Sunday, January 31, 2010

Taman Pertanian Bukit Cahaya.

Dah lama eynda tak pegi Bukit Cahaya. Sejak Adam asyik merungut letih...sejak Hannah asyik merengek atas stroller....akhirnyer pagi Sabtu jejak jugak kaki ni kat sana....rindu betul rutin setiap Sabtu pagi dulu2....briskwalked mengeluarkan peluh....

Sebelum tu kami singgah sarapan kat Restoran Cili Merah dulu. Makanan kat situ sedap tau...hubby kata macam masakan kat rumah.....murah pun murah....kalau tengahari lauk pauknyer lebih kepada masakan utara....sape nak try boleh la cari restoran ni kat belakang hotel concorde seksyen 9 shah alam....




Dulu kedainyer biasa aje....rumah kedai tengah2 so kalau ramai agak sesak....sekarang dia dah beli corner lot...lebih selesa....


Lepas makan kami terus ke Bukit Cahaya...agak lewat dah dlm 10am....tiket masuk utk dewasa RM3....kanak2 RM1...baby free..... ramai jugak pengunjung Bukit Cahaya pagi tu...ramai yg datang dgn kamera dslr...macam ada kelas photography je....


Tak belikan eskrem tak sah....dapat eskrem ok la mood dia...



Tuan belog...pssttt...pinjam t-shirt hubby hahahaha....bila hubby tanya naper ambik t-shirt dia...alasan...eynda takde t-shirt putih....nak kena pakai t-shirt putih jugak-jugak.....dah pakai baru mintak izin okey...bertuah punya bini :-p Tapi tengok la...size kami lebih kurang je huwaaaaaaa.....



Cantik kan bunga ni.....gambar ni jadi wallpaper pc eynda buat masa ni :-)



Tak main la naik tram...boleh berlagak hebat di sini sebab eynda mampu berjalan kaki berkilo-kilo metriko okey......sambil tolak stroller lagi la hebat wahhh!! Kejap je keluar peluh menitis-nitis....




Anak dara ni melentik-lentik badan naper ntah....tapi bagus la dia tak merengek buat hal cuma di saat2 akhir dekat nak balik je...paham la dah letih....



Tengah tengok tram lalu kat tepi....kena hati2 jugak berjalan kaki ni sebab tram lalu...kekadang kete...motor lalu...laju2 jugak...bila kenderaan lalu je eynda mesti berhenti tepi2 pas tu dalam hati cakap..."hahhh...tengok orang...tengok orang....jangan buat macam tak nampak orang kat tepi ni yer...."



Adam seronok kali ni sebab dapat bawak scooter dia....mula2 eynda & hubby risau bila dia cakap nak bawak scooter....jalan kat dlm tu berbukit bukau....takut adam tak pandai main brek kaki tu...cuma pesan jangan terlalu jauh dari kami je...alhamdulillah ok diapandai imbangkan diri...pandai main brek2...ada le sekali dua terjatuh hehe....termasuk lubang2 .... Dia paling banyak berpeluh.....




Suka arr gambar ni....awat nampak anak eynda hensem ek muahahaha....penaangan dslr sungguh...semua nampak perfect :-p




Tu diaaa....tour guide tak bertauliah....



Melalui denai kecil utk ke rumah 4 musim.....



Uiittt...tetiba je rasa macam ada dlm filem seram! Cuba tengok gambar ni...berdiri bulu roma kamu tak??



Yer....model berposing menandakan sudah sampai ke rumah 4 musim...sekarang masih musim sejuk....bulan mac nanti musim bunga....musim bunga nanti kita datang dgn pakaian berbunga-bunga pulak ye...



Tapi sayang Hannah takut la...masuk je bilik menunggu utk masuk dlm rumah winter Hannah dah melalak..."jom bayek rumahhhh....jom bayek rumahhhh..." Dah masuk dlm rumah winter lagi la dia melalak....kesian jugak sebab dia pakai baju sexy gitu ...mesti la sejuk kan!! Apa daaa mama dia nih...memang tak teringat pun akan masuk rumah winter ni....kalau tau mesti bawak baju sejuk dia....kesian....ok la mama bersalah.....



Gambar last dgn hannah dlm rumah winter....terus bawak dia keluar....kesian kan dia nangis....



Tinggal la adam & hubby dlm tu....adam suka la..sampai nak keluar pun curi ais skit.....baru betul ais kan adam....bukan macam kat The Curve hari tu...snow buat dari sabun kekekeke...



Igloo....



Encik lelaki ais.



Eynda sokong minat hubby belajar mendalami ilmu photography dgn dslr.....nak beli lense ribu riban pun silakan...janji gambar eynda & anak2 cun yehaaaaa.....tapi bila hubby asyik ambik gambar pokok....daun...semut....bunga....lalang....ulat bulu....mula la bini dia ni buat muka 5 sen :-p

Bini dia semakin malas nak guna dslr...sekali sekala je pegang.....degil takmo belajar bersungguh-sungguh....patut la belajar sekolah dulu tak sampai ke mana :-p




Gambar imbas kembali sebelum snap gambar hubby kat tepi tasik...dah tunggang langgang eynda tepek gambar di sini hehe....hannah kat luar rumah winter...suka pulak dia lap-lap cermin yg sejuk tu...sapa ajar?? Mama dia la :-D



Muahhhhh...sayang encik lelaki ais yg tak sejuk....



Ni bukan snap masa mata dia terpejam.....memang dia sengaja pejamkan mata ye kawan-kawan...



Bau busuk apa tu hannah?? Encik lelaki ais tak mandi pagi ek??



Boleh bangga dgn skill hubby sekarang....eynda pun tak reti buat cam ni....sebab tak belajar :-p




Letih kan...kita minum duluuuuu.....



Satu lagi skill hubby....ntah apa punya style nih...dalam banyak2 snap hanya sekeping dua je jadi....




Haaa...dia sudah start melalak sebab letih....tapi mama dia buat tak tau aje....banyak lagi benda kita nak tengok...



Termasuk kucing2 ini...alahai....comelnyerrrrrrrr......macam nak curi bawak balik je....



Meet my new friend....ok bergambar agak jauh....takut tengok gigi dia....



Cubaan kali ke2....dekat skit....tetiba jadi 3 ekor!!



Comel tak? Hahahahaha.....ada tengok dlm dokumentari....landak gigit batang pokok yg lebar sejengkal dua jari kita...hanya 1 jam je tumbang la pokok tu....kagum tengok cara diaorg gigit batang pokok....betapa kuatnyer gigi landak....kalau gigit jari kita mesti putus!



Gambar ini adalah bukti yg menunjukkan tuan belog sudah membesar bagaikan johan yeaayyy.....tapi macam suka pulak badan chubby2 ni...nampak macam sihat je kan haha...kalau kurus nanti org ingat eynda sakit pulak....yo la tuh...sampaikan t-shirt hubby pun dah nampak macam t-shirt sendiri kekekeke....


Dekat 4 jam jugak la kami kat Bukit Cahaya....masing2 dah letih...eynda je dok bersemangat konon2 nak pegi lagi jauh...sampai rumah2 negeri ke apa ntah...tambah lagi pegi balik 400 meter berjalan kaki....konon2 rasa macam belum letih....hubby perli...balik rumah nanti dia yg flat....betul uolllsss....malam tu hubby gi tapau makanan kat burger king lepas maghrib...eynda mandi2 pas tu terus terlena atas sofa depan ruang tamu....kebetulan hannah pun tertido...tinggal la adam sorang2 layan tv...pas tu hubby balik rumah dlm 8.30pm gelak2 sebab tengok eynda bangun tido mamai-mamai...makan2 pas tu rehat jap masuk bilik sambung tido hihi...terjaga pukul 2-3 pagi macam dah fresh...sempat ngadap pc....tapi layan tido lagi best lah :-D


Hubby plan nak bawak Adam pegi FRIM naik canopy walk bila2 free....eynda nak ikut tapi boleh ke bawak hannah...hhmmm.....




53 comments:

adha said...

seronoknye... ari ni jalan2 tp tak snap2.. kamera dlm beg... lately mls tu nk snap2..

Idida Aziz said...

eynda...jumaat mlm ritu gi amik salmon kat amni...kes nak juga la ni pas nengok entry enyda tuh...pehtu konon nak gi rest al munawwarah...tu pon kes nengok entry eynda gak...tp ala...tutup plak...last2 singgah cili merah tu jer....

semoga hubby enyda makin tere amik gambo kay...ahaha apa ayat la...

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

hhahahaha...
cian tgk muka hannah nanes...
hehehehe...

patut la kat atas pic baru...
hehehehe...
ok2...
dah paham...
hehehehe...

sue said...

sonoknya..sue nak pg sana..ajak hubby..tp dia cakap tak best..nak jg pg sana...

ABH said...

eynda,
ada lagiiii ekkkk taman salji nih kt situ? last time i've been there when i was 17 lps peksa SPM! huhuhu lamaaaa gilerrrrr tak ke sana

Shariz said...

macam best la pulak tengok eynda jalan2 kat Bukit Cerakah tu :)

Dah lama dah shariz tak pi sana. Model kecik tu bukan main lagi posing...hehehe...ehem...betui la Adam H nampak hensem :)


Gambar2 yg ambik pakai dslr tu cantik....mcm pro pulak :)

ratna said...

kak eynda.. puas kali ni tgk gambar kak eynda.. cantik2 gambar.

Lady of Leisure said...

wow kagum gambar2 kak eynda dalam entry ni.. penangan dslr memang berbaloi kan..
kita sbnrnya sama kak eynda, beli gadget apa2 jarang nak explore, slalunya husband lady yg explorekan untuk lady ekeke...
lawa pic yg ada blur effect tu..
:)

sisdee said...

cantik gambar2 guna dslr kannnnnn...suke tgk..heheheh

eynda ada ketika punnn kita suke pakai tshirt hubby hhahahahahah..tak ssuai!!!

hannah cam sarah le mula2 jek xcited pastu mula le meragam :(
kita pun suke pakaikan sarah baju cam hannah sbb dia jenis suke bpeluh..hehehe pnah le bjalan smpai malam cian dia..hehehe

lawa tul gambar2 nie tau :)

Dilla said...

last p masa tahun 1998...masa tgh studi kat uitm...masa tu baru lagik...p dating ngan hubby....time muda2 remaja dulu.......ishk dah lupa camne rupa bukit cahaya tu.....dah berkurun.....cinta punya pasai...sanggup berpanas di tempat sebegitu...kikikiki nostalgia betoi time muda2 dulu....

zailamohamad said...

Memang cantik gambar2 yang eynda letak kat sini, sekali tengok muka Eynda ada iras2 Sasha Bashir TV3 tu ah, sedara dia ke??

zarin said...

best kan food kat cili merah tu...lama dah i tk mkn kat situ and lagi lama i tak ke tmn cahaya tuh...last skali pegi masa form 5 tahun 90-an gitu..we all stay kat rumah2 negeri lag..best gak..
eh, murah jugak tiket dia ye!

Ena said...

bestnyerrr kak eynda p jenjalan..
cantekkk la pic tu.. jelas, terang & puas hati la nengok..
Cian kat Hannah.. nanges yeh!.. hu3x..

ArELeEz said...

leez penah naik canopy walk kat frim. besh gak.

Mia-Ina said...

4 jam berjln di si2..mmg satu senaman gak2..kuatnye akak ye...klu mia,dah cramp.. betul kata kak,kdg2 kurus sgt, x elok jg

tifa said...

Best nye jalan jalan kat bukit cahaya.Dah lama tifa tak pergi . 6 tahun ada kot. Thanks for sharing your experience and seronok tengok gambar gambar tu :)

JiEjAh_DeEn said...

eeeiiiii nak pergi la this weekend.
dah berpuluh thn dok s.alam tp pernah pergi sekali jek , itupun masa belum kawin huhuhuh

Softtouch [Hanim] said...

lama xpg sana..last pegi 2003...masa tu nak basikal..n masih muda so larat lah jgk..kalu skrg pegi mau separuh jalan je sy kak eynda..he he he..

baju tu besar lah kak eynda, sis x chubby pun..tau bj pinjam...:)

yang penting kak eynda cantik sgt..mcm org putih...

Alya said...

Lya teringat time pegisitu dengan members kolej,time tu kitaorg sewa basikal,macam nak g je cuti sekolah ni,nak bawa adik2 sekali la...dah lama pun tak g,dah 6 tahun pun...cantik je akak sekarang,lya pun pelik bila akak cakap akak gemuk...dah ok la badan akak sekarng...gambar tu memang cantik2...

adikmanje@ellyazarmilia said...

nampak best gak tempat ni...len kali boleh la lajak2 pergi...

Ayu said...

cntik sgt gmbr2 tu..mmg lain la penangan dlsr ngan kamera biasa...rajin kak eynda jln2 ye..klu hb ayu, tmpt2 mcm tu dia x suka nk pegi..menci..!!

KV said...

syok nyaaaaa

iNa said...

cun sgt pic akak..suke tgk...
seronok jln2 ujung minggu..
adam n hannah pun nmpk sgt hepi.. :)

::The Shopaholic Tauke:: said...

mcm best je eynda tempat ni...that day ada pegi tapi utk jpa client yg keje kat situ,x sempat plak nk jenguk2 jalan2.

sweets said...

cantek gmbr...suka tengok eynda pakai topi,sweet x cantek pakai he..nk cuba tp rase cam x kena..

Syikin said...

jeles tau tgk gambar akak yang cun2..kiter nyer gambar belum sempat save hakim dah delete..semua....uwa..sia2 je berposing naik beskal tau kat bukit cerakah ni...huwaaaaaaaaaaa

ammi said...

waaaaa..hujung minggu ni Ammi pulak nak bawak kanak kanak rumah ni ke sana. Best!

eynda said...

adha...eynda ni kalau tak bawak kamera pegi mana-mana memang tak senang duduk :-p

eynda said...

Ida...ye ke...next time boleh pegi lagi restoran tu :-)

eynda said...

meniti senja...hannah memang ratu menangis...cepat bosan la dgn header...agaknyer nanti ada ganti yg baru pulak :-p

eynda said...

sue...ada orang memang tak suka pegi tempat macam tu :-) Pujuk2 la lagi :-)

eynda said...

aida...ada lagiiiii... :-)

eynda said...

shariz...eynda suka bukit cahaya tu...ada banyak lagi tempat belum pegi...tapi kalau lalu area yg lagi sunyi sepi memang rasa cuak hehe....seram sejuk jek :-p Ada tasik cantik kat atas bukit...belum pernah sampai...hubby dah pegi...

eynda said...

ratna..thanks :-)

eynda said...

Lady..thanks...tapi takde la secantik gambar2 org lain yg dah pro....sama la kita kan...akak masih selesa guna kamera kecik akak tu :-p

eynda said...

sisdee...serupa la kita ye...kekadang baju hubby beli tapi kecik kat badan dia pun dia pass kat eynda hehe... :-p

eynda said...

kak dilla...amboi kalau bercinta panas pun sanggup kan...sekarang boleh lagi le jalan2 kat situ...masih bercinta kan ;-)

eynda said...

zaila...ye ke..thanks tapi eynda takde kena mengena dgn shasha...actually muka eynda ni ada banyak version..boleh menyerupai sape saje haha...

eynda said...

zarin...eynda teringin nak tengok rumah2 negeri tu...lengkali la pulak...memang murah je tiket...semua orang mampu....

eynda said...

Ena...thanks :-)

eynda said...

areleez...best ek..ketinggian 30 kaki kan...

eynda said...

Mia...mula2 tak biasa dulu memang cramp kaki...tambah2 bila panjat bukit pas tu nak bernafas pun susah...kat situ jugak boleh cramp kaki hehe...tapi alhamdulillah sekarang dah ok...cuma balik rumah terus kelembikan la :-D

eynda said...

tifa....2 tahun lepas masa eynda baru start briskwalked kat situ tempat tu sunyi sepi je...sekarang ni dah meriah...macam2 aktiviti ada....

eynda said...

jiejah...pegi jangan tak pegi... :-)

eynda said...

Hanim...thanks...boleh lagi tu...jalan slow2...kalau letih tram ada hehe...akak tak pernah naik beskal kat situ...ye la dah bawak hannah dgn stroller kan...

aLiYaHaRiZ said...

seronok tengok eynda n family beriadah. eynda pun cantik..hannah lagiii cantik. sukelah...

Farra Dhelina said...

kak eynda da kurus!! ;p

cikbedahlaser said...

waaaaa bile la nk g bkt cerakah ni..
dr aritu ajak somi g....

waaaa lawa la gmbr2 hubby kak eynda.. yg gmbr adam tu... skill die kite panggil panning.. ;)

m@ said...

kak..ma x bace kak tulis,ralit kusyuk tgok gambar je....best2.
kat sni boleh bermalam kan?
ke yg mane eh tmn 4 season jugak.

NeenaAnuar said...

wow!! memang hubby akak berbakat! keep it up ok..

sgt chantekk2 gambar yg disnap disitu... neena dah lama giler tak pergi bukit cahaya.. nanti dah sihat nak pergi lah... hihi...

Nana said...

kak!best pulak g bukit cerakah tu..dah lama tak pi. padahal dekat je kan...heheh. hasben akak dah semakin hebat dah tuh...cantek gambar2 yg die captured. ade bakat!

dilaOHdila said...

wah Nyda hubby hebat no
Tu panning shoot utk adam tu
jadik betul panning shoot hubby erk, Good JOB
BOKEH utk pokok pun cun. suka tengok

dawood said...

salam..ya lor..saya pun lama dah tak p sana..cantik gambar yg asben akak ambik,dah pro dah tu,nak p blajaq dgn dia laa..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails