Thursday, September 27, 2012

Sembang Pasal Diet & Fitness Jap...


Assalamualaikum....

Selamat petang semua....


Petang ni eynda nak menulis tentang diet & fitness la....kalau ada citer yg dah eynda citer berpuluh kali sorry la ye... eynda ni minah dejavu kekadang :-p





Eynda tak pernah sekental sekarang.... kalau dipikirkan balik, eynda pernah gigih workout pagi petang , jaga pemakanan.... tapi bertahan hanya 6 bulan.... lepas tu eynda dah jadi malas... sampai berat badan eynda naik 13kg selepas tu!!! *cry*

Sesal dah tak guna... takkan nak potong lelemak badan dgn pisau kan... dah tu masa berat naik masih perasan kurus.... teguran orang eynda tak terima... tapi dlm hati tetap sentap... sentap2 tapi masih tak buat apa-apa... tetap makan nasi pagi, tengahari & malam....

Orang mungkin kata naper nak ingat kisah lama? Kisah lama kekadang kita perlu ingat sampai bila-bila supaya kita tak ulangi kisah lama tu kan....

Yg eynda pasti masa tu eynda selalu pening2 kepala... eynda banyak tidur.... hidup eynda tak aktif... eynda jadi pemalas... eynda selalu sesak nafas walaupun masa duduk tak buat apa-apa... eynda selalu sakit perut akibat angin banyak dalam badan sampai kena baring tak boleh buat apa-apa... kesian kat anak2... terbiar je kalau eynda tak sihat... setiap masa tak sihat.... 

Alhamdulillah... Allah dah tetapkan segala-galanyer.... sejak pindah ke SPK eynda kenal jiran2 yg boleh dibuat geng workout... kami mulakan dgn memanjat jalan berbukit di phase lot banglo utk beberapa bulan... sehinggalah club house kami sediakan kemudahan gym...bermula March 2011, gym adalah rumah ke2 eynda....

Banyak dugaan ok.... kuku jari tercabut akibat workout yg agresif.... susah nak berjalan sebab kaki lenguh2...lari banyak sangat.... pernah dapat overtraining syndrome sampai fatigue....bab mulut orang pun ada jugak... ada yg cuba nak lemahkan semangat.... ada yg perli2... bab makan pun walaupun eynda ni takde la diet teruk2 sebelum ni... eynda makan sikit pun org perli.... eynda makan banyak pun org perli.. penat je exercise tapi pastu makan banyak.... eynda cakap pasal diet & fitness pun ada yg rasa jelik... air muka macam "whateverrrr" hehehe.... banyak lagilah.... itu semua dugaan bagi eynda.... kalau eynda nak sentap dah lama eynda makan hati... duduk dlm rumah diam2 :-p

Eynda bukan nak salahkan sesape ok... eynda cuma citer pengalaman eynda... apa orang nak cakap itu hak diaorg... itu masalah diaorg.... malah eynda rasa berterimakasih.... sebab kata-kata itu eynda jadikan cabaran utk eynda....ramai jugak yg berpikiran positif.... ramai yg turut sama amalkan hidup sihat... Alhamdulillah eynda syukur ada status2 di FB & blog tentang aktiviti sihat diambik positif oleh kawan2... syukur eynda dapat share semangat eynda dgn kawan2...walaupun eynda ni bukan la terrer bab diet & fitness... result pun tak sehebat orang2 lain yg berjaya turunkan berat badan... eynda jugak bukan fitness coach... eynda hanya eynda yg berazam takkan ulang kesilapan yg lepas2....Eynda taknak menangis dah gara2 baju yg eynda berkenan tapi takleh beli sebab takde size yg sesuai... Eynda nak sentiasa cergas supaya senang buat rutin harian... Insyaallah...




Biar lambat janji konsisten & takkan biar lemak terus tepu hehehe.... Untuk sampai ke tahap ni eynda perlukan kekuatan mental yg sangat tinggi.... ikut hati nak je lepak kat rumah... tengok tv... online 24 jam kan best hehe.... tapi dari keazaman diikuti dgn perbuatan.... perbuatan perlukan motivasi setiap masa.... dari keazaman, keinginan utk kurus, motivasi, perbuatan, disiplin.... akhirnya terbentuk menjadi habit.... nak mula memang payah... perlukan dorongan dari dalaman untuk kita bertindak... once dah start... dan kita rasa itu adalah komitment utk kita... Insyaallah semua akan dipermudahkan... malah tak mustahil akan jadi gaya hidup kita.... 

Macam eynda sekarang kekadang terpikir balik... ehhh dah lama tak breakfast dgn nasi lemak... dgn roti canai... dgn kueteow goreng.... itu adalah masa lampau eynda.... kalau nak makan pun mungkin weekend aje la... weekend eynda makan apa yg eynda teringin....sekarang pagi2 hanya bertemankan pisang...green tea... shake... tengahari dgn salad pun dah cukup... malam eynda elakkan ambik carbo... hanya protein & sayuran.... totally berubah hidup eynda.... hubby pun dah join gaya hidup macam eynda jugak... anak2 je belum hehe...

Kita boleh berubah kalau kita sendiri yg nak berubah.... takde orang lain yg boleh ubah kita... orang cakap apa pun, hanya kita yg boleh jadikan realiti.... dgn izin Allah swt.... 

Kadangkala terpikir, kalau eynda yg taknak berubah, apa nasib eynda sekarang.... sebab eynda dari genetik yg ada darah tinggi, kencing manis, sakit jantung.... bukan la nak jamin bila kurus eynda akan terus sihat.... atleast eynda cuba kurangkan risiko kan...

Body mass index (BMI) eynda dari 27 (overweight) dah turun ke 24 (normal)... itu baru atas line.... apa-apa pun perjuangan masih diteruskan..... tapi eynda tak boleh over konfiden laaaa.... mana mungkin boleh dapat size zero bak kata JLO.... hehehe...

Yakin boleh!!

Sekian ceramah motivasi utk petang ni... sorry takde teh & kuih muih hihi....















16 comments:

QA's ~ mamapapa said...

wow!!ww!!wow!!!kagumnya!!!nk ikut jejak akakla,ehehehe!!ntah boleh thn ke x :(

aanie said...

kagum dgn semangat akak.....suka baca cite akak psl fitness ni....

nanti akak share la psl apa yg akak mkn hari2...ke mkn benda yg sama je tiap2 hari?

ana said...

sob3333..terharu dan insap baca huhu....ai follow u la ...nak kental gak mcm eynda...tp kalau outstation..selalu terbabas...uhuks..

anyway...keep motivate me ok....

ibh_sue said...

Tq kak. Story mu lebih kurang dgn story sue. Tp ini perangsang bwt sue jg. Thanks kak utk n3 berguna ni. Now mmg sue gigih balik. Hope x ptah semangat lg.

saniah said...

Itu eynda...kena kluar rmh pegi gym tp masih bersemangat nk exercise yg akak ni treadmill depan mata...mmg malass...now dah baca amalan eynda so akak dah taknk malas2...lagi pun kesian kat hsbnd dh kluar duit ribu2 kan...now kena kuat semangat..kena disiplin
Yess...tq eynda ;-)

syafisyifa' said...

Rindu sgt nk baca psl crita ni...dulu dok silent reader baca kisah akak kat gym...bes tauuu.hihi...
Insyaallah bukan senang nk disiplin terutama bab mkn...saya dulu penah juga naik mendadak...
Apapun, semoga impian kak eynda tercapai..insyaallah.

~najwa~ said...

betul kak,moral support tu yg penting.kalauada geng,kita pun jd semangat!


yg penting,hati mau teguh ;)

Has said...

bravo eynda...Has still maintain workout kat gym. kdg2 jogging. still join run events..tp diet dah x brp follow sgt. syukur masih ideal weight lagi :)

AyuArjuna BiGoshh said...

terima kasih ata smotivasi ini...teringin nak fit cam akak jugak :)

siti farah Kamarudin said...

Good luck ....selagi niat kita baik ...insyaallah kita semakin kuat ...

izzeyda said...

btul kak eynda..kena sentiasa wat,baru kita blh maintain..insyaAllah kak eynda blh berkat usaha kak eynda..

Mass said...

adoi...kita tensen gak nih badan makin berat...last week straight gi gym...minggu ni lnsg dah malas...huhhu..tp makan kemain lg banyak..

ingat nak beli beskal la..bole gak mengayuj satu perumahan...

|| NaFiRaa || said...

tetiba semangat enyda datang kat zura neh~ nak diet jugakkkk~ tapi tak tahu lah bertahan ke tak~ huhuhu

zailamohamad said...

huwaaa jeles dengan Eynda..kuruih tuuuuuu..k chaiyyok chaiyok..

IxoR@ said...

berhasil!

sy lepas beranak ni, nk workout gak.... da asik kena perli dgn hubby...

huhuhu

Shiqa Nawar said...

kak eynda, thanks share pngalaman ni. sebab shiqa pon baru nk mulakan misi.hukhuk harap2 boleh jadi kental macam kak eynda.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails