Wednesday, August 29, 2012

Imbas Detik Syawal 2012.




Assalamualaikum....

Salam lebaran semua....



Sekejap je dah 11 Syawal kan....

So macam mana sambutan raya kawan2? Mesti meriah kan.... mungkin ada jugak yg sambut dalam kesedihan.... semoga tabah & bersabar....

Hari ni nak citer tentang pengalaman balik kampung sehari sebelum raya... mungkin dah ada yg boleh mengagak ye .... semua orang dah tahu.... highway + cuti panjang = jammed!! Ikut hati 3-4 hari sebelum raya dah nak balik kampung... masa tu highway masih lengang.... tapi sebab kami ambik cuti raya panjang sebab ada kenduri kahwin seminggu lepas raya, terpaksa la start cuti lambat skit....eynda takpe...anytime approve cuti maklum le duduk kat rumah.... hubby le terpaksa bajet cuti betul2 so next time takde masalah utk ambik cuti lagi....

Kami plan.... bertolak dari rumah pukul 3 pagi bersamaan sabtu, 18hb lepas... biasa la dah tertido, sementara nak bangun bersiap, jadi la 4 pagi keluar dari rumah...

Mula2 highway nampak tenang.... masuk Rawang kete dah banyak! Nak berhenti kat RNR utk sahur pun dah takde parking.... tetiba datang idea...exit tol Sungkai, berhenti sahur kat area rehat tol tu....dekat2 ofis PLUS sungkai tu le.... rupanyer ada jugak 4-5 buah kete stop situ macam kami jugak....tenang je bersahur kat situ hehe....

Dah sahur, masuk balik highway...mula la meredah kesesakan yg sangat hebat!! Agaknyer ramai yg bertolak sebelum/selepas waktu sahur.... 












Sabar je la.... setahun sekali mesti merasa pengalaman macam ni... kalau balik naik kapal terbang, nanti kat kampung patah kaki pulak kan....

Masa sahur kan minum air banyak.... paham2 aje la sejam dua lepas habis waktu sahur.... masing2 mula kelam kabut nak stop utk ke toilet la pulak!! Nak berhenti kat RNR memang susah sebab parking takde...sampai ke tepi highway pun orang parking & jalan jauhhhh nak ke RNR....dugaan betoi kan....

Ada jugak yg berhenti tepi highway & masuk celah2 hutan tepi tu hehehe.... paham2 aje ye... darurat :-D 

Kami pun exit lagi dari highway... kat area mana ntah... tak sangka pulak idea kami orang lain pun curi!! 





Realiti..... semua kenderaan tu exit tol... buat u-turn.... parking tepi jalan.... utk pegi toilet area plaza tol!! Time ni kami dah settle heheheh.... dugaannnn.... paling menakutkan nak balik kampung, highway jammed... nak cari toilet susah!! Bab makan minum tak kisah sangat....

Lepas tu kami teruskan perjalanan..... bertolak 4 pagi... sampai Sungai Petani 12.30 tengahari!! Hebat kan???  Padahal time kami bertolak balik ke Shah Alam, 4 jam pun tak sampai!! Sabar je la :-D

Nanti eynda citer kisah raya pulak....belum sempat edit2 gambar... tapi kat FB dah settle semua gambar terpilih eynda dah tepek :-)




18 comments:

aanie said...

dugaan betul....

Eny Yusnizar said...

Selamat Hari Raya Kak Eynda,
mmg teruk la jam raya lepas, kitaorang dari kedah ke perak tak teruk sgt, balik dari perak ke kedah tu adoiii heheh

Me said...

selamat hari raya k.eynda.. TQ utk ajaran akak yg buat invitation author tuh.... teruskan terjah ke blog saya yeee...

laju tue sungai petani shah alam tak sampai 4 jammmm?????????????

:: Mrs.Eady :: said...

tak pernah merasa semua nie...sb rumah mak mertua kene naik kapal terbang :)

Nigina said...

hari raya ketiga haritu gina pun raya kat sungai petani kat tikam batu umah mak sedara

LydSunshine said...

Salam, eynda ni org utara ye. Saya ingatkan org Kelantan. Heheh. Itu la.. dengar ceritanya highway plus mmg jem teruk kan? Kalo di LPT, jem hanya separuh jalan sebab org Kelantan akan exit Raub/Lipis.

Aku-Enot said...

bestnyer dapat merasa suasana balik kg sebelum raya..He3...

Mokteh said...

we were on the road on the same morning. rnr lepas rawang (tak ingat la rnr yg mana but it was a smaller rnr) sesak sgt sebab ramai pakai berenti for toilet break and sahur and hence the highway pun sesak tak pasal2. luckily sempat sahur kt rumah so just stop for the toilet je la. tu pun dekat 20-30 minutes jugak queue for the toilet. 6 hours journey from selayang to butterworth but alhamdulillah selamat & there was no accidents along the way.

ummisara said...

Cik Putih,

bab jam balik raya nih memang menyakitkan kepala...sakit badan!

have a nice day

Rozita said...

mujur saya tak terkena dlm kesesakan jalan raya tahun ni..syukran.

tahun lepas sy kena teruk

Ena's Palace said...

selamat hari raya k.enyda..
takpe la kak...setahun sekali jer
kalu tak bersesak2 camni tak terasa cam nak raya plak kan...

Farah Zamri said...

selamat hari raya maaf zahir batin utk kak eynda!
kirim salam kat Adam dan Hannah ye :)

Mama2Q said...

me pun sama, bertolak dari Jb kul 11 malam, sampai kedah 5 petang esoknya, 18 jam tu!! Kami pun sama, nak solat dan ke toilet terpaksa exit tol, then masuk balik highway...:)

yuzi musa said...

Nasib baik we all balik ari jumaat bertolak lepasnsolat jumaat... Cuak juga takut jam highway karak tu... Tapi alhamdulillah ok... Smooth jer trafic sampai ke kampung..

☆♥L@dy @yU♥☆ said...

citer pasal highway mmg kasi stress masa raya ke 2 weols from taiping nak sampai penang almost 3 hours...rasa naik basikal lagik laju ngeee

zailamohamad said...

selamat hari raya Eynda..maaf zahir & batin

Atie said...

Setiap kali balik kampung cuti raya mesti jalan akan jem punya..anw selamat berkenalan:)

syafisyifa' said...

Ushhh....buleh tahan jammed tuuu....Tp betul kan kalu naik flight nnt patah kaki xleh ronda2...hehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails