Sunday, March 7, 2010

Jangan Biar Internet Menguasai Diri......




Tengok tak berita TV3 8pm tadi....kat korea...gara2 mak pak ketagih main online games kat cyber cafe, anak umur 3 bulan meninggal dunia sebab kebuluran...isskk...kesiannyer...apa nak jadi dunia sekarang?? Baby tu cuma dapat makan sehari sekali je...tengok gambar dlm berita tadi sedih sungguh....ye la baby tu baru 3 bulan takleh nak gerak sana sini kan...senang2 je mak pak tinggal baby tu sorang2 kat rumah...12 jam diaorg kat cafe...bayangkan baby tu sorang2 nangis cari mak pak ke...kelaparan ke...kena tukar diaper ke...

Hubby eynda la panggil eynda tengok berita tadi...eynda ni memang ketagih guna internet....takde internet boleh  jadi bengong tau...tapi takde la sampai abaikan rumahtangga & keluarga....hubby & anak2 makan pakai semua cukup....makin "sihat" lagi diaorg tu hehe...nak guna internet boleh tapi jangan la sampai hilang dari dunia realiti...

Memang main online games ni ketagih teruk ek...dulu kes kat US ada remaja sampai meninggal gara2 ketagih main online games....tak makan tak minum last2 meninggal...sebab tu eynda tak galakkan Adam main games kat pc...hari2 terhad sejam je dia boleh guna pc....eynda pun nasib baik la jenis tak suka main online games...kalau tak boleh ketagih jugak tu contoh kat facebook kan hehe...

Tu baru citer mak pak tak tau jaga anak....belum citer pasal manusia suka buang anak pulak!!




Rujukan : ABCnews





17 comments:

NeenaAnuar said...

tu lah.. neena pun terkezuuttt tengok berita kat TV3 tadi.. bahaya lah dunia cyber skg nie kan.. boleh buat manusia lalai...

neena pun sama.. tak der internet rasa cam nak meroyan jerk.. hehehe.. tapi alhamdulillah.. masih lagi tak mengabaikan tanggungjawab tuk melunaskan perkara2 yg wajib! ;)

eynda said...

neena...kesian kan...sampai tinggal tulang baby tu :-(

Alhamdulillah kita tak lalai & harap2 sentiasa beringat la...

magsob said...

dah2 lah..tuh..bulih stop tenet jap..hahaha

bobo said...

hmm.. gua dulu giler poker kat fesbuk.. games biasa je.. tp ketagih..ntah..

tp skrg gua da kenapa bah kau berubah..fesbuk da delete

eynda said...

magsob...ahaaa...nak stop la ni...nak tido..tapi jap lagi kalau terjaga 3am boleh tenet jap baca blog/email check fb kikiki...

eynda said...

bobo...kenapa bah kau berubah kenapa bah..owwhh delete terus facebook?? Satu tindakan yg memerlukan tekad yg kuat tu... :-D

sue said...

tu lah..sian tgk bb tu td..kurus jdnya..hapa punya mak bapak la...

AISYAH HANI said...

mati gara2 teknologi...dunia...dunia..

Ena said...

Memalukn betul kan kak.. rase cam geram betll.. ader ker patu blh tinggalkan anak sensorg camtu.. Nauzubillah..

Aida Narina said...

Huhu, teruk juga kalau 24/7 duk depan comp surfing internet. Balancing between actual life and imaginary life is important kan? :)

LiAnA said...

sanggupkan.. sian baby tu mana reti ckp sumer..

kena settlekan keje sumer dulu baruu online.. tu kdg ku selalu online tgh mlm.. keje dh settle.. laki dgn anak dah tido kah..kah..kah..

fabulous.farah said...

farah ketagih jugak..tapi masih boleh control la. addicted sampai boleh jadi kejam buat anak macam tu=(

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

kalau bab xreti jaga anak,
sebab main game online...
kalau bab buang anak,
main tak reti tanggungjawab...
dunia2 sis...

sesemutku said...

mut pn ketagih...sbb tu la mls nk bukak forum cari lg. kang melekat berbulan2 nk hilang...
pastu skrg hubby je dok dpn pc main game dia...slamat la sket kan.

sisdee said...

i tak suke nak main games internet..fv kat fb pun tak main heheheh kes takut addicted..
nk bblog pun curi2 masa...kdg2 sanggup tak tido siang nk schedule post hahahahah (mcm le pnting tido sian) hahahhaha

zealvia said...

rasanya selain kes ketagih it mesti mak pak budak tu ada masalah social lain gak kan..eceh nak gak cover yg ku tak lalai it...muahaahaha

cikbedahlaser said...

uhuuu
semoga kami x jd camtu.. sbb kami suami isteri addcted dgn internet... dah..jumpe pon kt intrnet... pulak2 kt umh xde tv..cume ade desktop n laptop yg bersambung dgn 24h internet.. mmg internet je la kami... dok dpn pc men game fesbuk...ayooooo

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails