Saturday, July 4, 2009

Entry Yang Sungguh Panjang :-D

Kisah hari Sabtu....
Petang semalam eynda call ProtonCare pasal kete eynda...diaorg nak hantar technician....bincang2 dgn technician tu dlm phone, eynda suruh dia datang pagi sabtu coz dia kata bajet caj dlm RM600++. Mana ada cash dlm tangan banyak tu....tunggu hubby la sabtu baru bayar...
Pagi tadi tunggu technician call takde pun...10am eynda call dia...suara macam baru bangun tido jek hehe....dia kata nak datang tengahari....tapi hubby suruh cancel coz nak hantar kete terus kat pusat servis..servis kete sekali la dah alang2 nak repair kete tu....nasib baik technician tu tak marah sebab dia dah order barang ganti hehe...agaknyer dia pun seronok takyah datang kat kami...boleh dia sambung tido :-p
Bersiap la kami sefamily menuju ke pusat servis proton kat TTDI Jaya.
 
Eynda bawak kete hubby....psiko betul la...bawak kete hubby rasa macam berlagak terrer jek...takde rasa dup dap dup dap jantung berdebar nerves pun kekekek....
 
Hubby bawak kete eynda. Dia kata masa kat traffic light dia yg dup dap dup dap jantung berdebar...takut enjin mati kat situ kekekeke.....
 
Ahahaa...Hannah muka tension! Sebab 1st time ni kena duduk kat belakang. Saje nak ajar letak kat belakang. Kalau kete eynda dia duduk kat depan. Mula2 letak melalak kejap....eynda cakap "mama nak bawak kete..." dia paham kot...terus diam...tapi wajah menceritakan segala-galanyer kan :-p
Owwhh yer...pipi dia lebam sebab tersembam kat lantai beberapa hari sudah.....dahi lebam sebab dia lompat2 macam bunny, bajet tak betul, lompat2 terhentak dahi kat bucu meja pc nih....jangan ingat eynda dera anak haaaa... :-p
 
Dah sampai kat pusat servis....babai kete....kena masuk workshop beberapa jam....
Masa ni hubby bawak kete. Hannah masih dgn muka tension. Tapi takpe janji ada makanan utk dia. Kekok betul...selalunyer kalau hubby bawak kete, Hannah mesti duduk atas riba eynda. Kali ni rasa ringan giler peha eynda hehe....hubby pun gelak tengok "kekekokkan" eynda.
Cian...dah tertido....selalunyer tertido sebab nenen....
Singgah Cahaya SPK. Jalan masuk dah cantik. Ye la teres superlink dah serah kunci. Jalan mesti elok la....phase kami pun dah hampir siap.
Ni hubby jenguk rumah belakang rumah kami...kira jiran la nanti....sebab nak jenguk rumah kami ramai pekerja buruh kat situ. Hubby segan....
Singgah Mama Kitchen kat seksyen 13.
Ni apa kena pun tak tau hehe.....gaya macam kena grounded je kan :-p
Hubby bincang2 dgn designer....eynda sibuk snap gambar kitchen :-)
Sudah lapar. Jom kita makan duluuuuuu.....
Big Food di TTDI Jaya. Kali ke3 dah makan kat situ. 
Adam tengah perhatikan tuan kedai sendiri (agaknyer la) tengah buat pizza.
"Psstt...Adam...meh duduk sini...nanti aunty tu  masak pizza tak menjadi pulak ..":-p
Like ayah like Adam.....dua-dua order watermelon juice :-)
Eynda order longan.
Bila waitress tu datang hantar ke meja eynda buat muka pelik...."ni longan ker?"
"Ye kak...longan..."
Ok....mati-mati eynda ingat longan tu buah mata kucing haha....apa daaaaa....
Makanan dah sampai....sirloin steak utk eynda. Boleh tahan sedap jugak. Order yg regular aje....
Hubby order BBQ Lamb.....
Pizza Adam & Hannah...
"Lalat!! Lalat!" (sila baca dgn suara yg sengau yer)
Yer kawan-kawan.....dlm restoran tu ada lalat....Hannah ni cukup pantang ada lalat...terjerit-jerit dia....
Pas tu kami balik rumah....Dlm 3pm staff dari pusat servis call cakap kete dah ready. Kami pegi ambik dlm 5pm....
On the way ke pusat servis...Hannah tido lagi hehe....
Oleh kerana Hannah tido lagi bila dah sampai sana, hubby turun sorang je utk ambik kete....eynda drive balik rumah terus dgn kete hubby.
Adam teringin nak duduk depan dgn mama....
Ecehhhh.....candid nampakkk...pandai Adam....baru perasan dagu dah berlapis huwaaaa.....
Ok...sampai kat traffic light lampu merah...meh mama posing....adam snap gambar...peaceeee...nampak benar mama seronok dapat bawak kete ayah ngeh ngeh ngeh....
Nampak tak mata eynda macam sepet2 skit....tak cukup tido :-(
4am Hannah bangun sebab selsema....takmo nenen...nak tengok tv....eynda nak tertido dia marah...melalak...bila dia tertido dah 6am lebih....lepas solat tertido kejap je pas tu dah kena bangun....
Ok citer pasal kete tu..
Kete eynda kena caj RM1044 kalau tak silap. 
Tukar plaq....tukar oil apa ntah....pump keluar gear oil....pasang antena baru (antena ori kena curi kat basement parking kondo last year )....tukar dashboard baru (dashboard ori dah lekang huh...) plus servis lain2 la....
Hubby kata kete eynda dah tip top....takde jerking lagi....
Esok pagi nak try bawak nak keluar tapau breakfast :-)

13 comments:

Mia-Ina said...

cite psl servis ek...bgs la akhirnya dh siap kan...hehe

terfikir nk ask...jgn mrh eynda

eynda guna keta pe?

suami keta pe?

ups!

Topsy-Turvy Mum said...

Alhamdulillah dah selesai semua...

me pernah sekali tu...2-2 kete buat hal serentak...berjangkit sakitnyer...haruuu..

eynda said...

Mia...tak marah pun :-) Jom main teka-teki...baca entry eynda weekend lepas....mesti tau eynda & hubby guna kete apa...alaaa...kete biasa jekkk.. :-p



Rox...alhamdulillah lega eynda....last week kan kete hubby kena servis....plus dgn kete eynda minggu ni...dekat RM3K melayang :-(

shabiela said...

sesekali trkena gak kan.. xpe..bukan selalu.. keta sha skang pon problem, maklum la keta buruk.. tggu hb senang nk anta servis..dh lebih meter tu.. hu hu.. cute jer hannah tang lalat tu.. ngn mulut2.. he he..

Shariz said...

ish..ish...servis kete je dah $1000++ kan. ni kalo tukar yg baru dan besar..ehem..ehem...mau servis caj lebih dr tu...hehehe...

tu la, hubby shariz dok pot..pet..pot..pet...bila shariz mintak tukar kete. servis caj la...maintenance la...tax la..insurance la..pot pet..pot pet...biasa la kan...kita yg mintak. cuba kalau dia yg nak tukar, semua ok ...hahaha...

Nana said...

kak eynda, pix last tu nampak muka cam ala-ala deanna yusof gitu.cun!!!hubby kak eynda ni sure pakai ford escape..sbb akak confident je bawak.huge & height

M said...

wahh mahalnya servis keta eynda. leh tahan mahal eh proton punya spare parts. pastukan haritu patut kita makan kat bigfood nampak yummy!

Lybeau said...

cute ler hannah....pandai ler adam ...candid... me suka.. mana ada lapis... dont worry Eynda u selalu look sweet and ayu and sejuk...me suka... rumah Eynda pon dah nak siap ek...bestnya :)....

Softtouch [Hanim] said...

cantiklah umah baru sis eynda..besar..
Kan sis dah confident bwk kete hubby kan, ape kata tukar kete plak..sis bwk kete hubby, hubby bwk kete sis..he he he

Rinna said...

Wah Eynda.. leh citer dari A sampai Z siap ngan gambar lagik..caya laa.. sempat lagik tuh..

Wah cantik laa rumah baru Eynda yer.. :) Bila plan nak pindah tuh..

ME said...

comel jer Hannah kat blkg keta wpun muka merajuk

M@ said...

settlez dah ya kak..lega gtu.
ma bab kete2 ni x amik tau pun..sume hby yg uruskan.yg ma tau jalan je..huhu..
comei hanah merajuk..:)

eynda said...

sha...memang kalau dia nampak lalat, riuh rendah la restoran dgn jeritan dia hehe...malu je...


shariz....kalau dapat kete baru pun nak yg tecit2 je...nanti tak reti nak masuk parking kekekeke....



Nana...deanna yusof?? Kakak akak le tuu...hehe...gurau je...hubby akak bukan guna ford escape...ford yg lain :-)



M....ada satu minyak tu...harga dia pun dah RM600-RM800....campur2 semua jadi la RM1K++ tu....takpe nanti try la big food pulak :-)



RL....eynda terharu :-) Thanks ;-)


Hanim.....takde la besar sangat rumah tu...tapi kalau banding dgn kondo ni memang la besar bagi akak...jenuh nak kemas hehe....pasal kete tu hubby ada cakap gak....tapi akak takut time nak parking2 je....tak lulus :-p


Rinna...kat tangan eynda ni sentiasa ada camera atau henpon tau hehe...memang sejak ada anak ni suka ambik gambar tak kira la gambar apa pun...dah jadi hobi...apalagi sejak berblogging ni....lagi best eynda snap2 sana sini :-D Rumah baru insyaallah cuti sekolah hujung tahun pindah.



ME...thanks...memang dia takmo senyum langsung sebab tension hehe...


Ma....akak pun tahu bawak je kete....jadi apa-apa mula la komplen kat hubby :-p

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails