Monday, December 13, 2010

Adam Dah Bujang!

Sebelum eynda citer tentang percutian...mari eynda citer apa yg berlaku hari ni...
Allhamdulillah Adam sudah rasmi menjadi anak bujang...yeaayyy....good boy adam!!

Bangun awal pagi tadi prepare sarapan utk Adam...dia kena makan sebelum 7.30am...pas tu bersiap...hubby call doktor, doktor cakap line clear so kami pun pegi Umra kat seksyen 13 Shah Alam....


Dalam 10.30am Adam warded sementara tunggu surgeon datang.... 





Ambik tekanan darah...adam teruja sebab 1st time guna benda tu... 



Dalam 11.30am surgeon sampai....lepas timbang berat badan Adam dibawa ke bilik pembedahan....mula2 ingat kena guna GA (general anaesthetic) coz doc ada cakap kalau Adam menggelupur diaorg akan "pengsankan" dia aje...so far takde masalah...Adam bekerjasama so buat cara normal...bius kat tempat nak khatan aje...



Hannah melalak nak ikut abang Adam....


Eynda & Hannah tunggu dlm ward...dah Hannah bising nak pegi kat ayah, ayah tunggu kat luar bilik bedah, eynda bawak Hannah naik tingkat atas...tetiba kat atas dengar Adam menjerit kuaaatt sangat..."sakit!!...sakit!!...adeehh kesian pulak...terus hubby & eynda bawak Hannah turun bawah coz takut Hannah trauma...eynda pun rasa tak sedap hati....tapi adam jerit tu kejap je...tak sampai seminit dia diam...so eynda anggap takde apa la...bila dah settle, nurse kata Adam good boy....tak banyak peel ...excited sangat masa proses khatan cuma masa nak jahit dia ternampak jarum & kata sakit masa tengah jahit....tapi kejap aje... 




 Dalam 12.30pm selesai....masuk je dlm ward, nampak eynda meleleh la skit airmata Adam....tapi bila kita cakap slowly semua dah selesai...adam good boy....bla bla bla...ok la dia....nurse bagi makan siap2 ubat demam...ubat tahan sakit...15 minit kemudian boleh balik rumah coz takde bleeding teruk & dia boleh buang air kecil macam biasa....




Ehhh...ni tak termasuk dlm jalan citer....dia pun nyibuk nak lepak atas katil... 




Tengah tunggu wheelchair utk keluar dari spital.... 




Buat sementara ni tido kat bilik bawah....ikat tali rafia....gantung kain...sepit kain kat tali guna kerongsang tudung eynda aje hahaha....pesan kat Hannah...jangan dekat dgn abang adam...abang adam sakit....hannah pun takut bila abang adam usik nak tunjuk kat Hannah ahahaha....tahu takper... 





Ubat-ubatan yg adam kena makan/guna....ubat demam...antibiotik...ubat tahan sakit (yg ni guna masa eynda ceaser adam & hannah dulu so eynda konfiden adam takkan rasa sakit) & ubat sapu....ubat sapu ni utk "dressing" selama 3 hari...eynda & hubby tak konfiden nak buat kat rumah so 3 hari ni kami akan bawak adam gi spital utk "dressing" (cuci luka)... 



Anak bujang eynda tengah tido...sampai rumah tadi makan roti jem 2 keping...pas tu mintak mushroom soup, tak sempat buat dia dah tertido...belum bangun lagi...biar dia berehat....coz kalau dia bangun dia sibuk nak guna komputer....tadi siap bangun berdiri nak ke meja pc dah kekekeke....isskkk...nanti bentan!!

Total kena bayar tadi RM628.....

Alhamdulillah lega hati....cakap kat Adam dari minggu lepas...selagi adam tak berkhatan selagi tu Adam rasa beban....sekarang dah lega kan...cuma sakit skit sementara nak sembuh la...relaks la Adam...mama dulu nak bersalin kat Adam & Hannah lagi teruk... potong 7 lapisan perut tau heheheh....

Sekarang Adam dah besar....dah jadi anak bujang mama & ayah..... :-)


28 comments:

sheila said...

adam dah bujang..lepas ni mama tunggu menantu je hahaha

Softtouch [Hanim] said...

dah besar dah adam...smpai masuk wad yer kak eynda..lega dah adam..

Queen said...

aik?...kenapa sampai masuk hospital?..jahit?..bukan clamp eh..

heheh..pelik sikit..sebab sekarang semua guna clamp..dalam masa 4 hari gitu dah boleh berlari2 kat luar dah..

tapi ape2 pun...congratz utk adam.. adam sekarang dah besar tau!..
So tangung jawab adam pun dah besar...kene jaga mama and hannah...
=)

Semoga selamat berpantang seminggu ni. =)

nurulhudaresad said...

seronok ada anak bujang ehh....new experience....

noradzlina.kamdani said...

kene jaga adam bek2 takut bentan

Mummy Dasy said...

dah bujang dah, kite plak berdebar2 ari rabu ni baru nak sunatkan Danish..

eynda said...

sheila...hehe...yg tu kena suruh dia cari duit banyak2 dulu la :-p

eynda said...

hanim...masuk ward hanya utk prosedure hospital...utk adam rehat2 sebelum & selepas...

eynda said...

Nik..haah sekarang banyak cara...normal...clamp...GA...kami dah konsult dgn doc sebelum buat...kami decide ambik normal coz clamp ni .cara nak sembuh tu kalau silap ada effect bila dewasa...tapi maybe peratus kecik...saje nak bagi adam pengalaman cara normal...jahitan tu pun takyah bukak...

Mr & Mrs Ai said...

adam dah boleh kawen..hehehe

eynda said...

Nurul...haah new experiance...

sYuFiNaZ SuHAiMiN... said...

dah jadi anak teruna.....bole cop buat menantu nih.....hehehehe

Alin Marlini said...

kuat abg adam ek...tak nampak muka nangis pon..gud boy...harap2 Qayyum pun cam abg Adam gak nanti..

A~ said...

terharu baca anak-anak dah besar semua, dah reach milestone penting.
tak lama lagi dah nak ada girlfriend pulak. then u plak terima menantu... aaaiii.. cepat betul masa berlalu kan eynda.
tahniah adam, good boy, tahan semua tu.

Just Call Me Bitt said...

gulp....
bab ni susah nak komen...hati terketar2..semoga adam cepat sembuh k...

dianaibrahimali said...

semakin cptlah adam membesar lps nih...
kejap jer dah jd anak bujang kan???

PINATBATE said...

Salam ziarah,Tahniah dan semuga cepat sembuh Adam!

cikbedahlaser said...

good boy... bagus adam.... jgn lasak2 k.. nti lmbat baik... jaga diri bebaik.... slmt menempuh alam remaja la pulak pas ni

Lady of Leisure said...

yeah tahniah adam hehehe... good boy..! adam ni lady tengok raut muka dia pun memang nampak dia naak yang baik dan tak banyak ragam kan.. hehe
dah besar adam..

psst tak sabar nak baca entry cuti2 kak eynda.. :)

anie,Nagoya said...

tahniah....boy.thn depn giliran anak kita lak.kita lak rasa takut...

zailamohamad said...

waah, ramai parents yang khatan awal2 anak jantan diorang kan..kakak opis zaila pon dok bercerita pasal pengalaman dia jaga anak jantan berpantang..

waah, rilek je Adam ya, selamat berpantang & menjalani kehidupan sebagai anak bujang;)

AyuArjuna BiGoshh said...

eynda...tahniah utk adam..besar dah dia...anak ayu sunat gak ari ni..
http://ayuarjuna.blogspot.com/2010/12/anaqi-selamat-berkhatan.html

Cik Firus said...

selamat datang ke dunia remaja yer adam..

kalo style dlu2 nk cpt sembuh mkn ikan haruan..style skg minum pati ikan haruan je..

Cikgu Yus said...

bravo adam. anak aunty lom buat lg..next year kot.. :0

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

xleh ingat dulu2..
hehehe....

ERMAYUM said...

conrats Adammmmmmmmmmm dah boleh ngorat dah heheh

ibuayu said...

tahniah untuk adam..dah bujang anak eynda fasa pertama dah selesai..

Queen of Ur Heart said...

sudah besar anak bujang eynda. x lama lg terima menantu pulak.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails