Tuesday, December 27, 2011

Red Wedding.

Sabtu lepas kami pulang ke Kedah utk hadiri satu majlis perkahwinan.... risau jugak nak balik sebab tahu aje la bila cuti sekolah + krismas + banyak wedding = highway jam! Kebetulan siang tu kami keluar ke kota damansara kejap... jalanraya memang sesak. So hubby ambik keputusan lepas maghrib baru bertolak.... Alhamdulillah highway tak sesak langsung... bertolak dlm 8.15 malam, 12.30am dah sampai sg petani. Tu pun berhenti di 2 RNR....tido di rumah MIL dulu malam tu... esok tu baru ke rumah mama eynda... kan dua2 orang sg petani so relaks la kan :-D Dah sampai 12.30am pun dlm 3.30am baru boleh tido coz anak2 takleh tido...adehhh... jadinyer brape jam aje la tido...bangun pening kepala sudahhh...

Ke rumah mama eynda tengahari... actually kenduri hari isnin... hari ahad buat akad nikah pukul 10 pagi tapi eynda tak sempat pegi coz anak2 pun bangun 10 pagi! Sempat la makan lauk kenduri akad nikah... petang2 skit mama & cousin ajak pegi kedai barangan hantaran coz ada misi yg harus dilaksanakan... misi yg dah 11 tahun eynda tak buat... bukan misi "nurse" tu ye hehe...

Laaaa... 2 perenggan dah kan... tapi belum citer sape punya wedding... wedding anak arwah cousin eynda... rumah kenduri selang beberapa buah dari rumah mama eynda aje....meriah jugak... akad nikah lauk pauk mama eynda masak... malam tu cousin eynda masak bihun sup daging... ada sup gear box! Malam tu jugak ada live band! Joget lambak je takde hehe... Live band tu kepunyaan pengantin lelaki... anak arwah cousin eynda yg pengantin perempuan...hari kenduri bersanding tu ambik catering la...dengar citer panggilan jemputan 1000 orang...wow!

Tiba hari kenduri.....




Inilah misi eynda & cousin eynda....brape banyak cousin eynda tulis kan... cousin eynda yg ni dulu pernah bukak butik pakaian pengantin.... dia ajak eynda pegi beli bahan utk buat bunga telur pihak pengantin lelaki... mula2 dia & mama eynda plan nak beli bunga telur biasa tu... tapi sebab tempat pacak cucuk telur tu takde stock, terpaksa cari alternatif lain... tetiba eynda ternampak raga putih ni... nampak pulak bekas telur merah tu... terus dapat idea... inilah hasil gabungan idea kami bersama hehe... ok la... takde kena mengena dgn krismas ok...hehe... tema kenduri putih & merah... tapi bila dah tambah hijau tetiba nampak macam hadiah krismas pulak :-p Mula2 plan nak bagi pihak pengantin lelaki aje... rupa2nyer keluarga pengantin perempuan yg datang dari melaka pun berkenan & nak jugak... last minute hari kenduri pagi tu eynda pi beli bahan tambah kuantiti! :-) Hasilnyer dapat dekat 40 bekas jugak la... pihak lelaki datang dlm 20 orang...selebihnyer dapat kat geng melaka & maybe jiran2 rapat... eynda sendiri tak sempat ambik utk eynda hhmmm... dapat simpan gambar kenangan je :-)




Dalam 1.45pm baru boleh pegi kenduri... anak sedara tolong bawakkan hadiah hehehe... anak2 sedara ni termasuk yg kawin ni la yg eynda dok dukung/riba sejak baby lagi... sekarang diaorg lagi tinggi dari maklong eynda ye :-)




Jom makan lauk kenduri........eynda snap dari depan rumah mama eynda ni...dekat aje :-)




Sampai je snap gambar pelamin :-)



Pastu ambik nasi .... tempat duduk bawah khemah penuh so kami makan kat rumah makcik eynda...tepi rumah kenduri hehehe...semua tinggal dekat2 aje....lauk ayam masak merah...daging masak kicap...kari dalca kot tapi ada jantung pisang...  sempat makan brape suap je... dengar bunyi kompang... pengantin lelaki sudah sampai... nak sambung makan, rasa rugi pulak tak dapat snap gambar pengantin kan... so tinggal makanan dulu... pegi snap gambar... kecoh je kan makcik ni hehehe...terbantut la eynda makan lepas tu... tambah2 lepas tu nampak hantaran pihak lelaki diaorg masukkan dulu dlm rumah makcik eynda..sah2 pinggan eynda dah takde kat dalam tu... tapi eynda tak kisah... sejak amalkan Jamu Ratus Warisan & Kopi Pegaga eynda kurang nafsu makan sikit so tak kisah orang kemas pinggan pun hihi... ye la tu... :-p




Dah sampai... cantiknyer pengantin... muka Lynn sebijik muka arwah mama dia....ehemmm..pengapit2 tu pun anak2 sedara eynda...harap maklum :-D




Isteri cousin berkurung kuning sedang tunggu kedatangan pengantin........




Baru perasan baju pengantin perempuan kebaya labuh :-)




Mama eynda mengasuh Hannah... haru la anak dara ni nak tengok "princess" sampai nak join pihak pengantin lelaki duduk depan pelamin... jenuh pujuk... segan la sibuk2 kat depan pelamin kan...




Gambar ni blur sikit sebab snap sambil dukung Hannah.... pas tu zoom dari jauh... snap banyak keping yg ni je elok skit...ayah pengantin perempuan sedang menepung tawar...direnjis-renjis dipilis.... ditepungiiii la tawar...hai beras kunyit ditabur... disiram si air mawar.. cewahhhh :-D




Ayah ngasuh Hannah pulak... kami lepak kat rumah makcik eynda je... jangan serabut-serabut depan rumah pengantin hihi... kasi peluang kat orang lain :-D




Zaman adam kawin nanti mesti semua benda mahal... kan adam kan :-D




Geng kompang.........




Bunga telur utk tetamu...




Nak ke meja makan pulak.......




Sesuai sangat dgn warna merah!




DJ of the day hehe...




Berposing dgn cousin paling rapat... Mina....




Hantaran dari pihak perempuan tema merah biji saga.....




Bilik pengantin... tak sempat snap gambar pengantin dlm bilik sebab kami nak balik ke shah alam lepas tu.... tak tunggu lama-lama...




Anak pertama Mina... dah besar...




Biasa la setiap kali balik kampung mesti posing dgn baby kan.... kali ni dgn baby kedua Mina pulak... raya hari tu belum bersalin lagi... dia pun dah dapat sepasang....




Cukup la hero & heroin ni kan hihihi....



Dalam 3pm kami balik ke rumah mama bersiap utk balik ke shah alam coz hari selasa hubby keje... singgah rumah MIL dulu sebelum bertolak ke shah alam.... dlm 5.30pm kami bertolak pulang ke shah alam... tahu tak pukul brape sampai rumah? Pukul 12.30 pagi!! Jam teruk kat highway! Singgah 2 RNR jugak la... tu pun susah nak dapat parking.... dinner siap2 kat RNR tapah so sampai rumah boleh tido aje hehe....

Ramai betul cousin2 yg eynda mentioned dalam entry ni kan... kalau tak paham buat2 paham aje la.... cousin A cousin B cousin C dan seterusnyer hehehehe....




5 comments:

Qaseh said...

mmg kreatif la Eynda. mmg cantik bakul putih dgn bekas telur tuuu

♥MAMASYAZA♥ said...

wah memang cantik berseri warna merah tu

eynda said...

Qaseh...trima kasih :-)

eynda said...

mamasyaza.. haahkan kaler merah memang menarik & sesuai utk wedding...

Salina said...

cantik bunga telor akak buat tu..berseri2 gak ye kalo tema merah ni..nice..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails