Monday, September 3, 2012

Syawal 2012 Part 3........


Assalamualaikum.......


Selamat pagi semua....


Kisah raya ke2 pulak...

Kami ke Alor Star... ziarah kubur arwah abah di tanah perkuburan Masjid Al-Bukhary... Al-Fatihah buat arwah.... tak lupa juga ziarah kubur arwah nenek & tokwan di tanah perkuburan yg sama....

Lepas tu kami ke rumah pusaka arwah tokwan & nenek... seperti tahun2 yg lepas, beraya dgn makcik2 & sepupu yg menetap di situ.... kali ni rancang bagus skit... so dapat la berjumpa dgn sepupu2 lain yg tinggal di Pulau Pinang.... semua berkumpul di rumah tu raya ke2....




Hannah dgn anak kak ina yg bongsu... last year raya jumpa di rumah mama... kak ina masih pregnant... tahun ni baby dah besar...comel betul!! Macam kak ina kecik2... sebijik!! Cehhhh macam la eynda tahu kak ina rupa cemana masa kecik sebab eynda pun lagi kecik dari dia hehehe... tapi iras mama dia la ni... sebijik!!




Bergambar kenangan beramai-ramai.... cepatnya masa berlalu.... dulu kami kecik2 je... sekarang masih2 ada anak interprem :-)




Generasi peneraju hehehe... mama eynda bersama biras & adik2 iparnyer....



Masa eynda sampai rumah makcik, diaorang tengah sibuk kat dapur... masak nasi tomato.... sedapnya... makan beramai-ramai... sambil duduk bersila... macam kecik2 dulu... cuma eynda rindukan nasi ulam utara & asam pedas keladi yg arwah nenek selalu buat.... teringin gak ramadhan lepas tapi mana mau cari.... nak buat sendiri macam renyah skit... eynda bab remeh temeh skit failed la.... dapat makan asam pedas keladi je.... tu pun beli kat bazaar ramadhan Sungai Petani.....

Dalam 3pm kami pun pulang ke Sungai Petani.... Insyaallah tahun depan pulak la jumpa... iskkk susah betoi nak jumpa sedara mara pun kan... kecuali kalau diaorg datang KL, dah pesan awal2 mesti datang rumah eynda.... Moga ikatan kekeluargaan tak hilang ditelan dek zaman... maklum la zaman sekarang semua orang bz...

Lepas hantar mama balik, kami singgah rumah kakak ipar pulak... macam setiap tahun raya ke2 mesti pegi rumah kakak ipar yg ni.... selalunyer dia buat open house raya ke2 tapi tahun ni takde sebab raya ke8 ada kenduri kawin kat rumah ni.... kira open house jugak la tu....




Testing.... testing.... cehhh tetiba....!







Gambar family yg tak pernah2 lengkap... ada je yg takde dalam gambar.... agaknyer kalau semua ada konfirm gambar orang2nyer akan jadi keciiiikkkk jek... sebab ramai!





Eynda dgn anak sedara..... walaupun beza usia kami 10-12 tahun jauhnyer.... (fuhhh baru terasa tua hahaha), tapi kami boleh sembang apa saje bersama.... gedik bersama kalau bab bergambar hahahah.... ehem... aunty kawin masa usia Yana le... so bila lagi??? :-D




Tambah geng lagi sorang.... biras eynda ... satu kepala gak ni.... dari mula kawin dulu kagum dgn dia... awet muda sentiasa... jiwa muda.... 




Last but not least.... tuan blog berposing di bawah pohon kurma kekekekeke.... maklum le pakai jubah kannnn....Isskkk...letih la bergambar.... kejap2 snap...kejap2 snap... kalau tepek semua takut ada yg pengsan pulak sesak nafas tengok gambar banyak2 kan heheh....zaman sekarang orang lebih menghargai hidup melalui gambar kan... bagus la... atleast banyak kenangan di masa depan nanti.... zaman dulu2 kurang bergambar so kenangan pun ingat2 lupa....



Kat rumah kakak ipar makan2 lagi.... murah rezeki sungguh bila hari raya.... malam tu balik rumah mertua... makan lagi.... Alhamdulillah kenyang sepanjang berada di kampung hehehe....

Raya ke3 pulak takde gambar ye.... Kebetulan jiran di Cahaya SPK pun balik Sungai Petani.... miracle kan... jiran sebelah rumah pun orang Sungai Petani!! On the way nak balik rumah mama eynda (turn tido sana), singgah rumah jiran.... kebetulan dekat pulak dgn rumah mama eynda.... teringat mertua cakap kat hubby & eynda masa baru pindah SPK dulu2.... " Allah dah atur elok2 hidup apit & linda... " Alhamdulillah.....







11 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

suka family picca! :)

~najwa~ said...

Kemeriahan raya tu berganda ganda bila dapat berkumpul,kan kak :)

eynda said...

Mrs Eady...thanks :-)

eynda said...

Najwa... betul3x... :-)

ibh_sue said...

Tak la nampak tua kak. Akak dgn anak buah akak dah nampak lebih kurang ja.. Sweet ja dua2..

|| NaFiRaa || said...

meriahnya.. time raya nih lah ade peluang nak berkumpul sedara mara kan~ :)

eynda said...

Sue... nak buat camno... mak sedara tu pun pantang mengalah kekeke... joking je ye :-D

eynda said...

nafiraa... ye betul :-)

Aku-Enot said...

Seronok dengar cite kak eynda..Sempoi..likes...

SURIA AMANDA said...

Yana sgt cantik..auntie nyer pun sama..eh2..camera tu guna amik gambar semua ni yer,sgt cantik la gambar nya...

syafisyifa' said...

Cantik semuanya...sweetnya kata2 mertua kak eynda...semoga berbahagia ye kak eynda

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails