Tuesday, July 17, 2012

Far Atiq Cafe @ Cahaya SPK Resort Club.


Assalamualaikum....

Salam sejahtera semua....


Hari ni eynda & anak2 lunch dekaaaatttt aje dgn rumah....kalau kawan-kawan nak makan sambil menikmati suasana ala-ala resort cewahhhh... mari le ke Cahaya SPK Resort Club kat rumah eynda ni..... actually ini pengusaha cafe terbaru, yg lama dah habis kontrak kot, tak sure pulak tapi Alhamdulillah cafe baru ni menu2nyer lagi menarik & pelbagai.... so kami2 kat sini ada jugak la tempat nak makan-makan andai kata malas nak keluar jauh2 kan :-)




Eynda dah lama tak jejak kaki ke gym....tu kat belakang eynda tu gym le... tunggu raya minggu ke2 ye Insyaallah eynda datang gym balik hehe....sementara tunggu makanan sampai Adam tolong snapkan gambar... dah lama eynda tak posing depan kamera... agak malas kebelakangan ni...





Kaunter bar cafe di belakang tu.... dapur memasak di tingkat bawah... makanan dibawa ke atas guna "mini lif" ... hujung sana sales office cahaya SPK.... sape2 nak datang survey rumah boleh la ke sini... sambil tu boleh singgah makan.... agak lengang cafe ni ... mungkin ada masa2 tertentu akan ada ramai customer.... tapi keadaan sangat la tenang... boleh makan2 tanpa gangguan... Hannah pun bebas lari sana sini sampai ke hujung kat sales office tu... eynda pun tak risau tapi mata tetap memantau la...




Bangunan ni berkonsepkan open air, cuma berbumbung.... tadi hujan lebat... angin bertiup kuat... kat bawah tu ada swimming pool... tasik buatan... berhadapan rumah2 banglo yg masih dlm pembinaan.... boleh rasa macam makan2 di sebuah resort ye hehehehe....kat tempat Hannah berdiri tu ada dinding separuh berkaca so dun worry anak2 berdiri kat hujung tu takpe...



Eynda order Penang Char Kueteow.... sedap... cukup rasa...




Ini adam punya.... mushroom soup dgn garlic bread.... walaupun roti biasa je, bila cicah sup rasa sedap pulak.... mushroom soup tu rasanyer diaorg prepare resepi sendiri coz tak rasa macam instant mushroom soup... tak rasa macam mushroom soup pizza hut.... hirup panas2 sedap... tapi yg ni adam tapau sebab dia kenyang... ada satu lagi menu dia order hehehe...





Kat mana-mana pun adam akan order nasi goreng kampung kalau ada dlm menu.... feveret dia... kat sini dah 3 kali datang order nasi goreng ni... Adam kata sedap.... ada setengah restoran adam tak brape suka nasi goreng kampung diaorg... terlalu pedas le... ada yg guna cili kering pulak... yg kat cafe ni pass la utk adam :-)





Hannah nak makan fries aje... so eynda order fries... tapi tak sangka nak dapat hidangan macam ni... selalu kat mana-mana order fries mesti fries semata-mata je.... bagus jugak... walaupun hannah asing2kan cheese yg ada atas fries tu... eynda ambik & makan dgn salad tu... wahhh banyak makan ye eynda ni hahaha... 




~ Pinjam dari fb cafe ~


Ada banyak lagi menu yg ada kat situ... antaranyer nasi briyani... nasi lemak berlauk...laksa johor (eynda dah makan, not bad... portion banyak)... laksa penang (dah rasa jugak...)... nasi2 goreng pelbagai... tadi pekerja tu kata ada nasi kerabu daging bakar kalau tak silap.... eynda tak order sebab tak teringin makan nasi hari ni hehehe... next time ok... western food pun banyak.....

Tadi order makanan2 kat atas tu, dgn air teh ais, ice lemon tea, ais kosong, total RM32.90.... bagi eynda affordable la sebab makan2 kat mamak kami tiga beranak ni pun RM30++ jugak... makan kat KFC lagi le boleh cecah RM40-RM50 kalau anak nak itu ini kan... dgn suasana kat cafe ni eynda rasa berbaloi plus makanan tak menghampakan so far....

So lepas ni kawan2 , mari la dating dgn eynda kat cafe ni hehehe... anak2 boleh main kat playground free aje.... atau ada lebih masa boleh swimming jugak.... kalau eynda bawak kawan2 dari luar mandi kat swimming pool ada caj dikenakan le... boleh berkampung kat pool dari pagi sampai petang pun takpe hehehehe....

Berdasarkan pengalaman peribadi makan di sini, eynda kasi 4 bintang lah.... kalau nak tahu sedap atau tidak, boleh datang ye :-)

Bulan Ramadhan nanti Insyaallah cafe akan buat buffet utk berbuka.... Dewasa RM55... Kanak2 RM28.... nak tahu lebih lanjut sila hubungi pihak cafe di number tertera kat banner atas tu... boleh jugak check di blog diaorg... atau join facebook cafe : Far Atiq


Tadi ada cakap kat staff cafe, mungkin eynda akan buat entry utk cafe diaorg ni dlm blog eynda yg biasa2 ni.... kalau pihak cafe ada baca, selamat datang ke Eynda' s Diary ;-)










12 comments:

Semut Senyum said...

jarang resort ada makanan best2... tapi nampak macm best je makanan2 tu...

reyna ibrahim said...

orang luar boleh masuk makan bila-bila pun ker kak lin?

Ijah EmoTemo said...

wah! harga dia berbaloi jugak tu :)

eyndayusoff said...

Semut Senyum... sebab diaorg ni caterer jugak kot... so makanan boleh tahan sedap...

eyndayusoff said...

reyna... boleh :-)

eyndayusoff said...

Ijah... haah kan :-)

KhaiRin : anies said...

kalu dkt mau sy terjah kak

Annie Han Yeon Rin said...

Sis Eynda,

Dah lama sangat tak jenguk blog sis. Wish sangat dapat makan kat cafe tu.. looked yummeh la nasi goreng kampung tu ^_^.

Mama2Q said...

tgk pic hannah tu ada iras cam minah saleh pun yer....eynda masa pegnen minat kat mat saleh yer...ahaks...

Ila Razali said...

makan2 dengan view yang hebat....

pas raya lah kot nak merasa mai makan sini :) harga ok?

p/s - anak2 eynda macam org putih yer.....comel!

Jiejah @ Iza said...

menarik gak eynda ,nanti lepas raya boleh la terjah .
hari tu buat family day tadika adam kat sana , so tau la mana letaknya cafe ni .. mmg nyaman jek suasana sbb dia open air kan ;-))

Emma said...

Eynda lepas raya nanti nak lepak spk le bawa anak anak mandi pool pagi sampai petang. .boleh bawa food ke? Nanti kita plan ya.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails