Thursday, August 12, 2010

Adam & Hari Pertama Puasa.


Snap @ 6.30am 11/08/2010


Tahun lepas adam puasa tak penuh.....tahun ni mama & ayah pujuk adam supaya puasa betul2....2-3 hari sebelum puasa memang bersemangat dia...tambah2 lagi ayahnyer sudah ada hadiah utk adam kalau dapat puasa penuh....

Gerak bangunkan adam pukul 5 pagi....makan nasi goreng ada le sesenduk kot...minum milo 1 mug...air masak segelas...pas tu tido balik....dlm 6.00am eynda bangunkan dia utk bersiap ke sekolah...nak bukak mata pun payah...dia mengantuk hehe...nak buat cemana...kena ke sekolah....

Lepas bersiap sempat lagi tido tu....dlm kete tak sempat ayah keluar dari tempat parking kete dia dah tido ternganga...kesian....

Balik sekolah nampak dia dah lembik....asyik komplen dahaga le...sakit perut le...takleh tengok org bukan islam makan le...takmau tengok hannah makan minum le....pok pek pok pek merungut....last2 eynda suruh dia main games kat netbook....duduk dlm guest room...pasang ekon....leka dia main sampai senyap sunyi tak dengar suara...lupa la kejap pasal makan minum....

Pastu suruh dia berehat...tido le sebab dia sejak pindah cahaya spk memang kurang tido...bawah mata dah ada tanda hitam...kesian...tapi dia takmo tido...pukul 5 petang keluar main pulak...naik beskal....kata kat dia....balik dari bermain jangan bising letih ke...dahaga ke...ye....sebab mama tak galakkan adam keluar main teruk2....dia janji tak bising.....memang pun balik rumah dlm 6.30pm dia tak merungut dahaga etc...

Time bukak puasa paling syok tengok dia....minum sirap cincau nampak macam heaven je...kata kat dia...itu la nikmatnyer bila berpuasa....seharian tak makan minum...bila time berbuka rasa best sangat....dia senyum je...

Malam pulak ikut ayah dia ke surau utk bertarawikh....

Harap2 dia dapat puasa penuh....tapi sure berat badan dia turun banyak sebab dia makan tak sebanyak masa tak puasa....






18 comments:

Queen said...

hee..anak buah nik yang kimi tu pun start puasa penuh this year..hope so...masa pergi bazar ramadhan..dia punya order..ha..tu dia..macam 10 org makan...layankan je..supaya dia lebih bersemangat...alhamdulillah...dia ok..siap terawih lagi...suka betul..

=)

ratusiput said...

takpela kan bg hadiah utk budak2 ni sbg galakan.nanti dia dh besar dia tau la menilai...anak ratu pun alhamdulillah smalam dpat puase penuh satu hari.hrp2 dptla sebulan.bru drjah satu kan.nk berbuka smalam...pukul 7 ptg dia dh sesiap standby cuci tangan n sabun semua then duduk kat meja makan...cian lak tgk...ehehe..

Ena said...

ena puntengah train si anis berpuasa tapi tak la penuh peu sehari dapa 1/2 hari pun jadi la.. hari tak tahu la plak camner..

Softtouch [Hanim] said...

alahai ciannye adam..xpe..mula2 mmg mcm tu adam..nanti tgklah dah setangah puasa nnti mesti dah ok badan dia...

::Ida:: said...

my favourite drink during ramadhan pon sirap cincau!!! sedaapp!!!
kalau rajin tambah la susu buat sirap bandung pulak :P

yangyuyu said...

hari pertama saya semalam pun lembik mcm adam juga..)

sLEEping BEauty said...

syabas adam berjaya dah puasa hari pertama ..
hehee

baby berry said...

xpe2..baru2 pose mmg turun berat..nt raya naik balik berkilo2..jamu ketupat, rendang n nasi himpit hehe...

fabulous.farah said...

huhuhu..haru ni mesti bertambah ok=)

m.q said...

bagus nya adam nak posa penuh
go go adam
chaiyok chaiyok

noradzlina.kamdani said...

cian adam, tp xpe arrrr ari ni mgkn dia dh ok ...best gak tgk gambo ank2 stat pose ek? lin pun ada amik gambo syaza balik skool smlm kepenatan

Intan Inn said...

alhai kesian yer..mestilah letih...samalah macam anak intan semalam kesian juga tgk..tp alhamdulillah berjaya puasa penuh..semoga boleh terus kan lagi..

A.I said...

haha..dugaan utk adam ;P
smalam anak aku angah pon dpt bertahan. yg along lak, lepas berbuka..sambil nk tunggu giliran amik air semayang, leh dia tertido kt depan bilik air! hehe...sian..

memorisusuanku said...

Good Luck Adam :):)

alyyani said...

sweet dengar bila malam ikut abah gi terawih. :)

Mia-Ina said...

alhamdulillah..adam bertatih puasa..semoga dpt penuh

Shu Shinju said...

good..good abg adam.. camtula.. nanti minta duit raya byk2 kat mama & papa yer..hehehe...

Mr. and Mrs. Mokhsin said...

owh..kalu kat sini kan Adam..6.30 tudah leh makan dah..dah buka dah...heheeh..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails