Friday, November 13, 2009

Yasmin vs MAB.

Akhirnyer eynda buat keputusan utk berhenti makan benda ni....





Dan gantikan dgn yg ini....




Sebagai perancang keluarga....awet muda tu bonus la hehe...



Paling eynda suka.....kalau betul boleh kawal berat badan :-D



Actually tak konfiden nak stop pil perancang & cuba maajun ni....
Dari review yg eynda dapat, maajun ni berkesan dlm kes merancang keluarga....
Eynda terpaksa stop makan pil sebab berat eynda akan terus bertambah jika terus guna pil.

Ada orang sesuai dgn pil perancang kan...body menten jek...
Tapi eynda ni lain...lagi bertambah berat badan...bukan sebab nafsu makan yg membuak-buak *takmo ngaku tuh*
Tapi pil ni menyebabkan masalah body retention utk eynda...
Sebab tu la payah benar berat badan nak turun....pas tu body pun geleber sana sini sebab penuh dgn air!!

Nampak obvious sangat...dlm pantang bersalinkan hannah eynda berjaya turunkan berat sebanyak 15kg!!
Bila start je makan pil...sebiji yg pertama dah mengganggu hormon badan eynda...
Sejak tu la jarum penimbang payah nak bergerak menurun....makin naik ada ler...

Eynda harap mulai minggu2 akan datang akan nampak progress yg lebih bagus dari yg lepas2...no more Yasmin...no more pil2 perancang yg lain...kita guna maajun pulak...cara tradisional...

Harap2 berkesan la ye maajun ni sebagai perancang keluarga utk eynda...
Kalau tak berkesan, maknanyer adam & hannah akan dapat adik la wakakakaka....
Akan kuterima sebagai rezeki *senyum-senyum kambing*



Sekian.




35 comments:

ratna said...

mana bole beli ni?

akak cuba dulu kay..kalau confirm maajun ni bole ganti pill perancang (maknanya gerenti tak pregnant)bole saya cuba pulak.

Lady of Leisure said...

kalau dapat adik pun ok la tu kak eynda.. anak2 akak comel2...
:)

:: PU3'z :: said...

sy just plan sendirik2
tak makan pil coz takut berat badan naik
kalo btul maajun nie bleh ganti pil perancang dan berat badan tak naik...nak gak try
coz kesian gak kat en MAN tuu hihihi

akak try dulu tau...
kalo mujarab... bgtau k

eynda said...

Ratna...ramai yg jual...google aje...nanti akak try yer...nanti apa-apa akak update la...

eynda said...

Lady...sebelum nak keluar baby yg comel itu, mama dia akan COMEL dulu hihi....

Softtouch [Hanim] said...

tu sbb dulu sy xmakan pil sbb takut berat naik WALAUPUN berat sy mmg naik jer kalu xmakan pil..he he he..

sy plan snediri2 jer takut nak mkn pil2 nie...

kak eynda cube dulu yer nnti bg tau mcm mana hasilnya ok..

Softtouch [Hanim] said...

tu sbb dulu sy xmakan pil sbb takut berat naik WALAUPUN berat sy mmg naik jer kalu xmakan pil..he he he..

sy plan snediri2 jer takut nak mkn pil2 nie...

kak eynda cube dulu yer nnti bg tau mcm mana hasilnya ok..

SuriYati said...

hmmm..bagus gak kan makan maajun..kalau berkesan bg tau ye kak..bleh kite cuba plak...;)

eynda said...

PU3...akak tak berani nak plan2 sendiri ni...tak reti sebenarnyer hehe...member akak plan sendiri la...anak dia dah 18thn kalau tak silap...tak pernah accident...body menten kecik jek...

eynda said...

Hanim...pandai yer plan sendiri...akak takut silap kira hehe...pas tu takut cara tak kena :-p

eynda said...

SuriYati....nanti akak update apa yg berlaku lepas akak makan maajun ni...harap2 berkesan la :-D

Some1...somewhere...somehow... said...

woo..byk tul supplement akk telan (beli)...kenyang mkn tu je...ehehe
apa cerita just diet mate? ;p

Some1...somewhere...somehow... said...
This comment has been removed by the author.
Nana said...

betul ke maajun tuh ok? takut nye...nana mmg tak gune ape skang ni..heheh, sebab takut gomok..tp nmpk nye nana gemok je tanpa pil. means, nana tak berdiet :P

akak, try dulu ye..nnt bgtau kat belog ok ke dak. akak beli kat mane ni?

Nana said...

kak eynda,
one quick Q: akak amik NR-phyto lagik tak?

eynda said...

wyra...jus tu takde dlm menu akak kan..maknanyer akak tak makan pun...bila akak makan, akak jadi lagi lapar...sebelum akak makan lagi banyak, akak stop dulu...

eynda said...

Nana...ada baca kat blog mana ntah...dah setahun makan takde masalah...member akak makan dah 4 bulan...ok jugak...akak try aje la..kalau tak berkesan tu maknanyer Allah nak bagi rezeki la kan... :-) Tapi kena disiplin macam makan pil jugak...takleh skip sebab maajun tu bertahan brape jam je...

eynda said...

Nana...kalau nak tahu, akak dah lamaaaaaa tak ambik apa-apa supplement or jamu...yg last beli jentayu gold tu pun masih ada dlm fridge...akak jadi malas nak makan semua tu...tapi maajun ni kalau makan sebagai perancang pun ada banyak khasiat lain...tak payah ambik jamu lain dah kot...tengok la keadaan...

ibu damia said...

itu lah sebabnya saya tak makan atau guna mana pil perancang yg boleh effect hormon kita..takut badan naik...guna jer IUCD....tak yah pk banyak...

eynda said...

ibu damia...IUCD pun eynda tak konfiden hehe...member eynda baru je disahkan peknen...dia pakai IUCD la...dulu jiran kat rumah lama eynda pun terpeknen walaupun pakai IUCD...ikut nasib jugak la agaknyer semua ni kan...

miszrLina said...

betul3

pas mkn pil perancang pas deliver dulu, same kes ngan eynda la...
badan naik mdadak...
masa pantang leh je turun.

hope ok la makjun tu....

coz ada gak kwn yg mkn makjun, tp "menjadi" jugak hasilnye => dapat baby lagi... hehe

eynda said...

Lina...kaannn...time pantang je turun pastu hampehh...takut pulak dengar..maajun MAB ni ker?? Sebab yg ni katanyer boleh merancang..cara makan pun macam pil perancang gak..kalau maajun lain tak pernah dengar lagi utk merancang jarak anak....merancang utk peknen ada la hehe...tunggu dan lihat...kalau terpeknen takyah diet2 dulu :-p

nanie said...

Eynda, saya pun makan Mab tu dah nak dekat 5-6 bulan jugak la.. ok gak.. eyda beli kat mana?, Apsal botol MAB eynda ngan saya lain ek?

eynda said...

Nanie...tak sama ke...alamak...eynda beli dari dealer kat shah alam ni la...dia ada salesblog...nanti tanya dia naper tak sama...berkesan ek so far...dah ramai yg guna MAB ni kan...banyak testimoni eynda dok baca kat blog2 yg jual...

Mia-Ina said...

comel sgt lps ni..klu mama eynda nk dpt baby g..haha

ana said...

hai eynda,..

pic yg eynda paste tu tak sama dgn yg neisya order...tak tau la kot dalam dia sama...

aturan makan eynda leh jenguk kat BFT..nnt neisya cari link nya..

JDM5 tu neisya pernah gak try...2 paket,...ms eynda kata eynda try..neisya tak nak la kata apa kot badan kita punya reaction tak sama...sbb neisya tak leh makan JDM5...kalau makan, rasa lagi lapar..lagi nak makan mcm2 sbb kena gap 2 jam b4 n 3 jam after...sesetengah orang boleh ikut. ok la..

ana said...

http://malay.cari.com.my/viewthread.php?tid=431860&highlight=MAB

eynda, try masuk link ni....neisya order dari kak zee....kat situ ada cara makan MAB

Syikin said...

wah!! macam menarik!! akak jgn lupa bagi feedback tau nanti..penah nampak cik lin comel tu tak silap pun makan ni..

Azmiezas said...

Eynda..memang pun kita ada dengar gak, org cakap kalau makan pil perancang ni badan cepat naik pasal makan lalu jer..betul kan??..

Kita dari dulu sampai sekarang tak penah makan ape2..tapi tak de gak..heran..heran..(agaknya dah tua kot??..)wakaka..

Queen said...

waaah...kak eynda..ini best nieyh.....kalau berkesan roger key!....

nak juga tahu.....skang tak amik ape2 lagi pil tambahan...merancang sendiri...
tapi tak nak la tereksiden kan...hehehhe

Anonymous said...

eynda....anie pun makan mab dah nak dekat 6 bulan kot.....sangat2 happy coz....anie pun stop pil sebab not good esp. bila umur kite 40s nanti....so dari skg la...nak kena cari alternatif lain kan...but it's really work...now langsung tak debar nak tunggu piyed datang....abis jek yg last...tunggu dalam 2 hari..Insyaallah piyed pun mai...hehehe
from : Anie with luv...hehehehe

nanie said...

eynda, nani pun beli MAB punye botol sama cam ANA beli..

MAKCIK REHAN said...

makcik pon baru start mkn MAB. yang makcik soka, masalh sembelit selesai sejak makan gentelan yang pertama! lega.....

meracang? pakcik tak konpiden. rela berstokin.... akak bagi feedback nnt. kalau berkesan, boleh save duit tak yah beli setokin pakai buang dah :P

mommy otai said...

eynda..farah pernah mkn tuk 6bln MAB nih tau..sdp sgt..ringan bdn n keluar darah2 kotor agknye saki baki pntang dulu2..
alhmdulillah tk lekat 6 bln even tutttt...hahahaaa...
lps stop tu baru usaha nk dptkan baby..8bln bru lekat.huhu...

tp time farah beli dlu botol die lain..skrg dh tkr ek...
igt pntang yg ni nk mkn MAB balik kot..

armouris said...

info tentang merancang keluarga kat sini - Merancang Keluarga Menggunakan Hormon

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails