Tuesday, March 6, 2012

Letih Betoi La....




Sampaikan dah fobia nak bawak kete....

Lately banyak betul dugaan bila memandu......

Kete dari lorong beri laluan keluar pecut sampai nak langgar kete eynda....sampai kan dua2 kete kami brek mengejut tengah jalan & kete tu kena hon dgn kete lain!

Lori lane kiri terpelantingkan batu kena cermin eynda di lane kanan, retak bintang... nasib tak retak seribu.... lori pecah tayar kat highway dekat je dgn kete eynda gedeboommmm... terkejut tau...

Yg cucuk2 takyah citer la... hello nak pecut pi Sepang circut, saya bawak ikut had kelajuan yg ditetapkan...kat depan tu selalu ada speed trap, saya kena denda bukan kamu2 yg nak bayarkan....dah nak pecut potong aje la takyah cucuk2... saya pun bukan di lane paling kanan...

Yg cucuk2 takmo potong, tetiba masuk lorong perumahan kecik yg kiri kanan ada kete parking depan rumah tetiba nak pulak potong kat situ, nasib takde orang/budak2 kat tepi jalan main2...bukannyer jalan lurus, berselekoh skit...bahayakan pemandu yg dipotong jugak ye ehemmm saya la tu... (had kelajuan di kawasan perumahan adalah 30-40km/ph, memecut adalah tidak digalakkan)

Yg parking punya la banyak kosong tetiba boleh zassssss masuk parking tepi kete kita, hebat masuk parking at 20-30km/ph kot pastu brek mengejut...kebetulan kita nak keluar dari parking dah susah... bila cakap elok2 sila betulkan parking sebab kita nak keluar dia boleh jawab "sikit jam...sikit jam..." lari hilang pi mana ntah....




 
Dalam gambar nampak luas je.... nasib hari2 ku lari 3km-5km... kalau size badan dua kali ganda konfirm tak boleh masuk dlm kete sendiri...(bercakap pasal diri sendiri, tolong jangan ada yg sentap)...
 
Yang parking tunggu anak kat sekolah kat jalan yg muat2 utk satu lagi kete lalu tapi dia konker tengah2 jalan tu...kita mintak tumpang nak lalu kat belakang dia boleh buat tak heran... adjust sikit je... alih2 kete kita naik atas divider kat tepi nasib takde scratch apa-apa kat kete kita....

Dah letih...tapi masih kena bawak kete...sabar je la... rakyat Malaysia tolongla ubah attitude masa memandu... tu baru sikit yg eynda listdown kan... eynda bukanlah pemandu yg hebat... bawak pun savvy aje.... owhhh sebab bawak savvy kot asyik kena buli aje...tapi kita cuba ikut cara pemanduan berhemah la.... kat mana boleh laju, kat mana kena slow, kekadang perlu pikir jugak hak pemandu lain....

Cuba belajar pikir " ehhh aku parking macam ni takpe ke tak ganggu pemandu tepi2 belakang2 depan2 yg lain ke?"  "aku cucuk2 ni kalau tetiba kete depan kena buat emergency brek, sempat ke aku brek?" "aku pecut laju2 ni 120kmph....140kmph...kalau tetiba tayar kete aku pecah cemana? "

Ingatlah insan tersayang....

Membebel je kan.... ntah2 eynda yg tak reti bawak kete ahahahaha.....





 


 

11 comments:

Pretty Ryna said...

hehehe.....nasib baik kak eynda kecik..muat la lagi....kalau ryna..jenuh la....kena masuk ikut sebelah sana

mama maman aka yana said...

eynda.. hari2 mama ngadap benda2 gitu.. sakit hati hari2.. hari2 membebel.. hehehe.. stress kat jln raya.. masuk office lmbt, kena jeling officemate.. tgk kat desk.. penuh ngan kertas2 keja.. huhuhu.. mmg cepat tua la kannn perem nih...:)

sisdee said...

mmg selalu camtu eynda..ni namanya pntingkan diri sndiri :((

Aisumi Chan Kawa'i said...

pemandu kita mmg mcm tu.. pergi lah mana2 mesti ada jer yg bawak macam apa ntah.. grrr~ kita hati2 org xhati2.. huhuu~

adarnadzmie said...

beringat sebelum kena kan eynda...:)
saya paling sentap org bawa kete laju dlm kws perumahan... memang saya geram siap dlm kete bebel mcm2..hehe..
saya gelar org bw kete tu mangkuk ayun..kuikui

diana zainal said...

saya pun bengang dengan orang bawak kereta laju kat kawasan rumah. fine, semua orang penat balik dari kerja..understandable, tapi takat sekangkang kera je lagi nak sampai, they dont have to speed and cucuk that way. ada time nak sampai kat roundabout dalam area rumah ni, ada lady ni try nak potong sampai makan jalan orang opposite..memang kena la dengan saya kan. silliness to the max. I dont have any kids yet, tapi saya yang risau lebih bila orang bawak kereta laju, sebab kadang2 budak2 ni main basikal ke lari2 keluar dari antara kereta yang parking kat rumah, tak sempat brake siapa yang salah? COnfirm they all akan salahkan ibu bapa. Yes parents kena jaga anak, tapi kita yang adults, so we have the ability to foresee the dangers of driving fast at a residential area. Yang bawak laju tu most of them pun ada anak tapi tak heran kot kalau kena langgar.. Emo punya comment..lol :)

Lia said...

lia pun selalu jugak kena mcm ni. geram aja kan..

m a r i s s a said...

hi eynda..
sy pon slalu kene mcm ni.. suke hati je org2 ni.. kdg2 x pedulik psl org lain.. tapi eynda kan maintain cool..

btw, sy dah lame sbenanye jd silent reader.. but now i need more followers, hope eynda sudi2 la follow blog saye ye.. tq ;)

www.diyanamarissa.com

Me said...

setoju sgt... mmg sakit hati kan kalau driver lain yg selffish nie.. kita hati2 mereka drive mcm jalan kosong... tak kisah la kita drive kereta apa.. hak pemandu lain n keselamata org lain semua pemanadu perlu ambil berat.... ( emo ni emo... )

Sal said...

Saya setuju kak Eynda. Saya sendiri pun dah byk kali kena. Ada yg kat traffic light pun berebut-rebut nak memotong, macam dia sorang ada hal penting. Ggggrrrrrrr.......

noradzlina.kamdani said...

setuju dgn cerite akk tu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails