Monday, March 8, 2010

Habit Eynda Yang Mungkin Orang Tak Tahu......

Lakonan semula model tak berbayar...


Kring...kring....kring....kring....panggilan anda telah disambungkan ke 0...1...2...dot dot dot....ada yg berpengalaman macam ni bila call handphone eynda?? Eehhh...silap la...kalau orang call mesti dengar..."bitter heart...bitter heart...tries to keep it all inside..."

Kalau henpon berbunyi pas tu keluar number yang eynda tak kenal, eynda takkan angkat tau....sekali dalam 10 kali eynda jawab panggilan tak bernama....so sape2 yg pernah call eynda atau mungkin satu hari akan call eynda, jangan la heran naper eynda tak jawab call...

Kenapa macam tu?? Mesti ada sebab kan...

1) Eynda pernah diganggu oleh mamat mana ntah....mula2 sms aje...eynda reply cara baik dgn harapan takde gangguan...tapi orang tu lagi seronok...last2 eynda buat tak tau je dgn sms dia...dia pulak dok buat missed call tengah2 malam buta...kacau la orang nak tido! Citer kat hubby, dia gelak2 pulak...takkan dia yg upah org buat cam tu? hahaha...takde keje!

2) Eynda tak suka kekadang yg call tu nak promote macam2....dari bank la...dari gores dan menang la...dari insurance la...dah kata tak minat tapi macam ada paksaan pulak...eynda tak suka tutup phone kalau tak habis conversation, bagi eynda agak rude....so terpaksa la cakap sampai diaorg paham kita tak minat!


3) Kekadang tu silap number....normal dah yg ni...

4) Eynda memang malas sembang2 dlm phone hihi...lebih suka bersms....sebab kekadang bukan masa yg sesuai utk sembang2....kalau bersms kita boleh reply bila masa kita free kan..



Eynda citer ni bukan la bermakna eynda sombong...takmau jawab panggilan telepon dari sesape...cuma eynda ni tergolong dalam kalangan yg tak rajin menjawab phone call hihi...oleh itu sesape yg call eynda tapi tak berjawab, korang hantar je sms kat eynda....bila dah tau sape & dah kenal baru eynda selesa nak bersembang....ehhh malas2 bersembang pun kekadang berjam-jam gak lepak guna phone...selalunyer kalau yg eynda dah tau si pemanggil tu sape la...ada ke orang yg suka sembang dgn strangers??


Yang teruknyer bila habit cam ni...orang kampung call pun eynda tak angkat sebab guna number yang eynda tak kenal!!  Satu hari adik eynda sms " hai akak ni anwar pls call mma jb" Mati-mati eynda ingat budak laki mana la yg suruh reply call... MMA tu universiti ke?? JB tu kat Johor Bharu?? Dah le number tak familiar....eynda tak layan la....last2 mama eynda call baru le tau adik eynda yg sms...hari2 panggil kak linda tetiba dia panggil "akak" sudah tentu la macam tak kenal kan.....mana le nak paham istilah budak2 sekarang ni...ayat2 SMS tak paham daaaa....


Ada ke yg perangai cam eynda?? Tadi dah jumpa sorang macam eynda hehe...fobia jugak nak jawab call dari henpon...ehhh kalau phone kat rumah pun eynda cam tu gak ...teruk kan! :-D








48 comments:

BULLET said...

Treet treet treet...

Berbunyik lak hp ni tengah2 panas terik mentari...

Bullet pun jawab tepon...Nombor ni Bullet xkenal

Sore orang dalam tepon : Hello

Bullet : Hello

Sore orang dalam tepon : Ni teksi sewa kan...saye mau pegi bla bla bla...

Xpe...layankan aje...teksi pun teksi la...mane tau satu hari nanti dah bersare, Bullet bawak teksi kan Kak Eynda...

sisdee said...

hahahahah.. kita lak klu nmpk no tak kenal tu angkat cepat2 hahahahah takut kot2 emegency ke kan tp dlm was2 le gak..hhahahhaah

tp mmg pun...kita pun slalu kena kcau ngan org astro le (suruh pasang astro)..
salah no le dan mcm2 lagi :(

stress gak :p

lawa tudung eynda (ni tak de kaitan ngan tajuk) :D

eynda said...

Bullet...ahahha....bawak teksi pun duit masyuk wooo...tapi penat la kan...takpe janji halal...akak baru2 ni ada yg silap call..."ni biro guaman syariah ke?" uittt...cari peguam ke...mana tau satu hari akak jadi peguam lak kan... :-p

noradzlina.kamdani said...

kite ok lagi..mak cik kite dh fobia ...klu ayah, dia suka org yg cal klua suara dlu br dia akn bercakap kt fon...sbb kdg2 gangguan panggilan misteri

eynda said...

sisdee...tu la kekadang takut panggilan emergency....tapi selalunyer kalau panggilan dari henpon eynda mesti berharap org tu akan sms kalau betul2 ada perkara penting....tudung murah je tu :-D

eynda said...

Noradzlina...kalau tak silap macam pernah dengar citer kes bila jawab call, ada suara perempuan mengilai gitu.... :-D

rosey said...

kite ske org kol...tp org y knl je r...jmt sket kredit...kalo no x knl slaluny kte diam je...biar die y ckp dl..kalo die pn diam kite ltk je r...

eynda said...

rosey...kalau dia diam takpe...kalau dia start promote itu ini jenuh gak hehe...

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

sis2...
hehehehe...
patut la i call sis xangkat...
100x call...
hehehehe...

*padahal num sape aku call*
hehehehe...

eynda said...

meniti senja...suspen tu...number sape ye...hehe...

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

saya lak tak suka tekan2 keypad jawab sms.....no phone tak kenal pun kena angkat gak co bisness kan...nanti tak dapat customer lak...

joegrimjow said...

mmg tensen
kat sini ade jugak
siap suruh call balik
ntah pape!

eynda said...

Ibu Damia...kalau ada bisnes memang kena standby jawab call je kan...akak dulu2 buat bisnes gitu gak...sampai nak bercuti dgn family pun masih kena layan customer...

eynda said...

joe...orang kat malaysia suruh call balik ke?? Pandai diaorg boleh save duit hehe...jauh tuuuu... :-)

Mimy Hamid said...

kak eynda...me too ..tak kan answer phone dr org yg tak kenal...tak suke...sila sms dulu bgtau sapa...pls...habit sama ni

yangyuyu said...

eynda, sy pulak terbalik, kalau no tak kenal kena angkat, sebab sy kan buat bisnes especially kondo, so cepat2 angkat sebab mesti nak tanya show unit kat ne ke..harga umah ke...hehe

pastu klau no tu kenal lak, tapi masa tak sesuai, memang akan silent kan phone call tu, sebab kita dah tau org tu memang jenih ckp tepon lama...pilih call related to bisnes je..haha lg teruk..no money no talk :P

iS3 DaEnG said...

sama arr kak eynda...nombor tak kenal malas nak angkat..tapi bila dah lebih dari 3 kali call tak henti2 baru laa angkat..heheh

eynda said...

Mimi..sama habit kan..org panggil apa ek..paranoid ka?? :-D

eynda said...

yangyuyu...orang berbisnes gitu la kan hehe..setiap panggilan adalah prospek....

eynda said...

Is3 Daeng...kekadang kita boleh rasa panggilan tu utk apa kalau dah banyak kali sangat ulang call....pernah kena wrong number tapi masih ulang call sebab dia tak percaya dia wrong number isskkk...

e i c a h said...

how i wish boleh buat dek mcm kak eynda..tp apakah nasib..keje memaksa ku sentiasa jawab telipon..

eynda said...

eicah...agaknyer sebab akak dah letih jadi "operator telepon" masa keje dulu hehe...sekarang lebih pentingkan privacy...tapi bukan la tak layan langsung...kalau yg dah kenal tu akak tetap sembang2 gak :-)

|| NaFiRaa || said...

ai slalu angkat jek!!! tapi kalo no yg x kenal.. suara jawab tepon tu len sket laa.. garang sket..muehehehe..:)

Mr PenyuBiru said...

ekceli,apa yg enyda buat tu dah betul. no yg kita tak kenal tertiba call kita,tentulah kita rasa bimbang kan.zaman skang ni macam² diorang punyer strategi.kena lebih berhati²

Just Call Me Bitt said...

kak eynda bitt pon cenggitu sampai kena perli dengan husband lagi.

"kalo tepon semua stranger alasan malas angkat tapi kalo tenet tu atau respon komen blog tu mcm dah kenal 7-8tahun jek bunyinya"

selalu kena bedal dgn ayat tu...ahahhahahahahhaaa

eynda said...

Nafira...garang nih hehe..

eynda said...

Mr.Penyubiru...ha'ah kan mana tau salah satu cara nak pukau ke ...sampai ke situ ku pikir isskk...zaman sekarang memang kena hati2 selalu...

eynda said...

bitt...kalau blog selalunyer kita view blog diaorang dulu kan..dari entry2 dah boleh kenal tuannyer cemana..atleast lebih selamat dari direct terus dgn org yg kita tak kenal...actually kat mana2 ...nak buat apa pun kena hati2 la sekarang... :-)

Ena said...

Camtu ye kak eynda.. tp betul juge kan.. tensi je klu org yg call tu jer nak mengacau.. hu3x.. ena pun x suke jwb panggilan cenggitu..

fabulous.farah said...

hahaha..kite ade penyakit sama. malas betul nak angkat phone no tak kenal. tapi kene angkat jugak. mana tahu kut2 new customer

Azmiezas said...

kita rasa kita pun sama mcm eynda..lebih kurang jer perangai..so tak da la teruk sangat....ok la tu(sekadar sedapkan hati sendiri..)..kikiki..

Eynda tau, kita pernah dapat panggilan lucah,..eee..nak geli n nak munt.h!!..pasal tu la kita phobia mcm eynda kalau nak angkat cal yg no tak kenal...

eynda said...

Ena...kekadang bila jawab phone lega jugak sebab yg call tu akak kenal..tapi yg tak kenal pas tu ada agenda macam2...tak syiok jugak..sebab tu akak lebih suka jawab call yg akak save number :-D

eynda said...
This comment has been removed by the author.
eynda said...

Farah...ye la nanti org call sebab nak beli herbalife...kalau tak reply org cari ejen lain lak kan hehe..

eynda said...

azmiezas...mama eynda pun pernah dapat panggilan cam tu dulu...yg geram dgn mama eynda je mamat tu buat perangai buruk tu...bila eynda ambik phone dari mama eynda, dia letak phone!!

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

num hannah kot...
hehehehe...

NeenaAnuar said...

neena selalu kene yg no. 2 tu... tension jerk... suke sgt nak offer itu ini... walhal bendenyer entahapaapaentah!

Mrs. Zuki said...

HAah sama la kita...serupa semua reasons tu..
Eh ni kira hobi ke?

Alya said...

hehehe...alya gelak sendiri bace entry akak,sb alya sebijik macam perangai akak,kdg2 husband call pakai no lain confirm tak jawap,sejak tu husband mesti bg mesej dulu kalu call gune no lain...alya lg suka layan sms dr becakap dalam tel...

KASIH said...

eynda ..lupa la nak bagi tau, no hp ct yang bagi hari tu dah tak pakai dah.. sebab hp yang ct bawa p rumah eynda tu dah hilang kat r&r rawang tahun lepas.. :( nanti ct bagi no baru..

mawar said...

owhh, saye ingat saye sorang jer cegitu rupa2nya ade geng.. hehe.. no yg tak dikenali mmg 1000 kali tepon pun tak angkat.. haha... haritu somi sendirik tpon guna fon office pun tak angkat.. hahaha... tp tu la kekadang buat marketing, yg jenih cakap ikut script.. terus jer cakap tak berenti renti.. anak dh melalak lalak.. haih.. gerammm...

eynda said...

meniti senja...ngada-ngada la hannah tu kecik lagi nak ada henpon...Hannah Montana kot :-p

eynda said...

neena..mana diaorg dapat number kita ek...kalau phone rumah dulu2 diaorg guna yellow pages hehe..

eynda said...

Ili...ni bukan hobi tapi habit :-D

eynda said...

alya...kekadang akak dapat number belah2 KL kan..sipi2 number ofis hubby akak, akak buat tak tau je...sebab dlm hati cakap kalau hubby mesti call guna henpon dia...kalau henpon dia rosak atau emergency?? uwaaaa...tanggung la akak sorang2....depan hubby akak pun kalau ada call utk akak tapi number akak tak kenal, akak silence kan aje... :-p

eynda said...

CT...nanti bagitau nombor baru tau...

eynda said...

mawar...betul sangat2...kekadangkan diaorg ikut skrip kita nak mencelah pun takleh...yg hannah tu dah terjerit-jerit melalak...kalau akak biadap dah lama akak switch off je phone time tu...

quezul said...

sy pun mcm eynda jugak..paling truk perangai sy, bila hubby ada umah, sy memang akan silent kan hp..makan, seua panggilan tak akan dijawap..

kalo no tk kenal, sy pun tk gemar nk jawap sbb penah kena byk kali, indon lelaki kol..dh kata salah nombor, masih trus ganggu2 lg.....paling sadis, satu indon pompuan tipon, nk ajak jumpa, bertambah2 pelik, dia tahu nama sy, tmpt keje sy, area umah sy...sy takut la..tk kenal tp nk ajak jumpa..hari2 kol smpi berpuluh2 kali...akhirnyer dia bg tahu yg sy berselingkuh dgn suami dia....haiiiyaaaaa.....masa tu sy dh pun kawen..sy syak, mesti ada sesuatu yg tk kena....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails