Wednesday, November 24, 2010

Taman Burung Kuala Lumpur.


Kebetulan mama & adik eynda datang rumah sempena housewarming & raya korban, diaorg sambung stay kat sini lama skit alang2 setahun sekali je boleh sampai KL kan hehe....last sabtu kami bawak mama & adik pegi Taman Burung Kuala Lumpur...

Bayaran tiket masuk : RM15 (mycard holder)
                                  RM6 (kids bawah 12 tahun)
                                  kamera masuk free.



Sementara tunggu hubby belikan tiket masuk, beli makanan ikan RM1 utk bagi ikan2 kat luar tu makan.....dasyat....ikan2 tu gaya macam nak panjat batu2 tu tau...berebut makanan....tak cukup makan kah? :-D 

Oleh itu kalau ada yg pegi sana sila la bagi ikan2 tu makan ye...kesian :-D




Hannah ni masa kat rumah punya la seronok nak pi tengok burung....tapi bila sampai dia jadi takut...terjerit-jerit melalak....dia tak sangka banyak burung terlepas tak duduk dlm sangkar...jinak2 pulak tu...bukan kita cari burung...burung cari kita!



Burung feveret hannah....ingat lagi masa kat avillion PD, hannah siap ikut merak pegi mana pun...kita pulak yg cuak....kali ni ehhh hannah pulak yg lari bila tengok merak...walaupun dia suka sangat burung merak....banyak sangat kot merayau-rayau tepi dia...



Adam & pakcik dia...



Nampak tak sape yg terlebih excited sebenarnyer?? Tak aci sungguh!! Adam pun buat peace sebenarnyer...tetiba dia turunkan tangan...tetiba hubby snap gambar...tetiba nampak mama yg over hahahaha.....




Dan jugak mama yg tetap menten tengok kamera posing kontrol ayu....adam tu buat muka boring...sebenarnyer dia nak ajak pi muzium negara tapi majoriti takmau pegi hehehe...terpaksa la dia ikut majoriti yg menang undi ke taman burung :-p

Mama & adik tengok apa tak tau...ada photographer lain kah sebelah sana??




Burung ni kan...kalau kita sembang dgn dia ala-ala berbisik tu...dia akan datang dekat suakan telinga dia..ala-ala nak dengar apa kita cakap hehe...so cute!



Burung ni pulak sangat le bersopan santun....dia meniti kat kayu tu...bila sampai kat eynda dia kata " tumpang lalu..." dalam bahasa dia la heheheh...dia nak meniti sampai hujung kayu tu....



Yehaaaaa....bila sebut taman burung eynda dah bayangkan ini....bila sampai luar taman burung eynda dah teruja semacam je...bila nampak burung2 hantu ni apa lagi....impian jadi kenyataan la....terusss cakap kat hubby, eynda nak snap gambar dgn burung hantu....burung hantu aje diulangi ye....burung lain takmau....buat yg belum tau, eynda minat sangat dgn burung hantu....kalau diberi peluang bela burung...eynda pilih burung hantu! 

Kalau nak snap guna kamera staff kat situ & print gambar rasanyer RM40. Kalau guna kamera sendiri macam eynda ni sorang RM10...boleh snap 4-5 kali sampai puas hati...tapi cuma boleh pilih 2 ekor burung je....

Bestnyer....yg kat tangan tu letak2 aje dia gelek2 macam menari hehe....




Masa eynda snap gambar dgn burung hantu tu , umpan hannah dgn eskrem...suruh diaorg duduk kat meja jauh skit...cakap kat dia , mama nak pegi toilet....kalau dia tahu eynda pi ambik gambar dgn burung, konfirm dia melalak marah....ni peel biasa dia...cubaan merosakkan gambar....ye berjaya sebab abang adam terlindung....memang itu niat hannah kan... 3 kali snap 3 kali dia ubah tempat ikut kamera...




Sempat bagi burung ni minum susu kejap sebelum hannah melalak marah... "jangan bagi bird makan!!" uhhh sangat garang!



Kerana asyik ambik gambar kami, ini je gambar photographer kesayangan eynda....nampak tangan je..tu pun sendiri snap hehe...kesian...bini teruja sangat sampai terlupa snap gambar hubby sendirik...padahal dok snap extra photo dgn lumix...haiihh...takpe saya janji kita pi PD nanti saya tangkap gambar awak banyak2 ye....





Hannah takutkan sesuatu....apa tu??

Jeng jeng jeng...

*


*


*


*


*


*


*


*


*


*



Hehehehe.....binatang yg sangat low profile....duduk diam2 je kat tepi pagar tu....hannah tengok terkejut la...ingatkan batu :-p



Adam pun mula2 tak perasan....



Nampak gaya mama eynda sedang memikirkan masalah negara tu hehe....hannah pulak tak habis2 melalak....



Berehat sebentar di kawasan air terjun....sejuk skit tapi hannah pulak melalak nak pegi kat ayah dia yg tengah snap gambar ni...haiih hannah...



Sampai kat area playground...singgah dulu bagi mood hannah ok skit....frust betul time ni...eynda tengah berangan naik buaian ala-ala bawang merah bawang putih tetiba hannah datang nak duduk atas riba...



Posing muka serius....



Hannah dah mula hepi....



Dan terus hepi.....naik dgn eynda ni kikiki....



Hubby kata...burung Emu tu tengah usha eynda...lama...tengok muka notty dia!!




Owwhh...rupanyer nak suruh suapkan makanan....Emu sebelah dia tu sempat senyum kat kamera hahaha...



Lama jugak kat taman burung...tiba masa utk balik...



Tunggu kat depan taman orkid...sementara ayah pi ambik kete..parking jauh kat memorial tun abdul razak coz parking depan taman burung full...masing2 pegang cukai berbayar!



Sayang sangat hannah kat merak lembut dia tu....siap suruh eynda usap2 atas kepala merak tu....



Sebagai penutup entry....eynda bagi tips utk ke taman burung ye....pakai la outfit yg kalerpool..contoh macam dlm gambar ni....tudung kelabu...baju caca merba...jeans biru lusuh...henbeg tali pink....kasut kaler oren!! Eynda pasti burung2 kat situ akan lebih fokus kat kita berbanding orang lain sebab burung2 kat situ ingat kita ni geng diaorg jugak...diaorg kan kalerpool!! Lagi kalerpool lagi bagusss :-D


Bagus tau pegi taman burung ni...sape2 yg minat hidupan alam mesti suka...kalau stress boleh hilang sebab tengok burung2 yg comel & macam2 gaya aksi....kecuali hannah yg mula2 hepi pas tu stress bila tengok burung2 coz takut! hehehe....

Lepas tu kami balik shah alam singgah makan KFC pas tu balik rumah......

Sekian...






16 comments:

sLEEping BEauty said...

aah lah eynda cacamerba ... kalerpool lagik .. hahahaa..

mcm best je kat situ .. :)

anie,Nagoya said...

balek bln12 ni nak g le.tapi kita tak de baju berkaler2 ni..pinjm baju Eynda leh?

mummy_ayu said...

best kan taman burung? ayu dah pergi 3 kali..ingat nak gie lagi..cuma letih jalan sbb tak de train mcm kat zoo...he he he..

Softtouch [Hanim] said...

mmg nmpak kak eynda yg hepy..he he he...last p masak kecik2 dulu...nnti nk pglah...
baju nilah yg kak eynda ckp kat fb tu yer..tgk elok je kak, mcm kene je semua...

Zareene Saifuddin said...

hmm... cam seronok je ye pi taman burung ni... xpenah pegi lg KL Bird Park ni...should go there someday.. last year sementara nak tunggu hari besalinkan Canaz, zareene penah pi Penang Bird Park yang kat area Sunway Carnival tu.. tp kotoq la situ... x syiokkk...

Queen said...

dah macam2 eh birdpark tu//boleh la nak pi singgah lepas ni..hihi

Ena said...

cantik semua gambo.. clear.. sedap mata memamdang..

alahai.. sian hannah.. takut upernye.. hihi..

best juga kan p situ.. tapi tu la.. time ena pergi hubytak ikut. gambo tak cantik sangat la sbb guna kamera comei ena jek.. kalo guna dslr huby clear la sikit kan..

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

inilah rupa kalerpul tue rupenye...
hehehe...

yangyuyu said...

beraninya pegang burung hantu tu..hehe..sy ni geli.....eii...mau melalak cam hannah haha

suhailas said...

Itu lee ingat gak nak layan bluesss kt situ sabtu nii tp siain lee pulak ajak tgk Megamind 3D,Rapunzel laaa semua ceta dia jeee.....

Mieja@Faiza Amir 2001 said...

hehehheheh eynda suka gambar enyda dgn owls tu...cute meyute:)

A.I said...

e'eh...teringin pulak nak bawak bebudak ni ke sana (mak budak yg dah over xcited sebenornya ni)...best rupanya taman burung tu ye..isk

Just Call Me Bitt said...

perangai budak-budak ni susah nak predict kan...kadang2 cukup makan cukup tidur pon buleh tak senang duduk jadinya...cousin bitt pon dah banyak kali dok ajak p sane..tapi hati mcm malas buleh jadi dia plak jadi burung tak de kaki kannn...hehe uishhh ambik gambo dengan burung pon kena charge ke??? pengsan

lily lotus said...

dah lama tak pergi. boleh tahan jugak entry fees dia :D tapi berbaloi takpelah kan

Millomocca Danique said...

cantik jugak taman burung nih...
taapi ada penglaman dulu kena patuk ngn burung kakak tua so smpai sekarang takut burung..hehehe

http://millopunyablog.blogspot.com/2010/11/saya-suka-blog-awak-la.html

amin said...

mcm best je tempat ni, sy pun nak pg kjp lg...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails