Sunday, February 21, 2010

Hannah Kesembelitan......



Semalam mama Hannah tak sihat....
Hari ni Hannah pulak tak sihat....kesembelitan...ada ke suku kata ni dlm kamus hihi...
Sebelum ni dah pernah jadi sekali sampai kena bawak gi klinik masuk ubat kat montot...
Kali ni tak bawak pegi klinik sebab kat rumah ada ubat Duphalac...memang ready sentiasa sejak dia kena sembelit hari tu...
Semalam dia kurang minum air...eynda pun perasan...pas tu makan coklat la...chipsmore la...semua coklat pekat2....apa lagi kan...sembelit la anak dara tu...
Mula2 tengahari dia nangis...dah agak mesti susah nak poo poo....kasi Duphalac 1 sudu kecik...
Kali ke2 nangis dlm 4pm...kasi lagi satu sudu Duphalac....
Kesian dia....kalau sembelit memang muka tu macam nak nangis sentiasa....
Petang tadi dia ajak mandi pool...eynda risau jugak sebab dah makan 2 kali Duphalac nanti tercirit dlm pool pulak kekekekek....nasib baik ok :-D
Balik kasi mandi, pas tu sapu minyak mustajab Nona Roguy kat perut dia, urut2 skit....pas tu dia kata dia kentut kekekek...bagus la kan...
Last2 8pm tadi baru la poo poo....dia kata dia beyak moon hahahahaha....paham2 je la besar mana kan :-p
Owwhh yer...Hannah masih pakai diaper.....dah try ajar tapi mama Hannah tak cukup kesabaran....tunggu skit masa lagi bagi dia paham...maklum la kan...Hannah ni susah nak ikut arahan orang :-D
Susah hati tau kalau dia sembelit....sebab tengok dia sedih sangat...dah le eynda baru lega skit dari keadaan semalam...hari ni dgn masalah dia pulak....alhamdulillah dah lega....buat masa ni kena kurangkan coklat utk dia...asyik hulur air masak je kat Hannah :-p

Bila dah tak sembelit tu asyik menyanyi je la dia...malam ni lagu kegemaran dia ialah lagu Kelly Clarkson " My life would suck without You" ....lagu Hannah katanyer.....hihihi....layannnn.... :-D









31 comments:

sue said...

Ha..haa..hannah..hannah..byk sgt mkn coklat la tu...Sian kalau budak2 kena sembelit..Kita yg dewasa nih pun sakit..apatah lagi diorg..

Akak..sue pun suka minyak nona roguy tu jg..kat rumah nih mmg sentiasa ada...baguss...

zailamohamad said...

cuba bagi buah prune ntok Hannah, takpun dragon fruit, sohih xsembelit lagi;)

ABH said...

enyda,
rasanye ada masalah kt tarikh entry enyda nih...cuba tgk, tahun yg tertera = 2025

btw, kasi enyda minum jus prune ye...makan betik banyak2

eynda said...

sue...NR tu memang bagus kan :-)

eynda said...

zaila...masalahnyer hannah belum suka dgn buah...macam adam suka minum vitagen kecik2 dulu so takde masalah sembelit langsung...hannah ni payah skit la...dia bergantung kat air masak je...

eynda said...

Aida...eynda nampak tarikh 21 feb...cemana boleh keluar 2025? Pelik...

eynda said...

Aida...tau dah hehe...tarikh kat atas sekali tu saje letak 2025 utk stick kan entry ladybird tu :-p Entry harian tarikh normal :-)

Lady of Leisure said...

itu hari sembelit terbeli gak ubat masuk kat bontot from farmasi... ehehe...

Shida said...

kak,anak2 shida mmg ada penyakit kesembelitan ni..kalo traveling,kurang minum air,mesti jadik..
sian kat diaorang kan..budak2..tak tahu apa2..
pernah sekali tu,meraung2 kat toilet..huhuhu...
ada jgak baca petua..jus prune bagus utk sembelit..tapi belum pernah kasi anak2 cuba...

eynda said...

Lady...pakai ke?? Akak sanggup telan ubat dari guna ubat tu :-p Duphalac tu bagus...gynae akak bagi lepas ceaser bersalinkan anak2 dulu so dlm pantang memang tak pernah sembelit....sesuai utk pregnant lady & nursing mom :-)

eynda said...

Shida...jus prune tu memang bagus...akak amalkan masa tengah peknen sebab bila peknen akak selalu sembelit....tapi budak2 ni kita nak kasi apa pun ikut mood diaorg...kalau taknak memang sampai kesudah diaorg trauma takmo telan...duphalac tu pun nasib baik macam air gula...manis so hannah suka...asyik mintak je...isskkk...

sisdee said...

oh kita pun klu sarah sembelit risau gile....bukan pe dia jenis mbuang tiap hari kan..paling kurang 2 X sehari..hehehe

hannah bape tahun ek..sarah dah diapers free cuma malam jek still berdiaper sebab ibu dia malas hahahahah

Jijahh @ f.k said...

mmm kena amal makan buah buahan la kot ... kasik lagi senang ehemmm ... pisang ke .. betik ke .. budak budak kan suka ..

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

muka atas tue muka dah lega la ye????
hehehehehe...

eynda said...

sisdee...tu la hari2 dia membuang....hari sabtu tak membuang pun eynda dah mula suspek...hannah kalau ikut tarikh lahir umur dia 3 tahun 4 bulan...sarah tu cerdik...hannah ni ho ha ho ha aje haha...penat nak ngajar...tunggu dulu la :-p

eynda said...

Jijahh...anak2 eynda ni cerewet...tak macam mama diaorg, semua boleh telan :-D Tapi nak kena ajar jugak la ...

eynda said...

meniti senja....tetttt....betul hehe...

sesemutku said...

sian hannah...budak2 kan...kalo dah gitu gayanya sian kita tgk...
nuri 3thn 2bln baru berjaya dgn sndr nya xmo pakai diaper...tp kalo nk poo poo mintak diaper...hehehe

Willie a.k.a Reptoz said...

Kesiannyer die.

Queen said...

hannah kene sembelit..auntie nieyh kene ceberet...sabor jela..ekekeke

Azmiezas said...

Hannah suka makan pisang tak?/..atau betik..2 buah tu elok tuk nak hilangkan sembelit..

psst:..kekadang Auntie Azmiezas yg dah tua ni pun sembelit gak, Hannah,..oooiii..

Softtouch [Hanim] said...

kesian hannah kene sembekit, anak sy pun pernah kene sembelit..merah2 mata dia...last2 masuk ubat ikut bontot baru senang kuar...

AISYAH HANI said...

kalau anak sembelit, memang mak yang susah hati. Anak saya, saya bagi makan betik @ minum jus oren. Insya-allah elok.

NeenaAnuar said...

siann hannah.. kite yg berusia nie pun sengsara kalau kene sembelit.. apatah lagi dia kan...

dilaOHdila said...

sian Hannah jugak...
tengok wajah Hanna jadi hati tertambat
sebab HANNNA sungguh ayu

Adekniza said...

eynda, faruq pun sama..kengkadang berjemaah sembelit dgn mama dia nie..
bg jek dia vitagen or yakult tukar2 la..atau pagi2 bg makan apple ke buah2...jalan kt faruq..last week dia pupu smpai berdarah2...this week ok sket..sian tgk dia meneran..

Farra Dhelina said...

ubat myk non roguy tu kan kak sy mmg suka pakai..bau pun wangi..

tapi hanna ni mmg klaka lah..da ok,siap blh nyanyi yeh! haha

Ayu said...

sembelit tu rasa nya biasa kot utk kanak2..apatah lg mkn mcm2..nasib baik ok..anak ayu prnh smpai darah2..uwaa, sedih tgk dia meraung2..

Mama Azlina said...

ala...ciannya budak comel nie...eynda bagi minum orange la...or perhaps prune juice...
take care of this little gal yea...n u too

TopsyTurvy Mum said...

laa..sian hannah sembelit lagi...

me kasi hamzah yogurt ngan pisang hari2..takut gak dia sembelit selalu mengecek coklat kat abg dia..

shabiela said...

sian hannah, buah n air manis dia xmo kan.. biasa minum air masak byk x smbelit kan..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails