Tuesday, May 11, 2010

Ketakutan Buat Kita Berani.



Hubby : Ada satu tugasan baru utk awak....

eynda : haaaaa???

Hubby : Awak kena pegi clubhouse Cahaya SPK sebab kena bayar beberapa bil...kena bayar sebelum esok ni kalau tak bla bla bla....(ada le kan hehe)...

eynda : alamak!! hhmmmm...ok laaaa....(jawab dgn nada sedih)


Nak tahu naper?? Eynda ni penakut bawak kete!! :-p Yang dah kenal eynda mesti tau citer ni....brape tahun dah dlm dunia maya kan...brape kali dah eynda dok bersungut pasal tak reti bawak kete....bukan tak reti sebenarnyer...eynda tak konfiden...bila tak konfiden eynda jadi penakut :-p Serius eynda ngaku...kalau nak gelak pun gelak le...

Eynda tak pernah drive sendiri ke Cahaya SPK.....dok rasa jauhhhhh sangat la Cahaya SPK tu...tetiba hari ni macam mimpi ngeri je nak kena ke sana sendiri...dok bayang jalan yg luas...banyak kete....banyak lori panjang2....semua laju2...kalau silap masuk simpang cemana pulak kan...terus kena ke KL plak hahaha...atau terus kena masuk highway Guthrie....eynda takde GPS.....semua tu buat eynda nerves....siap telan gula2 mint utk tenangkan perasaan masa drive tadi tau hahaha....

Bila pikir balik...dah beli rumah kat sana....dekat nak pindah dah pun...nak tak nak eynda kena hadapi jugak la jalan ke Cahaya SPK tu....Alhamdulillah ketakutan eynda hilang masa bawak kete....lagipun kete tak banyak pun masa pegi tu...dlm 2.15pm keluar dari rumah....sangat terkejut sebab 10 minit aje dah sampai kat clubhouse!! Kalau yg tau jalan dari shah alam seksyen 13 ke area UITM Puncak Perdana mungkin boleh bayangkan laluan eynda kan...masa balik ambik masa 15 minit sebab ikut belakang treler  panjang hihi...



Selesai sudah pembayaran.....hubby takleh pi settle sebab dia pun kat workshop takde kete nak guna...so eynda le kena settlekan...


Utk rewardkan diri eynda singgah restoran beli ABC lalalalala.....




Nampak citer macam biasa je kan...tapi bagi sesape yg pernah ada ketakutan yg takleh nak dihindarkan mungkin akan paham...rasanyer semua orang ada masalah macam ni....mesti kita ada ketakutan tersendiri.....

So hari ni eynda rasa bangga dgn diri sendiri sebab boleh melawan rasa takut utk drive kira jauh dah tu bagi eynda kikiki.....kena le berani sebab nanti Adam masih sekolah kat seksyen 13 shah alam....sape drebar?? Eynda laaaa :-D


Apakah ketakutan anda???










23 comments:

-iLLa- said...

kak eynda..paling jauh ila pnh drive kete dr KL-Perlis...ehehe...ms neh blum kahwin..tuh 1st time drive paling jauh...

kak eynda..neh nikon yg br tuh ke?yg hijau tuh?

ana said...

neisya baru balik dari IOI Mall...tak sangka gak leh drive ke situ.
semalam naik MEX..turun area KLCC dah...tak sangka gak..kalau hby ada..jgn harap nak bw kereta...konpom surrender awai...

Lady of Leisure said...

hehe baru tadi dok cakap kat husband lady: i dont think i can drive nanti... takut tengok lori panjang2...
:D

eynda said...

illa...sebelum kawin akak berani...bawak kete dari sg petani ke bukit kayu hitam tak guna highway tau....guna jalan biasa relaks je cilok2...dari sg petani ke ipoh pun pernah...guna highway la..sejak ada anak ni akak dapat penyakit apa ntah...jadi penakut...

Ha'ah guna coolpix apple green tu...masih tak puas hati la dgn setting...ada yg tak kena sebab gambar susah dapat fokus yg sharp...belum habis baca manual.. :-D

Dayung Serian said...

pernah drive dari Miri-Kuching..11hours on the road. Bila pikir balik taknak lagi buat cam tu. Bukan ada highway & RNR yg best mcm kat semenanjung..
& drive dari Melaka-KL-Melaka masa study kat sana..pernah kena roadbully dr treler, mentang2 bawak kancil time tu.

iLLa said...

oooo... ctk kak pic....illa skg kak penyakit malas..ada hubby serba serbi mcm xmalas n jdik x reti..ishhhhh...ekkkee

Liyana said...

Congratulations atas keberanian Eynda! Lain org lain takutnya kan. Dulu masa belum kawin I selalu drive balik kampung KL-JB. Tapi sejak kahwin ada drebar balik kampung. Bila diingat2 balik, berani betul I dulu. Now ni pulak, everytime balik Malaysia, kena kuatkan semangat balik, drive menempuh sesak jam KL tu.

fabulous.farah said...

farah pon takut..hahaha..boleh pergi tempat yang biasa pergi jer

sisdee said...

kita masih terus takut hahahhaha

ish bila le nk beranikan diri terus tuk bawa kete..sbb hubby jenis balik2 kata nnt le (tuk diajar)..

dulu masa pgnent syahmi bawa kete dari jb balik kg..huhuhuhu..tah le :(

tifa said...

Tahniah..Tifa pun pernah experience macam itu...takut tak ingat.kalau tak ada hubby memang tak confident langsung. Tapi bila dah sorang , buat aje ape yang patut, dalam ketakutan tu sampai juga Tifa pi Putrajaya, subang parade, puchong, hospital salam dsb ..eheheh...itu pun bawa kereta sambil melayan kerenah si kecik,,,can you imagine ?

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

hehe..ok lagi tu..cuma kene ati2 kat hiway jela.lori besor byk. nak2 yg nak masuk ke puncak alam tu..

tahniah ye..:-)

Pn. Zana said...

Eynda, sama la dgn sy tau!!penakut nk drive. sy duk kat puchong. xpernh g jejak ke dpn IOI yg sesak tuh. BUT. kena berani kan?& de something yg urgent nk buat. Tahniah yer..

aLiYaHaRiZ said...

samalah wani pun...lepas beranak je takut pun timbul..kalo bawak moto tu gi ulang-alik keje memang pass..siap boleh rempit lagi..tapiiii kalo nak ke tempat lain, memang takkan ade laaa..takotttt...hikhikhik..

zealvia said...

pasaan eynda ni sama mcm first time zea drive sensorang....baca alfatihah ntah baper ribu kali start dari rumah sampai ke destinasi..muahahah

~Eila @ Along~ said...

syabas eynda..
dapat mengtasi perasaan tu..

eila ni takut ngan air laut.. sepjg eila keje dah 7 thn tiap2 thn opis wat family day kat pulau2...
eila hanya mampu tgk je org berenang dari jauh...

lom ade kekuatan nak masuk lam air lagi sbb dulu pernah lemas..huhuhu

superheroes' mom said...

tahniah eynda, sbb berjaya mengatasi ketakutan dan sukses dalam cabaran yang diberi suami :)
kalau dah selalu2 nanti, tutup mata je eynda drive route tu :)
keep up the good work ya

Jiejah @ Iza said...

heheehhehe eynda , lama² sure biasa ngan jalan tu.
saya masa mula² pindah dulu pun mcm seram gakkk sbb kat sana org bawa laju² ..
tersiput² kereta saya dok tepi kehkehkeh

Just Call Me Bitt said...

saya gemuruh bila buat satu benda yg jarang dibuat... masa tu la rasa jantung laju sangat...hehhee

sLEEping BEauty said...

intan pun sama ketakutan mcm eynda tau...huhuuu

neves stiap kali nk drive...
lesen yg ada tu gantung dlm frame..
ahhahaa

shabiela said...

kak, kita sama.. x konfiden.. tp kalo trdesak smpai jugak akhirnya kan.. ekekek..

ABC tu sungguh menggoda ku time panas2 ni.. huhuhu.. mana nk cr ABC ni..

Sidratul Muntaha said...

samalah kot?
tpi rasanya esok dah belajo bwk n amik lesen mensti takde ape2 kot?!
beselah..bila kita tkut..thu boleh jer buat.
takde ape - ape pun yg berbahaya timbul.
cam sid dulu,tkut bwk 125z (sebab 2stroke n kena tekan clutch)
tapi boleh jer buat tanpa ade masalah.
ekekekkeke.

Softtouch [Hanim] said...

tahniah kak eynda akhirnya berjaya..he he he..siap ade reward lg

Queen said...

bravo..bravo..tahniah pada kak eynda...

saya pernah dari damansara nak ke jalan ipoh..terus tersesat samapi zoo negara...ahahah...siap nangis tepi jalan sebab sesat...sian nik...muahahhaa...

skang masih takut..sanggup biarkan Yabang tidur kattepi..asalkan ada dia teman...ehehehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails