Ya Allah...lapangkanlah dadaku, permudahkanlah urusanku, hilangkanlah kekeluan pada lidahku agar mereka mengerti... Ameenn...

~ Komuniti Eynda's Diary ~

Friday, October 16, 2009

Skincare Baruku.....Safi Rania Gold.

Eynda ni memang jenis yg suka tukar2 skincare....selagi tak dapat yg sesuai dgn kulit muka ni...selagi tu la dok mencari....
Awal tahun dulu eynda guna NIVEA Sparkling White...mula2 ok tapi lepas tu kulit eynda mula kering & mengelupas....adakah sebab ianyer sedang memutihkan kulit?? Hehe...terus stop!!
Member rekomen day cream Bodyshop...Vit E....eynda beli satu set...bagus la set tu....tapi macam malas nak continue...naper ntah....
Sekarang sudah jumpa yg baru...yg sesuai buat masa ni....dah sebulan eynda guna...Safi Rania Gold....eynda cuba dgn pencuci muka dulu...rasa best...terus beli satu set basic....tak caya?? Tengok la tiub pencuci muka dah kemek kannn...tandanyer dah guna lama la hehe....
Eynda suka guna Rania ni...cuma krim malam eynda tak pakai dgn disiplin...tapi rasanyer krim malam tu la yg paling bagus...dgn toner...jerawat cepat hilang....pas tu muka tak kering....tak berminyak....krimnyer rasa light2 ajer....tak rasa berat muka...kan ada setengah krim muka kalau kita pakai rasa melekit kan...Rania ni macam ada H20 skit....cuma yg krim malam tu maybe agak melekit tapi tak teruk la...eynda relaks je pakai hehe...
Barang yg murah tak semestinyer tak bagus kan....eynda ni so far memang ngam dgn produk yg murah2....Masa keje dulu eynda guna losyen baby johnson je sapu kat muka haha...dah pernah guna set branded...habis kulit muka eynda kering2...tak sesuai...so beli yg murah je senang....
Kesan pada muka setakat hari ini??
Kawan2 yg datang rumah ahad hari tu tahu la kot hehe...eynda mekap sekarang pun memang tak guna foundation....eynda pakai two-way-cake je tu pun tak basahkan sponge...foundationkah itu?? :-p
Boleh kot kekal dgn Rania ni *wink wink*

32 comments:

JiEjAh_DeEn said...

saya guna juga ..baru sebulan tp bkn 1 set .
hehehehe nanti bleh cuba 1set plak :P

eynda said...

Jiejah...nanti try satu set...setakat ni eynda puas hati la :-)

Nana said...

safi rania ke? nana baru je try simple..wakakakaka. ari tu pening nak cari produk untuk muka last sekali belasah je simple. tak tau la ok ke tak..sbb nana baru try dlm 2 mggu. yg penting pi kje nana pakai moisturizer sbb kje dlm aircond kan.

tapi tengok botol2 safi rania tu mcm menarik je :D

sama la kak nana pon tak pakai foundation2 nih. pakai 2 way cake miyami n bsh sponge aje :) senang kan.

Drama Mama said...

setuju, tak semestinya yang murah tak bagus kan. i guna olay, bagus jugak. tapi safi pun penah guna dulu yang krim kecantikan dia tu, memang cantik! hehehe

eynda said...

Nana...takpe maybe Simple sesuai dgn Nana....bedak miyami tu best kan...nanti akak nak sambung guna la...sekarang akak guna maybelline...pernah guna miyami 4 tahun tau...sesuai...

eynda said...

Hai drama mama...yg murah pun bagus kan...fair & laovely pun eynda pernah pakai...olay pun pernah...cuma takde rezeki nak kekal dgn semua produk tu...btw...eynda dah follow ur blog...anak u memang hensem!! ;-)

Lady of Leisure said...

bagus betul kak eynda ni.. hehehe
buat review produk..2
boleh la la lady try nanti..
:D
lady mmg suka try memenda baru ni..
bila dah kurang berkesan tukar lagi..
hehehe.. sukeee...
thanks for sharing kak eynda..
lagi satu lady suka pakai gel pengelupasan syahirah.. best

Willie said...

Ahaks! Aku pakai barangan Avon jerk *shy*

eynda said...

Lady...akak citer atas pengalaman akak je...sape2 nak try boleh ajer...cuma nanti sama ada sesuai atau tidak je kan :-) Gel pengelupasan akak jarang pakai...yg nivea tu masih ada tak habis2 lagi hehe...

eynda said...

Willie....eynda suka barangan avon tau...tapi kat sini macam jauh je nak pegi..ada satu cawangan je kat PKNS shah alam tu...jadi ahli pun malas nak gi beli...katalog avon best...murah jugak...macam semua nak beli! :-)

Emilia said...

betul tu eynda, barang murah tak semestinya tak bagus, kite pun bersyukur dapat kulit muka yg tak berapa sensitif, bole guna produk ape je :)
thnx for the product review!

zarin said...

betul kata eynda tu...barang murah tk semestinya tk bagus..i pulak jenis yg stia pada yg 1 hehehe..sbb dah jumpa yg ok, tu yg tk tukar2 dari dulu :)
i suka vitamin e sink in mask by bodyshop tu sbb i malas betul pakai mask, yg ni senang je, pakai then terus tido..pagi esok baru basuh muka :)

liana said...

ku pakai yg krim safi hijau tu.. mcm alas bedak jer tekstur dia hehe..tp bagus..takyah nk pakai foundation bagai..skang stick dgn bodyshop je dah..

Adrina Adi said...

rasanya dah cantik kulit sis eynda.. tak mekap pun lawa.. hehe

farhana said...

salam kak eynda..sy dlm pantang..boleh x akak senaraikan harga set safi rania gold..jd besok sy bley tulis dan suruh my hubby perg beli jer..:)tq akak

Emma Maria said...

ok eh rania ni..maria pun jenis tak setia satu produk..dan suka cuba2 yg murah2 je aaa...;-)

IxoR@ said...

Ixora pun guna jenama yg biasa-biasa juga...

Yg penting, biar serasi dgn kulit muka kita...

Ayu said...

sis, ok ek safi..ayu pun suka sgt tukar2 skincare tp x mudah setia pd yg satu sbb suka try2, muka ayu start naik pigment ms lahir anak ke-2 sbb tu kena try byk produk..tp brangan safi mmg sume bagus sbb ayu prnh ry gak dl, tp tulah cuma ayu mmg xleh setia..hihi

eynda said...

Emilia...beruntung kalau dapat kulit yg tak sensitif...

eynda said...

Zarin....vit E skincare dari bodyshop tu memang best...tapi mask tak pernah try...dah lama tak pakai mask tau... :-D Senang la dah jumpa yg sesuai.... :-)

♥Ms Bad Ass! :O (only not really.. -__- )♥ said...

Came across your blog while I was searching for "Safi Rania Gold" and to be honest, I agree with your review on this latest range or shall I say, the upgraded version of the former Safi Rania (minus the gold..). Highly recommended, especially if people are looking for products that are anti-ageing but inexpensive and halal =) Just wrote a review on these products too, just now. I'm glad to know that I'm not the only satisfied customer ;)

Anonymous said...

salam, terbaca jap awak punya diary ni...saya nak le tulis testimoni saya lak mengenai Safi Rania Gold. So far, saya dah pakai pencuci muka dgn scrub aje. Saya suka pencuci muka Rania Gold sebab pakai sikit aje buih dia pun dah byk..dan soft sangat, rasa mcm nak mkn pencuci muka tu. Dalam bulan lepas saya beli satu set terus. Krim malam, siang, serum, dan utk mata skali. Alhamdulillah, nampak perbezaan. Memang tak berminyak pun. suka sangat.

anne_nurqaseh said...

salam , k. eynda.. suker nyer bace testi akk, xctly saye pon dlm 10 hari br try rania gold. hehheh sje cari testi org... sbb dh xtau nk paki pe.. ngn kulit bermasalah nyer, tu tekad try rania ni.. so far.. xde masalah . gel pembersih die lembut j.. pas cuci muke rase lembut j.. sy try set mlm, serum,krim cantik. toner lme ade lg.. tu xbli toner rania lg. ble dh tgk ada testi y baik.. makin teruja nk lengkapkn sumer set rania gold ni.

biey said...

sdg mancari skincare gak..rsa2 nyer terpaut pda safi rania nie..
tgk muka member berseri2 sjk dia memakai safi rania

hashikin said...

hi... saya search2 psl safi rania gold ni n terbaca blog awak. teringin nk cuba satu set gak. tp saya confuse sket dgn krim kecantikan n mosturiser siang tu. bleh ke pakai krim kecantikan tu slps pakai serum n mosturiser siang? ke salah satu jek? krim tu bleh guna sbg asas mekap juga kan?

imanmom said...

salam kenal,rasa teruja pulak nak guna set rania ni,saya ni dah berumur rasa sesuai kot pakai,dah lama tak pakai apa2 produk..
berapa ya satu set rania gold ni..

winky said...

umur izatty masuk 26 tahun...beberapa tahun yg lepas selepas melahirkan anak ke 2,kulit wajah ketara berubah..wajah nampak tua,sedangkan umur masih muda.penuaan makin ketara.mcam dgr dari kawan n saudara,yg wajah zaty tak cantik lagi,kedutan d mata bila de ekspreksi mata,nampk kedutan.melanin d zon t semakin memekat.begitu juga dengan dagu.jerawat kecil clalu hinggap.dalam 10 biji lebih gitu le...zaty semakin takut,rambut pulak,asyik gugur,sampai menampakkan kulit kepala di atas kedua2 kening,wajah zaty,jadi ejekkan ipar mentua n adik beradik..sedih tau..pipi pulak melendut.bayangkn wajh zaty yg dulunya cantik d gilai ramai{secantik n semanis lisa surihani n maya karin}..bukn nk membangga diri tapi untuk tauladan..msa tu zaty tak tau nk buat apa..zaty guna produk loreal 1 set,bebulan cba,cuma melanin je kurang,putih skit la muka..pas tu cuba safi yg amy mastura cuba tu,yg wana purple,zaty pakai pencuci muka je.krim pulak pakai ponds.ponds ni mmg bagus le..dr masuk skolah menengah sampai kawin,masih gak gna ponds.oleh krna usia makin meningkt,masalh kulit makin menjadi,zaty brhenti pakai.lepas tu bru pakai loreal yg saya citekn d ats.lama jugalh saya gunakn pencuci muka tu srta krim ponds tu,tapi tkde ksn yg saya inginkn.harapan saya brmula bila iklan d tv ttg safi rania gold.first pakai pencuci muka n srub.pas tu guna toner safi balqis.jerawat kurg le kat muka tu,ok la..krim plak pakai olay...ok la...tapi tak puas hati gak..krim plak saya tukarkn kpd serum saf rania gold.saya pakai mcm krim biasa..rasa cam da prbezaan..saya pakai le sampai abis...bila dah abis pencuci muka tu n krim serum,saya bli pencuci muka yg gel tu,sesuai utk kulit kring cm muka saya.krim muka plak saya tukarkan kpd simply ct new age..yg pakej pencubaan tu..ok la..bila dah abis tu..baru lah saya tringin nk cuba krim malam n siang safi rania gold..brserta krim mata n tonernya sekali...tak trlupa ye,scrub n gel pembersih..sampai skang,kesannya kpd saya..amat menakjubkn..cumna saya nk bli serumn plak,saya nak pakai satu set produk ni...lama dah saya pakai,nak masuk satu tahun..skang wajah brtambah halus,putih,tegang tp taklah setegang masa blum kawin.kira cantik bila org pandang.garis halus d bawah mata tu kurang dlm 50% je.munkin kesannye mcm tu aje kot...toner plak saya tukar lagi,sebab toner safi rania gold ni buatkn muka tumbuh jerawat.zaty tukar kpd toner safi balqis..same company..ASAL HALAL..zaty skang,dah brtmbah yakin dgn penampilan zaty..utk rambut zaty cuma mkn primrose oil je..utk bdn guna nivea..sabun mandi bioglo.utk kelihatan cantik,yg pnting,disiplin n usaha.nk cntik,bukanlh mudah..ada kerajinan,dapatlah apa yg anda inginkan..kesabaran prlu ada..skang zati d kata orang takde anak 3.mcm org dara..zaty brsyukur,dgn tawakal kpd ALLAH n usaha zaty ingin cantik spt dahulu..skang zaty dh brtudung n memakai pakaian muslimah.kecantikan yg ALLAH brikn zaty hnya tunjukkan pda suami trcinta.munkin balasan ALLAH zaty suka dedah aurat n tk brtudung,zaty takla seksi sngt.cuma pakai pakaian yg up to date.skang zaty tak nak dedah aurat..semakin zaty tutup aurat krn takutkn ALLAH,semakin ALLAH brikn kelebihan n jalan utk cantik..zaty spt d lahirkn semula..wajh brseri krna air sembahyang.tak caya,cubalah...untuk wanita islam,teguhknlah keimananmu,syurga merindukn wanita solehah...

SRSY10 said...

k.eynda, best baca post ni.saya pun baru pakai safi rania gold sebab ia halal..sebelum ni pakai eversoft sebagai pencuci muka, tapi mmg agak kering muka kalo pakai..tapi bila kawan-kawan kat atas komen pasal safi rania ni, rasa mesti ok..sebab sebelum ni tertanya-tanya gak ok ke x safi rania ni..:)

nazierah roslan said...

kite nak pkai produk ni gak.tp tkut tak sesuai ngan kulit 20an.cne eh?huhu.

http://nazierahroslanlahh.blogspot.com/2010/12/papaya-soap-vs-safi-rania-gold.html

idatul zulkipli said...

kak eynda..

saya pon dah dekat 3 bulan gune safi rania ni..sy beli sbb bau facial wash dia harum..x mcm set sckincare yg laen..tp sy blm cuba serum tu..nti sy nak try laa...

for ur info, mmg ade perubahan sgt.. yg paling sy perasan, tona kulit sekata..tu yg best tuuuuu :)

ayzza said...

hi kak eynda..
saya pun baru try produk safi rania gold ni, baru 3minggu try memg best sgt pencuci dan serum nya ye..
seblum ni saya pakai produk kecantikan mary kay..tp x de memberi kepuasan langsung kepada saya, mahal aje...

enoshe said...

Bole mncerahkan x?

Related Posts with Thumbnails