Friday, October 8, 2010

LUMIX DMC-FX68 ~ Gajet Baru Eynda!!

" Awak sedar tak awak ada penyakit?? Awak sedar tak awak 3 bulan sekali tukar kamera??"

Waahhhh.....saya sedar wahai cik abang....tersengih-sengih eynda tau....

" Tauuu...nak buat cemana saya ni giler gajet.. :-p"

"Kalau awak kumpul duit tu hujung tahun boleh beli iPhone..."

" Saya tak minat iPhone le....nasib baik saya giler gajet...kalau saya giler handbag sebulan sekali saya nak handbag baru....lagi haru awak nanti haaa..."

"Handbag lebih kurang harga kamera tu jugak..."

" Uiitt...handbag kalau yg saya nak lagi mahal tau...seribu...dua ribu...."

Amboi...sakan berdialog kan heheheh.... biru itu hubbyku....pink itu sudah tentu le eynda :-D

Kisah terjadi di malam anniversary.....sebelum dinner di Empire Subang Jaya tu, masuk le satu kedai kamera...berlaku semasa hubby pegi toilet kikiki....pandai tak ambik peluang?? :-p Masuk survey2 kamera yg plan nak beli tu...tengok harga kat kotak...okkkkk...tengok aje la...mahal betul!! Saje la tanya tokey kedai...brape harga...dia jawab RMxxx..... "Alamak!!" Spontan eynda jawab depan tokey tu...sebab tak sangka harga tu ye....dia dgn staff dia gelak2 kat eynda pulak....pas tu ok...pi dinner dulu....

Habis dinner hubby pegi smoking kat luar Empire tu....eynda terusss terjah kedai kamera tu balik.....kali ni nak try pulak function2 yg ada...sudah teruja youuuuuu....alahai...nak beli ni...tapi takut hubby marah....hubby masuk jugak kedai kamera....dia asyik dgn lense DSLR....diam2 eynda beli muahahaha.....teruk tak...tak teruk kot...sebab duit eynda sendiri yehaaaa....

Selepas itu la berlakunyer dialog kat atas tu ye....ehemm ehemm...hubby tu nak cakap2 kat kita...padahal dekat2 kedai kamera tu nak tutup dah...dia pun beli lense baru utk DSLR kami...tadaaaa.... kami SERI hahaha.....


So ini la kamera baru eynda...LUMIX DMC-FX68....setelah penat eynda browse cari info dlm website Panasonic...cari kamera paling affordable & berbaloi & banyak function....eynda ambik keputusan utk jatuh angau kat FX68 ni....banyak yg best tentang kamera ni tau....


Okkkk...sila lihat kat kotak...harganyer....yg buat eynda hanya nak tengok aje mula2 ye....baca sampai habis entry ni...nanti eynda bagitau harga yg eynda dapat :-D


Boleh tukar2 megapixels ok....setiap megapixel dia tulis brape picture masih boleh snap....


Video camera HD...wide angle...


Cosmetic mode....boleh cantikkan wajah...boleh hodohkan wajah kekekeke....


Eynda suka guna scene mode...yg buat eynda pilih kamera ni sebab dia ada 30 scene mode ok!!


Ada intelligent auto...dia boleh tukar2 mode sendiri ikut apa yg kita nak snap...ni kalau malas nak guna scene mode...


Boleh guna manual jugak....tukar2 white balance etc....


AF Macro utk fokus biasa...tapi kamera ni boleh sampai macro zoom....maknanyer bila kita zoom apa yg kita snap tu gambarnyer masih sharp...


Ada mode pin hole....


Ini mode landscape....


Boleh buat kita lebaarrr...atau slimmmm...


Atau tipu orang yg kita baru balik dari beach ahahaha.....


Ini guna AF macro......


Haaaaa...ini yg eynda suka!! Bokeh ok.....macro zoom....i loikeeee.....tak tunjuk kat hubby lagi gambar ni...mesti dia jeles ahahaha....

Gambar2 kat atas tu satu pun eynda tak edit ye....eynda tak sharpkan....kekadang sebelum ni eynda edit gak sikit2....ni sebab nak tunjuk yg original dari kamera tu....eynda tak edit langsung....

Ok harganyer pulak....harga kat kotak RM1299 kan...eynda tanya harga pasaran...tokey kata RM1099.... tapi....tetiba tokey tu kata...sekarang harga kami RM899!! Sebab tu la keluar perkataan spontan "alamak!" dari mulut eynda depan tokey tu hahahah.....harga yg buat eynda tergedik-gedik nak beli jugak-jugak....haru betul minah sorang ni ye....

So itu le citernyer peristiwa yg berlaku di malam anniversary....bukannyer hadiah anniversary ye....hadiah utk diri sendiri je....actually today dah dapat hadiah dari hubby tapi takyah citer la apa dia kan hehe...tak mintak pun sebab rasa dah banyak benda dia bagi kat eynda sepanjang perkahwinan kami...sampai tak tau nak mintak apa...selalunyer eynda beli sendiri kalau nak apa-apa pun kikiki....tetiba je dapat sms tadi...suprise!! Trima kasih ye hubbyku :-)

Ok lega dah citer bab kamera baru...bukan apa...syok nak share kegembiraan bila dapat apa yg kita idamkan ye tak....maybe ada sape2 yg nak beli kamera ni kan...boleh la ke Empire Subang Jaya tu....rasanyer ada satu kedai kamera je dalam tu....

Banyak lagi yg perlu eynda belajar dgn kamera baru ni...manual malas baca....tapi nak gambar cantik hehehe....pandai2 sendiri je....

Haaaa...eynda plan nak jual nikon coolpix S3000 yg apple green tu....harga bawah RM500....belum decide harga betul2....atau maybe nak buat lelong ke....tapi nak kena delete gambar2 dlm tu dulu...pas tu nak cari kotak...ada lagi ke...sebab pindah hari tu takut terbuang....pas tu nak kena cari buku manualnyer pulak....dah lengkap semua baru eynda decide nak jual ke...nak lelong ke...nak buat simpanan hari tua ke hehehe....

Boleh baca2 lagi pasal kamera ni kat sini : LUMIX 



** Dialog kami tu bukan gaduh2 tau...kami memang suka berdialog hehehe.....Letih wehh nak buat entry ni...dari pagi ni baruuuu boleh publish grrrr.....







33 comments:

reena said...

Bestnya camera ni! rasanya antara camera compact terbaik. Cantik sangat gambar dia.

ibh said...

Memang cantik gambo dia kak..Tang macro zoom tu pun i like it..

Yan said...

Salam Eynda,

nanti tangkap lagi gamba2 yang cantik ye..

Just Call Me Bitt said...

suke...dari aritu tabb tanya pasal lumix ni...masih belum masuk kepala coz banyak benda dok sibukkan...tapi nak tanya akak satu, dlm banyak2 lumix yg akak google memang model ni jek yg banyak function???

eynda said...

reena..tu la rasa macam puas hati dapat kamera ni :-D

eynda said...

sue...tu pun akak banyak belum habis study lagi :-)

eynda said...

Salam kak yan...insyaallah :-)

eynda said...

bitt...ada satu lagi TZ10 lebih satu function rasanyer...ada GPS...satu lagi tough edition...tapi lebih khas utk yg nak menyelam atau pegi tempat sejuk...semua tu akak tak guna so terkeluar dari list...yg lelain rasanyer tak sebanyak function dlm fx68...free2 masuk la link yg akak letak tu :-)

keyman said...

wah...sungguh ku jelessssss

kisahwanida said...

Kak eynda, saya pun peminat lumix tp sy punya dah lama la. sy beli 2006 fx01. dah lama la..... tringin gak yg mcm kak eynda ni....

eynda said...

keyman...jangan jeles lebih2...boleh aje kalau nak beli tu ;-)

eynda said...

wanida...gajet2 ni memang...makin latest makin advance function diaorg...beli la satu.. :-)

Cik Adek Manes said...

899..?? akakkkk.. ! nape drop byk gyler tokey tue bgi..?? akak beli ktne..?? nie yg tergerdix-gerdix nk g mengusha nie..! haihh.. !

Intan Inn said...

wah...seronoklah kak yer kamera baru..heheh cantik sgt gambarnyer..erm mana kamera lama mehlah bg kat intan..heheheee

Tihara said...

best nyer , sy pkai yg 8mpixel jek..cntik laa time macro zoom tu

IdzaLia said...

wahh.. gajet baru. sharp + cantik ye pic yg guna macro zoom tu..

Mimie Hamdan said...

wallah... mmg best.... congrats eynda... dpt jugak.... sharela apa cik abg present tue.. heheheh... **mode kaypoh**

Anne said...

pic sharp...nice! :) nanti amik gambar banyak2 ye.

sLEEping BEauty said...

tak sangka harga sampai semurah tu kan eynda ..
sbb tgk harga yg mula2 tu .. terkedu gak .. hahahaha

anyway .. bestnya dpt benda yg diidamkan ...
:)

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

abes lagi la duit tabung...
hehehe..
:)

Joy said...

sangat berbaloi..suka pic yg guna mode AF macro. lawa!

Farra Dhelina said...

puas kan hati, bila bend ayg kita idam kan dpt!..mmg best..ctk lak tu pic dia kak

Zur said...

Kak, nak tanya, bila akak upload gambar guna kamera 14pix ni, ada problem tak? Zu takleh upload la, zu guna kamera 14.1mp, bengang betul, tu yg blog tak update2 tu, ingat nak wat entry pasal visit kuching...leh bagi idea kak? dah tried reduce the size, also same...haiya

Chik Na said...

suka warna camera baru eynda..Chik Na pun pakai jenama LUMIX gak ;-). Chik Na pun suka function scene mode Lumix ni.. macam macam mode... sesuai tuk org x terror pasal camera nih

cu734ngel said...

waa..mmg rezeki la tuu...murah kot and gambar sangat lah cantik..:)

Mr & Mrs Ai said...

kk eynda ngn gajet...xdpt dipisahkan lg=P

farra8979 said...

kak eynda, kt sesama ade gajet baru.. me pun same, luv gajet so much.. ^_^

Arifah said...

bestnya kak eynda...ade kamera kecik..ade kamera besoo...heheh... :P

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

wah..besnyeeee
sy guna nikon coolpix aje 8.0 mgpxl..

teringin plak nak tukor ke fx68 ni..sbb i like pic guna bokeh...mmg cun abis if leh dpt gambar cam gambar bunga tu..i like!

n one more..ade 30 scene? wow!

samala kita pon giler gadget..cam BB husband..byk benda2 dalam tu sy duk godek2..n suami sy sendiri tak tahu benda alah tu..sy cakap baru dia tahu..kah kah kah..

murah la tu..leh RM899..berbaloi2...

Zareene Saifuddin said...

wah eynda.. dalam tahun 2010 ni jer.. banyak kali eynda beli gajet yer? hmmm... gila gajet btul eynda nih.. :D

cantik lah quality gambar camera Lumix ni.. berkenan pulak di hati... hmm.. now in between.. nk beli DSLR ka, Lumix ka?? yang pasti, duit harus dikumpul dulu... ~_^

Mia-Ina said...

bestnya kak eynda dpt baru lg kamera ye

NeenaAnuar said...

oh yes!!! Lumix Panasonic is da best! dulu before ade DSLR, neena pakai camera jenis nie lama gak lah and gambar memang superb! good buy! ;D

hans said...

best nyer... lumix kak enyda nih... zoom tu yg best tu...! seriusss...! jeles...!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails