Wednesday, October 17, 2012

KLIA ~ Amsterdam ~ Nice ~ Monaco....



Assalamualaikum.......

Mari eynda bawa kawan-kawan ke Monaco untuk beberapa hari ni.... semoga entry2 eynda dapat beri manfaat kepada semua yg membaca ye... mungkin ada yg terkurang dlm penceritaan semula maklum la bukan boleh ingat 100% kan... eynda cuba yg terbaik.... cuma nak nyatakan kat sini, eynda menulis entry ni untuk kenangan masa depan eynda, bukan niat nak menunjuk atau riak atau yg sewaktu dengannyer ye.... eynda hepi utk share pengalaman dgn semua, mana tahu lepas ni ada yg akan sampai ke sana....kalau ada yg terdetik rasa tak selesa atau tak puas hati, itu bukan masalah eynda...


Kami ke Monaco dgn penerbangan KLM.... bertolak dari KLIA 11.30pm.... sampai di Amsterdam dlm 6am waktu Amsterdam.... lebih kurang 12 jam penerbangan.... pertama kali eynda naik KLM... sebelum ni naik MAS & Air Asia aje.... satu yg eynda perasan perbezaannyer ialah stewardess/steward... let me reserve my comment ye.... 


Penerbangan ke Amsterdam punya la lama.... lenguh satu badan...kematu montot hehe... nasib baik le ada entertainment kat setiap tempat duduk.... sementara nak sampai tu rasanyer ada 4-5 hidangan makanan/minuman.... nasib baik anak2 tak moody atau mabuk pening masa flight....eynda pakai jam waktu Malaysia.... dari 11.30pm tu dekat2 6am ingat wahhhh dah nak sampai.... rupanyer alahai lagi 6 jam baru nak sampai Amsterdam.... seksanyer :-D

Tiket eynda & hubby disponsored oleh company hubby... tiket anak2 kami bayar sendiri.... boleh check di website KLM :-) 



Tiba di Amsterdam suhu adalah sangat sejuk @ 6am.... dalam 5c-8c.... semua pakat pakai baju tebal2 b4 turun dari flight.... dalam airport tak sejuk sangat la sebab ada heater....



Foosa pun ikut ye.... bertuah foosa ni bertuankan Hannah.... :-D

Hubby bawak kami ke mcd.... cuma order fries & air je la.... relaks2 sementara tunggu boarding... pengalaman pertama eynda guna duit euro hehe... jakun la skit kan... lain le org yg dah terrer bab2 melancong ni :-D

Kami transit di Amsterdam dalam 3 jam... flight ke Nice pukul 9.30am waktu Amsterdam....




On the way ke departure hall jumpa deco2 macam ni.... unik! 





Kalau flight dari KLIA kami naik yg seatnyer 3-4-3.... yg dari Amsterdam ke Nice pulak kami naik yg seatnyer 2-2 aje... so kecik skit...tapi kecik2 pun seat dia luas... yg dari KL tu sempit jugak.... 





Konon2 beg baju dia la tu kan.... padahal hand luggage hehe... pandai pulak dia dapat idea jadi mama kangaroo letak foosa dlm baju sejuk tu... 





Adam sangat enjoy naik flight.... bertuah Adam ni.... dulu masa umur nak masuk setahun dia dah sampai New Zealand.... sekarang sambut birthday kat Monaco fuyoooo.... 

Dalam flight ke Nice ni eynda rasa majoriti adalah dari company hubby tapi dari negara yg berlainan.... kami adalah wakil tunggal dari Malaysia ;-) 





Penerbangan dari Amsterdam ke Nice lebih kurang hampir 2 jam.... dalam penerbangan kami dihidangkan dgn egg sandwich.... bila sampai di airport, wakil2 dari pihak event dah tunggu kat tempat collect bag baju.... lepas hubby register kami dibawa naik shuttle bersama tetamu2 lain ke Monaco.... perjalanan tak sampai sejam.... dlm perjalanan ada tour guide yg citer2 skit tentang Monaco.... 





Pemandangan sangat la cantik kat sana.... dah balik Malaysia ni rasa rugi sebab rasa masih banyak yg kami tak sempat snap gambar huhu.... Gunung tu masa winter tempat diaorg main ski...




Dah sampai Monaco!! Hati berbunga-bunga.... tak terpikir langsung nak sampai Monaco ni.... takde dalam list holiday maklum la tempat ni bukan semua orang akan sampai kan.... tempat prestige lagi glemer plak tu.... rasa rendah diri betul masa nak pegi sana... dok pikir cemana nak blend dgn keadaan kat sana nanti....

Masa kami sampai cuaca adalah lebih kurang 18c @ 1pm.... nanti eynda sambung citer lagi ye...


** Eynda takkan tepek semua gambar dlm blog sebab terlalu banyak... gambar banyak dalam FB ye :-)






11 comments:

Huda said...

seronoknya monaco..Wahh hannah siap bawak foosa lagi ek..:)

Fara Fadzil said...

syoknya!! rindu plak zaman2 study..
dulu i studied kat france for eight yrs.. mmg penah naik klm transit kat amsterdam b4 smpai ke paris..
my last stay was in Nice for 6 months in 2008 doing my training for my final year..masa tuh mmg rajin p Monaco tuh! balik hari je :D
gunung bersalji tuh must be les Pyrenees kan?i used to ski there too!!
haiyohh!! lg byk komen lg rindu plak jadiknye..huhuhu
nnt free time, bole visit my blog pulak ye : www.naturally-vitamin.blogspot.com

CT said...

Seronoknya tak nampak Auntumn ya...daun hijau je...:)

Siti Shuhadah said...

sonoknyeee...bertuah kak eynda & family dpt kesana.. cepat2 update..x sabar nak baca..:)

ibh_sue said...

Best tu kak..Hehehee..Hannah dan foosanya tak dapat dipisahkan..Heee

Nida Mohd said...

follow sini..bestnye jenjalan kat obesi..monaco lagi..

Bitt (double IS) said...

transit lega skit...jup ada direct flight ke kak kalau ke monaco? kalau ada mau kematu lagi..hehehe

DaZzlingLilLy said...

bestnya akak dpr peluang ke monaco..rasa cam tak sab nak tunggu entry seterusnya..ar

Amiizaa2001 said...

seronoknyaaaaaa:)

ALoNa CintamaniszLite said...

enyda pun mcm model jgk lawanya...hehe..

Kasih Salina said...

tak puas baca cerita akak ni..rasa cam nak tau byk lg jer.huhu..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails