said...

Ini Osman... kampung eynda & hubby kat Sungai Petani :-)

syalinda johari said...

wah..sedap2nya makanan itu....

oowhh...memang perasan pelakon ambi pur tu..comey....kekekee..biras akak rupanya..

Nafira usof said...

meriahnyeee.
semua citer dlm satu n3~
hehehe

Linda said...

Kambing bakar tu buat saya rasa lapar hehe ;)

ummisara said...

cik putih,

bestnya u dapat jumpa ruzi. hoih dah lama betul akak tak jumpa. since i left school lah rasaya.

yang kawan-2 u tuh akak tengok kan akak kenal, nama tak ingat. yang tengah tuh bukan dulu dok penghulu him kan rumah dia? nama mula dengan z? haiyooo fail lah i nak ingat nama

izzeyda said...

sdapnya kambing bakar.. kat opis nih klu wat majlis, ada kambing bakar memang licin.. kitaorg klu nak makan, lebih baik ambk kambing bakar dulu sblm menu lain.. tak rugi wat kambing bakar, sbb ada peminatnya.. bukan selalu nak makan kan???

Alin Marlini said...

kak eynda...mak alin pun geng muslimah...mak ada ajak alin join tapi...hehehehehe...belum bersedia lagi kot...

yg model ambi pur mmg perasan pun...

ana said...

Meriahnya eynda....tu yg bestkan kat kampung...esp SP..hihi

Khai♥Rin : anies said...

mak aiiii kabing golek tu...

pelakon ambi pur? patut la mcm familiar...

akk, SP area mn ya?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails