Thursday, July 2, 2009

Patah Kaki.......

 
Sebab kete eynda rosak hehe....bukan patah kaki betul2 :-p
Isnin lepas la...nak pegi Giant, singgah kedai minyak...kebetulan masa tu ada problem...staff kat situ suruh tunggu kejap sebab "minyak takleh pump naik".
So ramai jugak yg tunggu sebab masing2 minyak kete/motor dah nak habis kan...termasuk la eynda...
Lepas beberapa minit dah ok. Isi minyak macam biasa so terus pegi Giant.
Masa nak balik, start enjin kete, bergegar-gegar kete eynda. Pas tu enjin asyik nak off jek. Banyak kali gak off enjin & start balik. Masih sama...
Nak buat cemana....nak kena balik rumah jugak...eynda bawak kete jugak la tapi dlm hati Allah saje yg tahu....jangan la jadi apa-apa kot jalan....dah le bawak Adam & Hannah....takut enjin kete mati tengah jalan je hehe...setiap gear enjin tu macam nak mati...apa kes?
Kebetulan hubby balik awal, sambil bawak kete eynda call dia (salah ni tak pakai earphone tu)...komplen la pasal kete....
Esok pagi tu hubby hantar adam guna kete eynda. Dia kata memang ada problem tapi nak bawak gi pusat servis weekend je dia free...ok la tunggu Sabtu ni....
Petang semalam eynda pegi panaskan enjin kete....masih jerking2 je enjin tu macam nak mati. Pas tu kat ekzos (betul ke eja?) ada bunyi letup2 skit (adam kata bunyi machine gun). Bau minyak kuat sungguh!! Hannah pun cakap PAKOTTT sebab bau minyak....
Takkan disebabkan kes kat kedai minyak ek??
Hubby nak drive kete eynda pegi pusat servis sabtu ni kat TTDI Jaya tu...eynda ikut dari belakang nanti bawak kete dia....ok ke? Bahaya tak agak-agak korang?
Atau kami panggil mekanik datang tengok dulu??
Takut la bau2 minyak ni....
Baru je buat entry tunjuk gambar kete yg masih cun & masih elok lagi tu....dah jadi cam ni....takleh puji kot....komplen pun takleh....agaknyer kete merajuk sebab dengar kami nak tukar dia dgn kete baru :-p

20 comments:

Fa'e said...

ciannye....byk2 bersabo ye eynda, ada la hikmahnya tu!

ME said...

harap2 nothing serious .. sabar

Ella said...

ler..kete rosak ke eynda?
i lagilah bukan patah kaki kalau kete rosak,
mesti pening hilang akal..
maklumler hubby ku jauh,

kete ni kan..manja..
pantang kita puji kete lain..
suka dia buat hal..
especially bila kita sebut2 nk ganti kete baru...
mau merajuk sakan....heheh

Willie said...

Kereta rosak ni ler yg tak best ni. Sebab keter tu mintak duit. Kalau ada mekanik yg berdekatan, why not ask die tengok dulu. ?

Softtouch [Hanim] said...

boleh ke tahan sis kete tu smpai ari sabtu? Ape kata pg bengkel biasa2 dulu, cek ape problemnya..kang kalu lmbat nnti lag parah.
Tp kan ikut hubby sislah kan mana yg elok. Mcm bahaya je kereta tu dr sis cite. Jgn bawaklah sis yer..biar terperam kat umah kete tu..

eynda said...

Fa'e...tengah bersabar ni hehe...ye la mesti ada hikmah kot.. :-)


ME....eynda pun harap takde yg serius....



Ella...buat masa ni eynda boleh tahan lagi...jangan minggu depan pun tak elok2 jugak haaa...mula la panas kaki pulak hehe...tu la kete ni takleh kita cakap bukan2 kan...macam dia paham jek...



Willie....haa...nak kena keluar duit la ni...ntah brape lak habis....dah cakap kat hubby, panggil mekanik dulu...tapi dia kata kalau mekanik datang, dia mesti ada jugak...takmo eynda je layan mekanik tu...nanti kena tipu hehe....



Hanim...tu la coz bau minyak kuat tau...akak ni imagine pelik2....takut meletup je kete tu kekekek...mintak simpang la....buat masa ni memang tak bawak langsung kete tu...just panaskan enjin kete hari2 jek...takut takleh start langsung nanti.....tengok la maybe nak pujuk hubby panggil mekanik dulu sabtu ni...risau pulak dia nak drive ke pusat servis....

::i.e.r.a:: said...

eynda.. cuba call 1800888398 - 24hrs Asst (breakdown. Mana tahu kot kot diaorg bley tolong or datang ke umah eynda ker. Kalau call mekanik luar nanti dia tipu then tukar parts bukan Proton punya.. Keta eynda SAVVY kan.. :)

shabiela said...

keta ni mmg kn, xleh dgr kita nk tukar keta, mula la wt hal.. keta majuk kot..

Bitt said...

suspend sungguh title kak eynda nih..hehe nanti kaki dengar merajuk lak kaki..hehe bab2 kete ni saya memang la fobia thats y la saya tak pegang stereng kete since deliver 1st bb..huhuhuh ingat lepas ni nak drive balik tapi tunggu rezeki kete baru la coz malas nak pikir pasal taya botak la...etc...hehehe opss tak bleh cite2 pasal kete baru nanti dia melajuk kan kan kan...shhhh

alamaktuan / meabadi said...

kak eynda.

kereta ni kalau tak ade time tu la rasa ade je idea nak kemana2,bila ade malas plak nak memandu..kalau ME gitu la..kekekeke

adha said...

eynda,
keta kita pun mula la nak meragam.. ni power window tak mau turun belah pemandu.. kena la bukak pintu nk byr tol.. susah betull.. td pg cap rim tercabut.. mana ntah.. hadoi hodoh sungguh da keta aku tu..

eynda said...

iera...ha'ah la...rasa macam ada number utk 24 hours tu kan...nanti bagitau hubby...kan dia tak konfiden eynda ni nak handle kete2 nih hehe...lupa la iera kan orang kuat PROTON hehe...thanks yer...yg pusat servis tu ejen proton la...




sha..rasanyer kete tu merajuk :-(



Bitt...owwhh lebih kurang akak jugak la yer hehe...akak pun tahu bawak je...jadi apa-apa memang panik....tambah2 sejak ada anak ni takut selalu...hubby pun marah sebab suka pikir bukan2....tu yg jadi bukan2 tu :-p



ME aka alamaktuan (ada 2 ME dlm blog ni heheh)...
Akak memang patah kaki la sebab dok guna kete tiap2 hari weekdays kan...dgn aktiviti2 adam tuu...sekarang tumpang kete biras la kejap(jiran yg carpool tu gi holiday)....tak suka la ganggu orang selalu....nasib baik barang dapur dah beli banyak kat giant masa hari kejadian tu....kalau tak, hari2 la lauk cafe kekekek....

eynda said...

Adha...haaa...kete kita sama species kan tapi tak sama kaler?? :-p Dah jadi macam2 ekk....eynda ni baru 1st time...tapi takut la nak repair kena masuk workshop berminggu-minggu...jenuh laaa....

Some1...somewhere...somehow... said...

sis...sy baru je balik dr serbis kete nih...kena rm500...melayang duit..baru 2july...cukup ke duit sampai ujung bulan ni...hehe

iNa said...

ingat ape yg patah kaki td..hehe..

sabar kak....
harap xde ape2 yg serius kan....

Nasib mase akak drive blk tue enjin x mati.....klau mati susah gak..ngan adam n hannah lg...

Mimie Hamdan said...

eynda... kita kan pki keta yg sama... hari tue tommy pun kena mcm tue... masa nak gie penang laks tue... sib baik masih kat area rumah.. terus pusing balik tukar kereta... disbbkan cik abg kerja EON, dia ler gie bwk pusat servis... jenama keta yg kita pki nie mmg ada problem mcm tue tau... SIL pki keta nie pun sama... dia punya fully manual bukan AMT pun ada the same problem...

Dilla said...

dia nak suruh tuan dia tukaq keta baru ler tu.... hihihi dia bagi hints merajuks....rumah baru mesti kena kete baru gak kan....ayat menghasut nie...kekekeke... anyway banyak2 bersabaq ye dik.....kete tu meragam sebab time period kot hihihi merapu lagik.... biasa ler eynda keta made in mesia nie memang macam2 adaa.....xpe pasnie suruh hubby beli sbijik g keta impot untuk eynda yek...

eynda said...

Yra.....kete akak tu pun baru je servis 6 bulan lepas :-(



Ina..ha'ah enjin mati tengah jalan la yg paling akak takut...


tommy...sebijik problem macam kete eynda ke?? So apa pusat servis cakap?



kak dilla...nak jual pun kami kena keluar duit pulak coz hutang masih banyak....tengok la cemana...check dulu apa yg rosak...

Mimie Hamdan said...

eynda... yeap sebijik sama... problem..?? huhuhu... tommy tak pasti sbb yg antar hb tp dia kata ada benda yg longgar... huhuhuh...

eynda said...

Haaa?? Esok pagi baru technician dari proton datang tengok kete....dari yg eynda citer kat dia, dia kata plaq rosak pas tu effect kat minyak...nak tukar apa menda ntah...RM600++ hokey! Terkedu tadi...esok dia datang hubby ada...biar dia settle dgn hubby la....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails